Of je nu een appelboom, een rozenstruik of hortensia’s hebt, alle planten hebben verzorging nodig en je tuin tot bloei te laten komen. Om ervoor te zorgen dat de planten elk jaar goed bloeien, moeten ze af en toe worden gesnoeid. Houd er echter rekening mee dat elk type plant anders moet worden gesnoeid en dat je de techniek mogelijk hierop moet afstemmen. Daarom vergt het snoeien van bomen en struiken een zekere vaardigheid. Je ontdekt waarom je het snoeien van je planten voortaan op je to-do lijst moet zetten, waar je op moet letten bij verschillende plantensoorten en hoe je zonder moeite kunt beginnen met snoeien als een pro. Je vindt hier alle tips en trucs die je nodig hebt
Waarom snoeien noodzakelijk is
Planten worden sterker, gezonder, dragen meer vruchten en ontwikkelen zich beter als ze regelmatig worden gesnoeid. Het op de juiste manier snoeien van fruitbomen zoals appelbomen of pruimenbomen bevordert een rijke oogst terwijl het snoeien van sierheesters zoals hortensia’s of rododendrons resulteert in meer bloemen. Door de planten terug te snoeien, zien ze er op hun best uit en houd je hun groei onder controle. Terwijl het uitdunnen van de planten zorgt voor een betere luchtcirculatie en de planten helpt om voldoende natuurlijk licht te krijgen. En als het snoeien correct wordt uitgevoerd, reageren alle planten door krachtig en gecontroleerd te groeien.
Elke plant heeft zijn eigen behoeften
Heb je minimaal één boom, een kruidenperk, een frambozenstruik en roos in je tuin staan? Dat is geweldig. Maar weet jij welke snoeiwijze voor welke planten in welke tijd van het jaar geschikt is? Er is geen universeel antwoord op deze vraag, omdat er zoveel verschillende soorten planten zijn. Of je nu fruitbomen of sier bomen of heesters snoeit, hoe vaak ze bloeien, hun groeicycli en hun gevoeligheid bepalen wanneer en hoe je ze snoeit. Klinkt dat heel ingewikkeld? Maak je geen zorgen, je zult zien dat het met een paar tips en trucs eigenlijk heel eenvoudig is om je planten effectief te snoeien.
Tussen oktober en januari worden planten meestal niet gesnoeid. Er is dan niet genoeg tijd voor herstel. Gevoelige planten kunnen door vorst beschadigd raken, en dus: timing is alles. Elke boom of struik heeft zijn eigen ideale snoeitijd. Maar over het algemeen zijn er drie tot vier snoeiperiodes, afhankelijk van wanneer de planten bloeien.
Lente snoeien
Planten die in de zomer bloeien, worden in het voorjaar gesnoeid. Dit zijn meestal bomen en struiken die in de zomer vruchten of bloemen dragen, zoals appelbomen of hibiscus. Vanaf half januari, na de winterstop, beginnen planten energie in hun stengels en takken te pompen om zich voor te bereiden op groei. Door ze te snoeien wanneer ze zich in deze fase van hun cyclus bevinden, wordt energie naar de gewenste knoppen geleid of wordt de boom of struik ontlast door dood hout en overtollige takken te verwijderen.
Na de bloei
Zoals de naam al doet vermoeden, bloeien vroegbloeiers vrij vroeg in het jaar, dus ze zullen het voorgaande jaar al gegroeide toppen op hun scheuten hebben. Een voorbeeld van een vroege bloeier zijn seringen. Seringen kun je beter na de bloei snoeien, omdat je anders de meeste bloeiende toppen weghaalt en de bloei stopt. Na de bloei is het raadzaam uitgebloeide bloemen met een snoeischaar te verwijderen en twijgen waar nodig in te korten. De bloeiende knoppen van het volgende jaar zullen zich ontwikkelen op nieuwe scheuten.
Zomer snoeien
Zomersnoei is het terugsnoeien van de groei zodra de bladeren zijn gegroeid. Dit is meestal de periode tussen juni en half september. Snoeien vertraagt de groei en stimuleert grotere vruchten. Snoeien in de zomer is vooral goed voor gevoelige bomen omdat wonden in deze periode sneller genezen, wat ziekten helpt voorkomen. Dit omvat bomen zoals berken, esdoorns en walnotenbomen, die de neiging hebben te bloeden. Dit verwijst naar sap dat uit een plant sijpelt tijdens een snoeisnede. In de regel kunnen bomen en struiken hun wonden meestal zelf genezen. Zomersnoei wordt aanbevolen voor planten die de neiging hebben om meer te bloeden.
Herfst snoeien
Voor veel loofbomen is de late herfst een goed moment om de snoeischaar tevoorschijn te halen. Dit is de rustige periode van de boom, waarin hij al zijn bladeren heeft verloren maar nog niet uitloopt, zodat je voldoende tijd hebt om te snoeien. Bovendien is het gemakkelijker om te zien waar je een snede moet maken op kale takken. Pas op dat je niet snoeit op koude dagen, dit kan de boom beschadigen!
Lees ook: Hoe onderhoud je een olijfboom in de tuin?