Zelf kunstgras aanleggen: een handig en beknopt stappenplan

Kunstgras zelf aanleggen is niet zo ingewikkeld als het op het eerste oog lijkt. Eigenlijk iedereen, ook de niet zo handige tuinman, kan met een beetje goede wil zelf kunstgras aanleggen. De keuze voor kunstgras is er eentje waar je geen spijt van gaat krijgen, vanwege de vele pluspunten die namaakgras heeft.
Maar hoe pak je zelf kunstgras aanleggen slim en efficiënt aan? Onderstaand stappenplan voor het aanleggen van kunstgras gaat je helpen om jouw kunstgras snel, strak en duurzaam te plaatsen!

1. Verwijderen van de bestaande tuinbedekking

De eerste belangrijke stap in het zelf kunstgras aanleggen stappenplan is om het oude gazon – of, als daar sprake van is, de bestaande tuinbedekking (zoals tegels) – uit te graven en te verwijderen. Zorg voor grondig werk, bijvoorbeeld door bij het verwijderen van gras en planten ook de wortels eruit te halen.

2. Maak een stevige bodem/basis voor de kunstgrasmat

De volgende stap in ons stappenplan voor het aanleggen van kunstgras in je tuin, is het creëren van een strakke, stabiele en sterke bodem waar je de kunstgrasmat kunt aanbrengen. In principe geldt als stelregel dat je de bodem 5 tot 10 cm die moet afgraven (uiteraard ontdaan van wortels en planten) en dat bodembed moet opvullen met straatzand. Egaliseer de zandlaag goed en tril de bodem vervolgens goed plat met een wals of pers. Zorg voor een sterke opsluitrand rond de bodemranden en zorg dat de zandbodem 2 cm onder de bovenste rand van de opsluitrand of de tegelrand blijft.

3. Plaats het onderdoek en zet deze goed vast op de zandbodem

Het volgende aandachtspunt in ons zelf kunstgras aanleggen stappenplan is het plaatsen van het drukverdeeldoek ofwel het onderdoek op de aangedrukte zandbodem van je grasbed. Met een stanleymes kun je het doek goed op maat snijden.

Zelf kunstgras aanleggen

4. De kunstgrasmatten uitrollen en op maat maken

Hierna ben je aanbeland bij een van de belangrijkste fases in kunstgras zelf aanleggen, namelijk het uitrollen van de kunstgrasmat en deze vastzetten. Uiteraard ontkom je er niet aan om bij het zelf kunstgras aanleggen de matten op maat te snijden. Belangrijk is om vanaf de onderkant te snijden, zodat er geen grasvezels beschadigd raken. Let er bij het leggen van de matten goed op dat de grasnaden dezelfde kan op liggen en dat het namaakgras zo ligt, dat je vanaf de zichtzijde of de zijkant naar de vleug kijkt.

5. Zet de grasmat goed vast

De belangrijke volgende stap bij kunstgras zelf aanleggen is de kunstgrasmatten stevig en stabiel vastzetten. Dit kun je doen door gebruik te maken van een zogenoemde lijmband aan de onderkant. Nadat de folie van de lijmband is gehaald, moet je niet vergeten om de kunstgrasmat stevig vast te drukken. Verdeel de druk hierbij regelmatig over de mat.

6. Opborstelen & zand gebruiken

Nu is het tijd om het kunstgras goed op te borstelen, zodat de sprieten van het gras goed overeind staan. Vervolgens kun je het namaakgras gaan instrooien met ongeveer 5 tot 10 kg per m2 droog strooizand of kwartszand. En klaar ben je!

Zelf kunstgras aanleggen stappenplan