Hoe wordt bodemdichtheid berekend? 

Iedereen wil graag een gezellige en sfeervolle tuin hebben. Meer groen in de tuin toevoegen kan hiervoor zorgen. Een grote boom in de hoek of planten aan de zijkant van je tuin, het kan al snel voor meer gezelligheid en sfeer zorgen. Alleen voordat je kunt beginnen met planten is het erg belangrijk dat je de bodemdichtheid van de grond berekent. Je wil namelijk dat je planten en bomen goed kunnen groeien en dit kan alleen als je de bodemdichtheid berekent. Dus hoe wordt bodemdichtheid berekend en wat voor apparatuur gebruik je hiervoor?

Bereken de bodemdichtheid met een penetrometer

Het is dus van belang dat je de bodemdichtheid gaat berekenen. Niet alleen om te kijken of er ook daadwerkelijk wel planten en bomen kunnen groeien, maar het is altijd handig om de bodemdichtheid te berekenen van een bepaald stuk grond. Alleen hoe ga je dan te werk? Met een penetrometer kun je gemakkelijk de bodemdichtheid meten van allerlei verschillende soorten grond. 

Met een penetrometer onderzoek je de penetratieweerstand van de grond. Grond heeft verschillende bodemlagen en per bodemlaag wordt de penetratieweerstand gemeten. Zo kun je voor de grond waar jij je bomen en planten wil neerzetten kijken of er sprake is van bodemverdichting of niet. Wanneer de penetrometer meet dat er sprake is van bodemverdichting, dan houdt dat in dat de planten of bomen weinig ruimte hebben voor hun wortels. Wat betekent dat ze niet veel ruimte hebben om te kunnen groeien. 

Waarvoor bereken je nog meer bodemdichtheid? 

Het meten van bodemdichtheid is dus erg belangrijk voor de groei van planten en bomen. Maar er zijn nog meer redenen waarom het belangrijk is om de bodemdichtheid te berekenen. Denk bijvoorbeeld aan verkeerswegen en wandelpaden. Het is van belang om hierbij de bodemdichtheid te berekenen, zodat je er zeker van bent dat de wegen nog berijdbaar zijn. 

Ook voor allerlei verschillende bodemonderzoeken is het belangrijk om erachter komen wat de bodemdichtheid is. Je kunt dan gemakkelijk zien of er sprake is van bodemverdichting of niet en verder onderzoek zal dan aangeven wat de oorzaak hiervan is. Bodemverdichting kan ontstaan doordat er zware machines over de bodem rijdt. Als het een hele dag heeft geregend, dan kan zakt een bodem al snel weg wanneer hier een zware vrachtwagen overheen rijdt. 

Het berekenen van bodemdichtheid is dus belangrijk voor allerlei verschillende factoren. Wil jij nou zelf graag de bodemdichtheid berekenen voor bijvoorbeeld je tuin? Dan kun bij Visser & Visser terecht voor het juiste gereedschap!