Welke vogels kun je vinden in de achtertuin?

Voor veel mensen is de achtertuin een plek om te ontspannen en tot rust te komen. Maar wist je dat de achtertuin ook een geweldige plek is om vogels te spotten? Er zijn veel verschillende soorten vogels die je in je eigen tuin kunt vinden, van kleine zangvogeltjes tot grote roofvogels. 

Er zijn veel verschillende soorten vogels die je kunt vinden in je achtertuin, afhankelijk van waar je woont en wat voor soort tuin je hebt. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende soorten:

 1. Merel: De merel is één van de meest herkenbare zangvogeltjes die je regelmatig zult zien scharrelen door jouw tuin. Ze zijn vaak op zoek naar wormen en insecten.
 2. Koolmees: De koolmees is een klein zangvogeltje dat bekend staat om zijn zwarte kop en witte wangen. Ze voeden zich voornamelijk met insecten en zaden.
 3. Pimpelmees: De pimpelmees lijkt veel op de koolmees alleen heeft blauwe tinten in plaats van zwarte tinten op zijn kop. Ze eten ook graag insecten en zaden.
 4. Huismus: De huismus is een klein, bruin vogeltje dat vaak in groepjes rondzwerft door jouw tuin. Ze eten graag zaden en granen.
 5. Vink: De vink is iets groter dan de mezensoorten. Ze hebben een kenmerkende rode borst bij de mannetjes. Ze eten graag zaden en fruit.
 6. Spreeuw: De spreeuw is een grote vogel die bekend staat om zijn glanzende verenkleed in verschillende kleuren. Dit is afhankelijk van het licht waarin ze zich bevinden. Ze voeden zich met insecten, bessen en fruit.
 7. Houtduif: De houtduif is een grote vogel die vaak te vinden is in parkachtige omgevingen of bijvoederplekken in de achtertuin. Ze eten graag zaden en granen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten vogels die je in jouw achtertuin kunt vinden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van veelvoorkomende soorten die je kunt tegenkomen.

Passen alle vogels in een vogelhuisje?

Een vraag die vaak gesteld wordt, is of alle vogels in een vogelhuisje passen. Het antwoord daarop is nee, niet alle vogelsoorten passen in dezelfde soort nestkastjes. De grootte van het nestkastje moet afgestemd zijn op de grootte van de betreffende soort. Zo hebben koolmezen bijvoorbeeld een ander formaat nestkastje nodig dan pimpelmezen. Een goede richtlijn voor het formaat van het nestkastje is dan ook: hoe groter de vogel, hoe groter het nestkastje moet zijn. Bij de webshop vogelhuisjes-kopen.nl heb je een groot assortiment aan verschillende vogelhuisjes. Je kunt daar zowel kleine als grote vogelhuisjes krijgen.

Wat kun je vogels voeren?

Als je vogels in jouw achtertuin wilt lokken, is voeding een belangrijke factor. Er zijn verschillende soorten voedsel die je aan vogels kunt geven. Afhankelijk van wat voor soort vogel je wilt aantrekken.

 • Zaden: Veel zangvogeltjes, zoals de koolmees en de pimpelmees, eten graag zaden. Je kunt speciale zaadmengsels kopen het tuincentrum of dierenwinkels die zijn samengesteld om verschillende soorten vogels aan te trekken.
 • Vetbollen: Vetbollen zijn een andere populaire vorm van vogelvoer. Ze zijn gemaakt van vet en zaden en kunnen worden opgehangen aan takken of in speciale houders.
 • Fruit: Sommige vogels, zoals de vink en de spreeuw, eten graag fruit. Je kunt bijvoorbeeld appelpartjes ophangen aan een takje of op een voederplank leggen.
 • Meelwormen: Meelwormen zijn populair bij insectenetende vogels zoals roodborstjes en winterkoninkjes. Deze kun je kopen bij het tuincentrum of dierenwinkels.

Het is ook belangrijk om water beschikbaar te stellen voor de vogels in jouw achtertuin. Vooral tijdens warme zomers of droge periodes wanneer water schaars kan zijn. Zo kunnen ze wat drinken en erin badderen.