Hoe onderhoud je een olijfboom in de tuin?

De olijfboom, ook Olea Europaea genoemd, kan je zowel binnen als buiten een plekje geven. Aangezien het een plant is die veel zonlicht nodig heeft, is het heel fijn om de olijfboom in de tuin te zetten. Een standplaats in de volle zon maakt de olijfboom ontzettend blij, maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om de olijfboom zo goed mogelijk te verzorgen. In deze blogpost lees je hoe je een olijfboom in de tuin onderhoud. We vertellen hoeveel water deze plant nodig heeft, hoe hij omgaat met licht en warmte, en hoe je hem moet snoeien. 

Hoe onderhoud je een olijfboom in de tuin? 

Olijfboom water geven

Hoeveel water heeft een olijfboom nodig? Hij dient altijd in een licht vochtige grond te staan. Doordat de olijfboom op een lichte plek staat, zal hij veel water verdampen. In de zomer kan het hierdoor gebeuren dat je je plant twee tot drie keer per week water moet geven. Zeker wanneer de plant in de volle zon staat. In de winter is het voldoende als je de plant eens in de twee weken water geeft. 

Probeer te allen tijde te voorkomen dat de olijfboom met zijn wortels in een laag water komt te staan. Hierdoor kunnen de wortels rot worden waardoor hij niet lang zal overleven. Wortelrot zal vaak pas na een tijdje zichtbaar worden in de plant, maar dan is er helaas niets meer aan te doen.

Het beste is om regelmatig de grond te controleren. Dit kan je makkelijk doen door twee vingers, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Wanneer de grond na een dag reeds droog is, dan geef je de olijfboom te weinig water. Als de grond na vier dagen nog heel nat is, geef de plant dan wat minder water. 

Wanneer je de olijfboom te veel water geeft, dan gaan de bladeren geel of bruin verkleuren. Controleer in dat geval de grond en kijk ook eens onderaan de pot om te zien of het overtollig water goed weg kan lopen.

Hoe onderhoud je een olijfboom

Licht en warmte

We zeiden het al eerder: de olijfboom staat graag op een zonnige plek. Dit komt omdat deze plant oorspronkelijk uit Spanje en Portugal komt. Twee landen waar de olijfbomen de hele dag zonlicht opvangen. Door het zonlicht kunnen olijfbomen optimaal groeien. In Nederland zijn er minder zonuren en is de intensiteit van de zon een stuk minder, waardoor de plant meer moeite heeft om te groeien. Daarom is het belangrijk om de olijfboom in de tuin op een zonnige plek te zetten.

Olijfboom snoeien en controleren op ongedierte

Een olijfboom snoeien heeft twee voordelen. Ten eerste is het mooier wanneer je de plant mooi in model snoeit. Zo behoudt de plant zijn mooie uitstraling en vorm. Ten tweede is het ook goed voor de plant zelf. De olijfboom hoeft zijn energie namelijk over minder takken te verspreiden, wat goed is voor de vitaliteit van deze plant. De olijfboom snoeien doe je het beste in het voorjaar. In de lente is de plant volop aan het groeien en zal hij sneller herstellen.

Het snoeien van olijfbomen doe je door dode en naar binnen gegroeide takken af te knippen. Zo zorg je ervoor dat het midden van de plant meer licht krijgt, wat zijn groei zal bevorderen. Dit is tevens een goed moment om de plant te controleren op ongedierte. Olijfbomen zijn gevoelig voor luis-, wol- en schildluis. Deze luizen zijn te herkennen aan witte plukken op de plant. In dat geval moet je dit ongedierte bestrijden. 

olijfboom snoeien

Olijfboom verpotten

Zodra de huidige plantenbak te klein wordt, is het verpotten van de olijfboom een must. Kies bij voorkeur een plantenbak die minstens twintig procent groter is dan de huidige plantenbak. Op die manier creëer je voldoende ruimte zodat de plant verder kan groeien. Je gebruikt hiervoor het beste algemene potgrond.

De olijfboom verpotten doe je het beste in de lente of meteen na aankoop. De lente is het beste seizoen omdat eventueel beschadigde wortels dan beter kunnen herstellen. Het verpotten naar een grotere pot zal ongeveer om de twee jaar nodig zijn om de plant in goede conditie te houden. Zorg ervoor dat de plantenbak een goede afvoer heeft zodat er geen water in de pot achterblijft. 

Je kunt de olijfboom in de tuin natuurlijk ook in de volle grond plaatsen, weliswaar op een zonnige plek. Dan heb je geen gedoe met plantenbakken, verpotten en dergelijke. Het enige waar je dan op moet letten is dat de olijfboom genoeg water krijgt. En voor de rest hoef je alleen maar te genieten van je prachtige plant!

olijfboom verpotten