Populaire bomen voor in de tuin

Wat is nu een tuin zonder planten? Een beetje groen fleurt elke tuin op. Als je tuin groot genoeg is, kun je er ook voor kiezen een boom te planten. Maar wat zijn op dit moment populaire bomen voor in de tuin? Het perfecte moment om nieuwe bomen te planten is tussen november en maart, omdat planten in die periode in rust zijn. Bomen geven je tuin structuur en zijn ook nog eens mooie blikvangers. Hieronder volgt een overzicht van populaire bomen die geschikt zijn voor de middelgrote tot grote tuin.

Perzisch ijzerhout: prachtige stam

De eerste boom in het rijtje met populaire bomen voor in de tuin is de Perzisch ijzerhout (ook wel de Parrotia persica). Deze herken je aan de decoratieve stam met een licht grijze tot paarsbruine schors. De boom wordt gemiddeld 6 tot 10 meter hoog en plaats je het beste in de zon of halfschaduw. De oudere Parrotia persica bloeit in de lente met mooie rode bloempjes.

Bolacacia: klein en bolvormig

Dit is een kleine bolvormige boom, die ongeveer 4 tot 5 meter hoog wordt. Deze boom staat het liefst in de zon. Voor de bolacacia geldt ook dat je de boom moet knotten net voor de winter of begin maart. Dat houdt in dat je alle takken terugsnoeit tot aan de stam.

Bolcatalpa: de populairste stadsboom

Nog een bolvormige boom, maar toch totaal anders dan de eerder benoemde bolacacia. Deze boom wordt ook wel trompetboom genoemd en is één van de meest populaire bomen in de stad. De boom heeft frisgroene bladeren en kan, afhankelijk van hoe je hem snoeit, tot wel 10 meter hoog worden. Als je dat toch iets te groot vindt, is het belangrijk hem elk jaar of tweejaarlijks te snoeien, zodat de vorm compact blijft.

Krentenboom: favoriet bij vogels en bijen

Deze boom kent meerdere namen naast krentenboom. Zo noemen we hem ook rotsmispel of (de officiële naam) Amelanchier laevis ‘Ballerina’. In de lente herken je deze boom aan de mooie witte bloemen en in de zomer verschijnen er eetbare blauw paarse bessen. De bessen zijn zeer geliefd bij vogels en bijen en je zult met een krentenboom in je tuin dan ook veel leven in je tuin halen in de zomer. De boom wordt gemiddeld 4 meter hoog.

Rode kerspruim: prachtige bloesem

Nog een parel onder de populaire bomen voor in de tuin is de rode kerspruim, ofwel de Prunus cerasifera ‘Pissardii’. In de lente heeft deze boom sterk geurende en prachtige bloesem. In het najaar verschijnen er sappige eetbare steenvruchten. Deze boom is ideaal als je geen zin hebt in al te veel onderhoud. Het beste staat de boom zonnig of in de halfschaduw. Gemiddeld zal de rode kerspruim 6 meter worden.

Judasboom: opvallende verschijning

De judasboom wordt ook wel Cercis genoemd en is de laatste in dit rijtje met populaire bomen. Dit is met name in de lente een opvallende verschijning dankzij de mooie paarse bloempjes. Deze groeien niet alleen aan de takken, maar ook op de stam. In de zomer verschijnen er dan paarse hartvormige bladeren.