Stappenplan voor het aanleggen van een terras met tegels

Het aanleggen van een terras met tegels is niet iets wat de meest woningeigenaren vaak doen. En dat geldt zeker voor mensen met weinig kluservaring of met twee linkerhanden. Het aanleggen van een terras met tegels is op zich niet moeilijk, maar vereist wel een zorgvuldige aanpak waarbij er geen stappen worden overgeslagen. Wil je weten hoe je zelf je terras met tegels kunt aanleggen? Volg dan puntsgewijs de stappen in ons stappenplan terras aanleggen. En geniet straks van je prachtige zelfgemaakte terras!

Maak een ontwerpschets van je tuin en meet de beschikbare ruimte goed op

Het aanleggen van een terras met tegels begint met de cruciale stap één uit ons stappenplan terras aanleggen: zorgen dat je een ontwerpschets van je ideale terras maakt. Dit begint uiteraard met het opmeten van de ruimte die je voor je terras hebt. Dit kun je doen met een landmeter. Op het beschikbare oppervlakte kun je vervolgens je nieuwe stappenplan terras aanleggen aanpassen. Maak een exacte plattegrond van je terras en reken alles minstens 2 keer na. Zo weet je zeker dat je geen fouten maakt.

Tijd om de grond uit te graven en randen te plaatsen

Een terras maken volgens eigen ontwerp begint met het uitgegraven van het afgebakende oppervlakte van je terras. Graaf de grond af tot een minimale diepte van 15 cm. Hierna dienen de opsluitbanden (of tegelranden) langs de randen van hert terras te worden geplaatst. Cruciaal is dat het terras licht schuin afloopt in de richting van je tuin en natuurlijk niet in de richting van je woning. Bij een regenbui loopt het water dan weg in je tuin en is de kans op het ontstaan van plassen rond je woning minimaal.

aanleggen van een terras met tegels

Vul het uitgegraven terrasbed op met ophoogzand

Doe een laag opvulzand, al dan niet vermengd met drainage mortel of een stabilisatiemiddel, op de ondergrond en vul zo het uitgegraven gedeelte van op, met een hoogte van 10 tot 15 cm. Het zand kun je over de ondergrond verdelen door gebruik te maken van een hark. Vervolgens is het tijd om de onderbodem te egaliseren en goed plat te drukken met een wals of, dat is nog gemakkelijker, met een trilplaat. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de grond goed wordt aangedrukt. Eventueel kun je een trilplaat huren bij een bouwmarkt. Hierna kun je middels piketpalen en een stuk touw contouren/omtrek van je nieuwe terras maken.

Leg de tegels neer

Nu is het tijd om de tegels in het zandbed te leggen. Doe dit altijd langs de randen, zodat je de tegels strak kunt wegleggen. Check geregeld met een waterpas of de tegels voldoende schuin liggen om regenwater goed te kunnen afvoeren. Me en rubberhamer kun je de tegels vervolgens aantikken. De laatste rij tegels moeten hoogstwaarschijnlijk worden afgesneden voor een goed resultaat.

Verdeel zand over het terras

Nu is het tijd om de naden van de tegels met invoegzand te vullen. Zand helpt de tegels op hun plek te blijven en voorkomt ook de aanwas van onkruid.