Hoe moet je teakhouten tuinmeubelen onderhouden?

Op het gebied van tuinmeubilair zijn teakhouten tuinmeubelen de laatste jaren flink in populariteit gegroeid. Tuinmeubels van teakhout hebben namelijk, naast hun fraaie looks, diverse andere voordelen te bieden. Zo zijn ze sterk en duurzaam, gaan ze lang mee en ook is dit type tuinmeubilair steeds betaalbaarder geworden. Heb je thuis meubels van teakhout? Dan is goed onderhoud van teakhouten tuinmeubelen van groot belang om lang van je tuinmeubels te kunnen genieten. Maar je teakhouten tuinmeubelen onderhouden: hoe kun je dat op een efficiënte manier doen? In dit artikel geven we je een aantal handige tips voor goed onderhoud van teakhouten tuinmeubelen.

Teakhouten tuinmeubelen onderhouden voor kleurbehoud

Belangrijk om te weten voor goed onderhoud van teakhouten tuinmeubelen is dat je dit meubilair in principe, als het onderhoud in orde is, het hele jaar door buiten kunt laten staan. Een van de beste methoden voor het goed aanpakken van een teakhouten tuinmeubelen onderhouden, is door ze in de periode voordat de herfst en winter begint goed te behandelen met teak-olie. Door gebruik te maken van teak-olie kun je het verkleuringsproces van teakhout, dat onder invloed van zuurstof en zonlicht grijs bijkleurt, vertragen. De verkleuring die teakhout van nature ondergaat, is overigens geen probleem als het gaat om de levensduur van het teakhouten tuinmeubilair. Mocht vergrijzingsproces van je teakhout al gaande zijn en het hout is (deels) grijs geworden, dan moet je voor het teakhouten tuinmeubelen onderhouden met teakolie eerst het hout met een speciale teakhout reiniger grondig schoonmaken. De olie kan dan namelijk beter zijn werk doen.

Haarscheurtjes in het hout

Een belangrijk aandachtspunt bij onderhoud van teakhouten tuinmeubelen is ook de haarscheurtjes en nerven die na verloop van tijd kunnen ontstaan in het hout. In principe is dit een natuurlijk proces en niet per se schadelijk voor je tuinmeubels. Maar wil je het hout goed houden, dan is eens of tweemaal per jaar insmeren met teakolie een absolute aanrader. Zitten er toch neven en haarscheurtjes in het hout? Dan is dat geen probleem voor de duurzaamheid en het gebruik van je teakhouten tuinmeubilair. Het hoort er, om zo te zeggen, een beetje bij!

Maak gebruik van een tuinmeubelzeil of een meubeldoek

Goed ingeoliede tuinmeubels vormen de basis voor goed onderhoud van teakhouten tuinmeubelen. Wil je je meubels echter nog mooier houden, dan kun je nog wat extra’s doen. We raden aan om voor efficiënt teakhouten tuinmeubelen onderhouden gebruik te maken van passende afdekzeilen of meubeldoeken, om je tuinmeubilair daarmee extra te beschermen. Zeilen en doeken houden niet alleen neerslag op afstand, waardoor je meubels een stuk langer mooi blijven, maar helpen ook voorkomen dat Uv-licht tot kleurverandering van je meubels kan leiden. Reden genoeg dus om, als dat mogelijk is, je tuinmeubels af te dekken met een passend zeil als het regent, sneeuwt of als de zon fel schijnt.

Gebruik nooit een hogedrukreiniger

Ten slotte nog een laatste belangrijke tip: gebruik bij het onderhoud van teakhouten tuinmeubelen nooit een hogedrukreiniger. Hiermee kun je het teakhout namelijk gemakkelijk beschadigen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.