Tips voor het Kweken van Frambozen

Frambozen zijn heerlijk en super gezond. In de supermarkt kunnen ze helaas nogal prijzig zijn, dit is voor vele mensen een reden om ze te laten liggen. Wanneer jij over een tuin beschikt en bereid bent om een beetje tijd en geld te investeren, kun je zelf heerlijke frambozen kweken. Wij gaan jou in dit artikel uitleggen hoe dit moet. Misschien ga je het wel zo leuk vinden, dat je straks jouw eigen gekweekte frambozen gaat verkopen!

Verschillende soorten frambozen

Wanneer je wilt beginnen met frambozen kweken, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten frambozen zijn. Laten we beginnen met het benoemen van de verschillende soorten. De verschillende soorten frambozen zijn op te delen in twee categorieën, namelijk de zomerframbozen en de herfstframbozen.

Zomerframbozen

De naam verklapt het natuurlijk al, deze frambozen kun je plukken in de zomermaanden. Namelijk in de maanden juni tot en met augustus.

Malling Promise
De Malling Promise is een zomerframboos die het vroegste rijp is. De vruchten zijn groot en aromatisch. Je kunt ze eind juni tot en met begin juli van de plant afhalen.

Glen Ample
Deze soort kun je vanaf juli plukken. Het is een grote framboos met een lichtrode kleur.

Schönemann
De Schönemann heeft een roze kleur tijdens de bloei en kun je vanaf juli plukken. Tot de vorstperiode maakt hij frambozen aan. De Schönemann is heerlijk zoet.

Tulameen
Wil je een sterke groeier met grote langwerpige frambozen? Dan moet je voor de Tulameen kiezen. Deze frambozen kun je plukken van begin juli tot en met begin augustus.

Herfstframbozen

Ze noemen het herfstframbozen, maar zijn al te plukken in augustus.

Heritage
De Heritage is een herfstframboos die laat groeit en behoorlijk winterhard is.

Autumn Bliss
Deze framboos kun je in augustus en oktober plukken, hij is stevig en rood. De Autumn Bliss heeft een heerlijk volle smaak.

Fallgold
Dit is een gele framboos die zoet en sappig is. Je kunt hem van augustus tot en met oktober plukken.

Kweken van frambozen in de tuin

Laten we beginnen met het geven van tips voor het kweken van frambozen in de tuin, het is namelijk ook mogelijk om ze in een kas te kweken. Je kunt de struik planten in vrijwel iedere grond, als je er maar rekening mee houd dat hij in de volle zon komt te staan. Een zomer-frambozenstruik of een herfst-frambozenstruik kun je planten vanaf eind oktober tot april, plant ze niet wanneer het vriest. Na het planten dien je ze direct tot 30cm boven de grond te korten. Het is mogelijk om ze los te planten, maar ook in een rij tegen een hekwerk. Schaf stevige palen aan en sla deze in de grond, ze dienen ongeveer 1.5 meter boven de grond uit te steken. Span vervolgens drie stevige draden tussen de palen. Het beste is om de rijen richting noord-zuid te laten lopen, met een afstand van 30cm tussen de struiken.

Bij een frambozenstruik komen er ieder jaar nieuwe scheuten uit de grond. In het geval van een zomer-frambozenstruik groeien daar het volgende jaar de nieuwe frambozen op. Snoei deze scheuten in het najaar af wanneer de vruchten zijn geplukt en wanneer het blad is afgestorven. Bind vervolgens 6 tot 8 nieuwe scheuten aan het draad met een meter afstand. De rest kun je weg snoeien.

Bij een herfst-frambozenstruik dien je ieder najaar of iedere winter, de scheuten af te snoeien tot aan de grond. In het voorjaar kun je 12 tot 25 nieuwe scheuten aan het draad binden, met een meter er tussen. Snoei ook nu de rest weg.

Tips voor het kweken van frambozen op een rijtje

 • Vrijwel iedere grond is geschikt;
 • Plant ze op een plek die de volle zon krijgt;
 • Snoei de struik direct na het planten tot 30cm boven de grond;
 • Gebruik een hekwerk wanneer je een hele rij wilt planten;
 • Schaf stevige palen aan en sla deze in de grond tot ze 1.5 meter boven de grond uitsteken;
 • Span drie stevige draden tussen de palen;
 • Bewaar 30cm tussen de struiken;
 • Plant richting noord-zuid;
 • Scheuten van een zomer-frambozenstruik dienen in het najaar gesnoeid te worden wanneer de vruchten zijn afgegeven en het blad is afgestorven;
 • Bind 6 tot 8 nieuwe scheuten vast aan het draad en bewaar een meter afstand tussen de scheuten;
 • Snoei bij een herfst-frambozenstruik in het najaar of de winter alle scheuten af tot aan de grond.
 • Bind bij een herft-frambozenstruik 12 tot 25 nieuwe scheuten aan het draad, met een meter er tussen. Snoei de rest weg.

Conclusie

Het kweken van frambozen in de tuin is helemaal niet zo moeilijk, wanneer je er liefde en aandacht aan besteed. Frambozen kweken kun je zien als een leuke hobby en uitdaging. Geef niet op wanneer er een oogst mislukt, maar probeer te onderzoeken wat er mis is gegaan. Wanneer je alle stappen uit dit artikel volgt zal er weinig mis kunnen gaan. Het kweken van frambozen in de tuin zal jou op lange termijn geld besparen, maar ook zelfs geld kunnen opleveren.