Red ceder bijenkast speciaal voor jouw bijen

Goede imkerkleding, een beitel, een beroker, een veger en natuurlijk een bijenkast. Dit zijn allemaal imkerbenodigdheden die je nodig hebt als imker om je bijen te verzorgen. Je wilt graag het beste voor je bijen en jezelf en daarbij hoort natuurlijk de beste imkerspullen. Vooral erg belangrijk is een red ceder bijenkast. De ideale bijenkast voor jouw bijen. In deze blog vertellen we je graag meer over de red ceder bijenkast.

Een red ceder bijenkast 

Als je een imker bent weet je dat een bijenkast een onmisbaar product is voor je bijen. Het is daarbij belangrijk dat je een goede bijenkast voor je bijen hebt. Je wilt ten slotte wel het beste voor je bijen. Een goede bijenkast is een echte must! Naast vele andere imkerspullen zorg je ervoor dat je de beste zorg kan geven voor je bijen. 

Een hele goede bijenkast is de red ceder bijenkast. Deze bijenkast bestaat uit zeer duurzaam hout. Wat niet alleen fijn is voor de bijen, maar daarnaast duurzaam is voor de natuur. Het hout is een roodbruine kleur wat grijs wordt als je het niet behandeld. Om ervoor te zorgen dat je een mooie roodbruine kleur behoudt kan je de kast behandelen met lijnolie, propoleum of bijvoorbeeld beits.

Waaruit bestaat het

Je wilt natuurlijk graag weten waaruit een red ceder bijenkast bestaat. Per red ceder bijenkast verschilt het omdat er verschillende soorten varianten zijn. Je hebt een basis red ceder bijenkast of een grotere red ceder bijenkast waarin meer benodigdheden zijn toegevoegd. Als je een complete red ceder bijenkast wilt bestaat deze uit het volgende:

  • Dak met dakplaat 
  • Dekplank
  • Eén honingkamer
  • Twee broedkamers 
  • Gaasbodem met varroalade 
  • Drie paar 10-raams afstandsrepen 

Wanneer je een meer uitgebreide red ceder bijenkast wilt heb je de basis zaken erin en extra toevoegingen. Je hebt extra toevoegingen zoals gemonteerde ramen, moerrooster en een voerbak. Alle benodigdheden dat je nodig hebt zit in de red ceder bijenkast. 

Het plaatsen van een red ceder bijenkast

Je weet nu wat een red ceder bijenkast is, waar die uit bestaat en welke soorten er zijn, maar nog niet waar je de red ceder bijenkast moet plaatsen als je er een koopt. Je kan een red ceder bijenkast kopen in een goede imkershop. Alleen waar moet je deze plaatsen als je een red ceder bijenkast hebt gekocht? We geven je graag een paar tips waar je op moet letten bij het plaatsen ervan. 

Als eerste is het belangrijk dat je red ceder bijenkast op een rustige plek wordt neergezet. Met rustig bedoelen we dat er niet veel mensen in de buurt zijn. Je bijen zullen niet snel voor overlast zorgen, maar het is fijn voor de bijen als ze op een rustig plekje wonen. Als richtlijn kan je uit gaan van zo’n 15 tot 20 meter afstand van een woning. Hierdoor zorg je voor voldoende rust voor je bijen en weinig kans op overlast voor de mensen om je heen. 

Daarnaast is het belangrijk dat je goed kijkt naar de plek waar je de red ceder bijenkast vestigt voor het voedsel van de bijen. Bijen kunnen niet heel ver vliegen, wat ervoor zorgt dat je de red ceder bijenkast op een plek moet zetten waar in de buurt voedsel is voor de bijen. Ze hebben voldoende bloemen nodig voor het stuifmeel en nectar. Hoe slechter het weer is, hoe minder ver de bijen zullen vliegen. Houdt hier vooral rekening mee in de winter. 

Bijen vliegen tot zo’n 3 km ongeveer. Het is belangrijk dat je binnen deze 3 km voldoende voedsel voor de bijen hebt. En niet te weinig want er is een grote kans dat je niet alleen bijen daar krijgt maar zeker andere dieren zoals hommels die graag genieten van de bloemen.

Je wilt niet dat er voor de bijen veel wind in de red ceder bijenkast komt en ze hier veel last van hebben. Je kan dit oplossen door de red ceder bijenkast zo te plaatsen dat de opening naar de zuidoost kant. 

Veel imkers plaatsen hun red ceder bijenkasten op grote open velden, maar het is mogelijk om je red ceder bijenkast te plaatsen op een dak, in de tuin of in een stad. Zodra je ervoor zorgt dat er voldoende ruimte is voor de bijen en voldoende afstand van woningen moet dit geen probleem zijn. 

Ontzettend veel voordelen

 Niet alleen is een red ceder bijenkast super mooi roodbruin, maar er zitten veel meer voordelen aan de red ceder bijenkast. Door de verschillende variatie in de bijenkast heb je meerdere opties welke toevoegingen er aan de bijenkast zit. Zo kan je kiezen of je de basis alleen wilt of juist de extra toevoegingen aan de red ceder bijenkast. Daarbij is de bijenkast erg duurzaam wat fijn is voor jezelf, de bijen en de natuur. De bijenkast biedt veel warmte en veiligheid voor de bijen waar ze van houden. In de red ceder bijenkast zitten voldoende plek voor de bijen. De bijenkast is verdeeld in een honingkamer en twee broedkamers. Daarnaast heb je variatie in het aantal ramen dat je wilt hebben. Je kan 3 paar 10-raams hebben of juist 20-raams. Genoeg verschillende opties zodat de bijenkast voldoet aan jouw eisen voor de bijen.