Het creëren van een onderhoudsarme tuin

Als je tuin gemakkelijk te onderhouden is, heb je meer tijd om te spelen, want met minder werk in de tuin, heb je meer tijd voor plezier! 

Elke tuinier droomt van een makkelijk te onderhouden tuin waar bloemen bloeien, onkruid zichzelf regelt en het gras altijd gemaaid wordt. Maar kan dit ooit werkelijkheid worden?! Bijna. We geven je enkele tips om je tuin bijna helemaal voor zichzelf te laten zorgen… je zult alleen af en toe een helpende hand moeten toesteken. 

Onderhoudsvriendelijke planten om het werk in de tuin te verminderen

Struiken zoals koningskaars, vrouwenmantel en gele zonnehoed bloeien in de zomer en zijn onderhoudsarm maar ook ongelooflijk duurzaam. Kruiden als lavendel en rozemarijn zorgen er ook voor dat je tuin er geweldig uitziet, zonder dat je constant water hoeft te geven. Ze moeten gewoon elk voorjaar worden ingekort om ze dik en gezond te houden.

Alleen makkelijke groenten en fruit

Sommige groenten en fruit hebben geen constante zorg nodig om vruchten te dragen, zoals courgettes en radijsjes. Ze groeien vrijwel vanzelf, zonder kunstmest of andere ingrepen. Het enige wat je hoeft te doen is ze af en toe water te geven. Evenzo zijn bessenstruiken zoals herfstframbozen en aalbessen gemakkelijk te kweken. Zorg er wel voor dat je grote soorten aalbesstruiken vermijdt, omdat deze veel meer zorg en aandacht nodig hebben. 

Voorgeprogrammeerde bewatering

Heb je er een hekel aan om de tuin in de zomer constant water te moeten geven? Dan heb je een automatisch bewateringssysteem nodig om het gazon en plantenbakken te bewateren. Als je het eenmaal hebt opgezet, kun je ontspannen en genieten van meer vrije tijd in je tuin. Als je een beperkt budget hebt, kun je de hulp van moeder natuur inroepen door regenwater op te vangen in een regenton en deze te gebruiken om je tuin te besproeien. Regenwater is kalkvrij en precies de juiste temperatuur om je planten tevreden te houden.

onderhoudsarme tuin

Een persoonlijke grasmaai assistent

Ben je dol op je robotstofzuiger? Dan zul je zeker dol zijn op een robotmaaier. Na het instellen en installeren werkt het kleine apparaat helemaal vanzelf, maait het gras naar eigen inzicht en keert dan terug naar het laadstation, zodat u meer tijd overhoudt om te ontspannen in de tuin. Omdat de robotmaaier alles zelf doet, kan hij het gras ook vaker maaien dan jij zelf zou doen. Dit is geweldig voor het gazon; regelmatig maaien van kortere groei helpt het gazon dikker te maken en onkruid te onderdrukken, wat betekent dat je het gazon minder vaak hoeft te bewerken.

Grasmaaiers zijn perfect in het oprapen van gevallen bladeren

Bent je er niet klaar voor om het grasmaaien aan een robot te delegeren? Geen probleem! We hebben nog een tip om je te helpen het gazon en tuin gemakkelijk te onderhouden. We raden aan om het gazon te maaien met een accu grasmaaier, die geen lastige kabels heeft waar je per ongeluk met de maaimessen overheen rijdt. Bovendien is de grasmaaier als een stofzuiger voor de tuin, hij zuigt bladeren en gebladerte op om het gazon er perfect verzorgd uit te laten zien. Zo behoort inspannend harken tot het verleden!

alles over een onderhoudsarme tuin

Bestrijd ongedierte op natuurlijke wijze

Ook insecten als bijen, vlinders en rupsen kunnen een handje helpen in de tuin. Ze trekken vogels aan, die vervolgens tuin ongedierte opeten… ongediertebestrijding dus! Om deze cyclus te ondersteunen, kun je brandnetels planten, die vrijwel overal groeien en het favoriete voedsel van vlinderrupsen zijn. Tip: brandnetel mest helpt ook tegen bladluizen.

Verwijder mos en onkruid met gemak…

Elke tuinman droomt van een dik, groen gazon zonder mos of onkruid. Met een gazonhark kun je één keer per jaar het gazon vrijmaken van mos en gras en hoef je dit proces de 12 maanden daarna niet te herhalen.

Kweek bodembedekkers in uw bloembedden om onkruid te weren

Een van de meest vermoeiende klusjes in de tuin is onkruid wieden. Om te voorkomen dat je nog meer tijd aan deze taak besteedt, kun je onkruidbestrijding doek neerleggen bij het aanleggen van een bloembed of het aanleggen van het terras of pad. De stof laat water, lucht en voedingsstoffen toe om je planten te bereiken, maar houdt vervelende onkruiden tegen. Heb je je bloembed al gebouwd en wil je het niet herschikken? Kies dan voor bodembedekkers als kruipende tijm en waldsteinia: onkruid zal moeilijk groeien als er al een andere plant staat. Je kunt ook een dunne laag schors mulch op ongeplante gebieden strooien om onkruid op afstand te houden. 

Het creëren van een onderhoudsarme tuin

Waarom zwaar materieel gebruiken als er een gemakkelijkere optie is?

Het juiste tuingereedschap, en vooral elektrisch gereedschap, maakt het onderhouden van een tuin gemakkelijker. Met een elektrische gras- en struiken trimmer werk je je niet meer in het zweet in de tuin. Geheime tip: voeg een struik-trimmer opzetstuk toe aan een accuschroevendraaier en je kunt er ook mee tuinieren.