Hoe slakken in de tuin te bestrijden

Slakken kunnen de nachtmerrie van een tuinman of -vrouw zijn. Ze verstoppen zich onder bladeren en op de vochtige plekken in je tuin en eten bijna alles waarmee ze in contact komen. Tuinslakken zijn vooral schadelijk voor groente- en bessen gewassen omdat ze zowel de bladeren als de vruchten opeten. Bovendien kan er schade optreden voordat je zelfs maar weet dat er een plaag is, hoewel gekauwde bladeren en slijmerige sporen duidelijke tekenen zijn. Om een ​​tuin goed te onderhouden en van deze vervelende beestjes te ontdoen, zijn er verschillende oplossingen.

Wanneer moet je tuin slakken bestrijden?

Slakken in de tuin kunnen op elk moment tijdens het groeiseizoen worden behandeld. Soms is het echter moeilijk om te weten dat ze er zijn. Ze camoufleren zich tegen de bruine grond en verschuilen zich overdag op vochtige, donkere plekken.

Zoek naar gaten en rafelige, onregelmatige randen aan de bladeren van je planten. Controleer ook op beten in fruit. Een ander teken van slakken is een slijmerige afscheiding op planten en de omliggende grond of als je kleine witte eitjes in de grond ziet. Zodra je slakken in de tuin hebt geïdentificeerd, begin je met de behandeling.

Wat je nodig hebt om slakken te bestrijden:

– Tuinhandschoenen

– Spuitfles

– Granulaire tuinstrooier

– Stof masker

– Zout

– Water

– Flesje bier

– Biologisch commercieel slakkenaas

Hoe slakken in de tuin te bestrijden

Slakken bestrijden met zout

Thuiskwekers proberen allerlei manieren om hun tuinen van slakken te ontdoen. Maar deze zout methode werkt vaak het beste. Meng een sterke oplossing van zout en water in een spuitfles. Je hoeft niet precies te zijn over het afmeten van het zout, zolang het maar waarneembaar is in het water.

Trek je tuinhandschoenen aan en besproei de slakken bij het vallen van de avond. De zoutoplossing zal de slakken binnen enkele uren uitdrogen. Was ‘s ochtends alle achtergebleven zoutnevel van de planten om schade te voorkomen.

Slakken bestrijden met bier

Sommige tuiniers gebruiken ook een flesje (of meer) bier om slakken aan te trekken. Dit werkt als een zelfgemaakte val en het duurt een paar dagen voordat het werkt. Open het bier en drink of giet het grootste deel van de inhoud eruit. Laat net genoeg over zodat je de flessen op hun kant kunt leggen en er geen bier uit morst. Plaats de flessen in de tuin

Zet de flessen gedurende de dag op verschillende plekken in je tuin. Leg elke fles op zijn kant en druk hem in de grond zodat de opening gelijk ligt met de grond. Bij het vallen van de avond zouden slakken de flessen moeten binnendringen omdat ze zich aangetrokken voelen tot het bier. Eenmaal binnen zullen ze verdrinken.

Laat de flessen meerdere nachten staan. Als ze vol zitten met slakken, haal ze dan uit de tuin, maak ze leeg en gooi ze weg. Vervang door nieuwe flessen als verdere behandeling nodig is.

Slakken bestrijden met diatomeeënaarde

Sommige tuinders zweren bij diatomeeën aarde voor ongediertebestrijding. Diatomeeënaarde is gemaakt van de gefossiliseerde overblijfselen (silica) van kleine waterorganismen die diatomeeën worden genoemd. Beestjes nemen de silica op, waardoor ze van binnenuit opdrogen. Toch is het niet giftig voor mensen en huisdieren.

Kies een droge dag

Controleer het weer en wacht op een droge dag om de tuin te behandelen. Zorg ervoor dat er de komende 24 uur geen regen valt. Trek je tuinhandschoenen en een stofmasker aan en strooi de diatomeeën aarde op verschillende plekken in je tuin. Zorg ervoor dat je het niet op de bladeren van de planten strooit. Wacht nu enkele dagen totdat de slakken de diatomeeën aarde hebben opgenomen. Herhaal het proces indien nodig op een andere droge dag.

Wat je nodig hebt om slakken te bestrijden

Slakken bestrijden met organisch slakken aas

Commerciële producten voor slakkenbestrijding mogen alleen worden gebruikt voor grote plagen. Sommige traditionele formules kunnen extreem giftig zijn voor huisdieren (en mensen). Biologische producten zijn doorgaans veiliger in gebruik.

Koop biologisch slakken aas bij uw plaatselijke tuincentrum. Veel producten zijn gemaakt van ijzerfosfaat, dat giftig is voor slakken maar veel minder gevaarlijk voor mens en dier. Check het weer. Zorg ervoor dat je op een droge dag behandelt voor het beste resultaat.

Vul de tuinstrooier met korrels en begin met behandelen

Trek rond de schemering de tuinhandschoenen aan en vul de tuinstrooier met het granulaat. Volg de instructies van het product om de juiste hoeveelheid te bepalen voor het gebied dat je behandelt. Wacht tot de slakken zich ‘s nachts voeden met het product wanneer ze ondergronds gaan. Bij consumptie gaan ze dood.

Naast de bovenstaande methoden kun je vogels en andere dieren gebruiken om slakken op natuurlijke wijze te bestrijden. Heb je kippen in de achtertuin? Dan kunnen deze vogels je helpen door ze vrij te laten rondlopen om slakken en ander ongedierte te eten dat zich in de tuin ophoopt. Je kunt jouw kippen zelfs trainen om slakken te eten door wat in hun ren te gooien!