Wat kun je doen om jouw tuin vogel vriendelijk te maken?

Het voordeel van een tuin vogel vriendelijk maken, is dat de tuin altijd levendig is. Een levendige tuin is iets wat veel mensen waarderen. Ook al ben je niet zo tevreden met de aankleding van jouw tuin, als er vogeltjes rondvliegen en zelfs blijven om te eten en te drinken, dan is de tuin ineens veel aantrekkelijker. Je kunt ervoor zorgen dat je veel vogels in je tuin krijg, door een vogel vriendelijke tuin aan te leggen. Wat zijn de mogelijkheden bij een tuin vogel vriendelijk maken?

Leg een gazon in de tuin aan

Voor vogels is een grasveld een bron van voedsel. Een grasveld trekt veel insecten aan. Bovendien is niet alleen het gazon zelf interessant, ook wat hieronder zit. Vogels vinden veel insecten in het gras en vanuit het gras kunnen zij gemakkelijk wormen naar boven trekken. Vogels zullen veel langer op het gras blijven, dan op een strak betegelde ondergrond.

Dichte bomen, struiken en hagen

Een tuin met struiken, bomen en hagen is voor vogels erg aanlokkelijk. In de struiken kunnen zij goed schuilen en vaak bouwen zij hier hun nest. Kies in plaats van een schutting als tuinafscheiding, voor een dichte en natuurlijke haag, zodat vogels hier hun nest in kunnen bouwen. Plant vooral struiken en bomen die bessen of fruit bevatten, als voedsel voor de vogels.

Een weelderige bloementuin

Als jij gek bent op bloemen én vogels, laat je dan niet tegenhouden om een weelderige bloementuin aan te leggen. Bloemen geven kleur aan jouw tuin, maar lokken ook erg veel insecten. Insecten zijn dan weer een lekker hapje voor vogels. Vogels zullen daarom altijd in de buurt van een bloementuin te vinden zijn.

Laat klimplanten aan de schutting of schuur groeien

Een houten schutting zorgt misschien wel voor een goede tuinafscheiding, het is niet aanlokkelijk voor vogels. Vogels willen het liefst verscholen zitten. Een schutting vormt vaak een groot deel van de tuin, dus overweeg om de schutting te laten begroeien met klimplanten. Ook de schuur kun je laten begroeien. Insecten komen op de planten af en zo ook de vogels.

Een vijver waar vogels in kunnen waden

Een vijver in de tuin zorgt altijd voor veel levendigheid. Stromend water en de begroeiing rondom een vijver, trekken veel insecten en daarmee ook vogels. Als je de vijver (gedeeltelijk) ondiep laat, dan geef je vogels de kans om in het water te waden. Vogels vinden het heerlijk om eens lekker te badderen en tijdens warme dagen is de vijver een goede drinkplek. Heb je geen vijver? Dan kun je dorstige vogels helpen door een waterschaal te plaatsen.

Ruim niet zomaar alle blad op

In de herfst wil je ongetwijfeld het dode blad opruimen. Dit is begrijpelijk, maar jammer als je een vogel vriendelijke tuin wilt. In en rondom het blad zijn insecten aanwezig die vogels lekker vinden. Natuurlijk wil jij bepaalde plekken in de tuin bladvrij hebben. Hark dan de bladeren aan en strooi ze uit op een andere plek zoals in de plantenborders. Hiermee bescherm je tevens de planten tegen vorst.