Tips om een cactus over te potten

Cactussen zijn onderhoudsarme kamerplanten die zelden verpot hoeven te worden, maar het is belangrijk om een cactus correct en veilig te herplanten wanneer je dat wel moet doen. Zodra de wortels door de drainagegaten aan de onderkant van de pot beginnen te steken of de plant zijn ruimte lijkt te zijn ontgroeid, is het tijd om je cactus te verplanten. Omdat ze langzaam groeien, hoeven cactussen meestal slechts om de 3-4 jaar te worden omgepot, of om de 2-3 jaar voor sneller groeiende variëteiten.

Veel soorten cactussen hebben scherpe stekels die dienen als bescherming voor de plant. Dit maakt het verplanten van cactussen ook een moeilijke, soms gevaarlijke taak. Een van de beste manieren om een ​​volwassen cactus veilig te herplanten, is door een opgerolde handdoek of een opgevouwen krant te gebruiken. Het is ook een goed idee om te investeren in een paar dikke beschermende handschoenen. Vermijd tuinhandschoenen die van stof zijn gemaakt in plaats van dik canvas of leer, omdat stekels van cactussen gemakkelijk in de meeste stoffen kunnen doordringen.

Het is het beste om een ​​cactus aan het begin of in het midden van de lente te verpotten, wanneer de plant zijn actieve groeiperiode is ingegaan. Dit zorgt ervoor dat de cactus de energie heeft om te herstellen van de aanraking en te acclimatiseren aan zijn nieuwe omgeving.

Bereid jouw gereedschap en benodigdheden voor

Het gereedschap dat nodig is voor het verplanten van een cactus is afhankelijk van de grootte en stekeligheid van de plant. Bij het verplanten van kleinere cactussen zijn bijvoorbeeld handdoeken en/of kranten misschien niet nodig, terwijl voor grotere cactussen een volledig arsenaal aan beschermingsmiddelen nodig kan zijn. Ongeacht de grootte wordt het dragen van dikke, beschermende handschoenen altijd aanbevolen bij het hanteren van cactussen.

Verwijder de cactus uit de oude pot

Maak de grond rond de randen van de pot los met een bot mes indien nodig. Daarna kun je de cactus in verschillende lagen krantenpapier wikkelen om hem gemakkelijker vast te pakken, of je kunt de handdoek gebruiken om de cactus vast te pakken. Beweeg de kluit voorzichtig uit de oude pot en leg de cactus plat op je werkgebied.

een cactus overpotten

Als je een cactus pup zonder wortels herplant, kun je dit gedeelte eenvoudig van de plant afknippen met een schone, scherpe tuinschaar. Voor een grote cactus is het het beste om iemand te rekruteren om je te helpen de cactus veilig op te tillen terwijl jullie allebei dikke handschoenen dragen.

Maak de kluit los en gooi de oude grond weg

Nadat de cactus uit de oude pot is gehaald, moet de kluit worden losgemaakt en de oude grond worden weggegooid. Afhankelijk van hoe wortelgebonden de plant is, kan dit soms een delicaat proces zijn. Doe het rustig aan en pas op dat je niet te veel wortels breekt.

Inspecteer de wortels en trim indien nodig

Terwijl de wortels bloot liggen, is het een goed idee om ze te controleren op tekenen van plagen of ziekten. Snoei dode of zieke wortels terug en breng indien nodig een fungicide aan. Als je cactus beschadigde wortels heeft, kun je de plant een tot vier dagen aan de lucht laten drogen (totdat de wortels volledig droog aanvoelen) voordat je hem in zijn nieuwe pot plaatst.

Kies een nieuwe pot

Als je geneigd bent te veel water te geven, kies dan een pot van klei/terracotta voor je cactus. Terwijl cactussen in elke pot kunnen groeien, helpen ongeglazuurde klei potten om overtollig vocht in de grond te absorberen en te veel water te voorkomen. Ongeacht het type pot dat je kiest, zorg ervoor dat er onderaan een afvoergat is.

alles over een cactus overpotten

Vul de bodem van de nieuwe pot met het mengsel van cactusaarde (je kunt cactusaarde in de winkel kopen of zelf maken), en zorg ervoor dat de cactus op dezelfde diepte wordt geplant als de vorige bak. Plaats de cactus voorzichtig in de pot met behulp van de handdoek of krant en houd hem op zijn plaats terwijl je de rest van de pot met aarde vult.

Geef de pas getransplanteerde cactus niet meteen water, want hij heeft tijd nodig om zich aan zijn nieuwe omstandigheden aan te passen. Na ongeveer een week kunt je het normale bewateringsschema hervatten.

Cactussen zijn winterhard en aanpasbaar, en de meeste soorten kunnen goed worden getransplanteerd zolang ze gezond zijn als ze worden verpot. Zorg ervoor dat je je vers verpotte cactus wordt teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek, zodat hij dezelfde hoeveelheid licht en ventilatie kan blijven ontvangen als voordat hij werd getransplanteerd.

Omdat cactussen woestijn planten zijn, hebben ze een aanzienlijke hoeveelheid zonlicht nodig om nieuwe groei te ondersteunen. Een zonnige vensterbank op het zuiden of westen is ideaal voor de meeste soorten cactussen!

Lees ook: Hoe onderhoud je een olijfboom in de tuin?

cactus overpotten