Een vijgenboom in de tuin

Een vijgenboom is nooit een slechte keuze!

Ken je dat? Alles ziet er helemaal in orde uit, maar toch ontbreekt er iets. Je tuin kan soms een oppepper gebruiken en dit kun je doen door een vijgenboom in de tuin te planten! Niet alleen is het een mooie boom met een rustig uiterlijk, je hebt altijd een vijg in de tuin waar je van kan genieten. Alleen is de vraag waar je nu precies op moet letten? Zo kun je vragen hebben als hoe moet je een vijg verzorgen, wanneer kun je een vijg plukken of wanneer moet je een vijg snoeien? Gelukkig zijn daar de juiste antwoorden op die je hieronder kunt lezen!

Vijgenboom planten

Vijgenboom planten

Een vijg is makkelijk om te planten en is gemakkelijk in onderhoud. Veel mensen verwachten dat een vijg planten veel moeite vereist maar dit is zeker niet het geval. Het planten van een vijgenboom begint met de juiste soort kiezen. Het is verstandig om een ras te kiezen wat goed past bij ons Nederlandse klimaat. In Nederland zijn de meeste vijgen winterhard, maar in een strenge winter kunnen vijgen wel boven de grond afvriezen. Dit is niet erg, want de vijgenboom groeit hierna weer de grond uit. Een kleine jonge vijg planten dient wel in het voorjaar te worden gedaan zodat de vijg de tijd heeft om sterke wortels te maken. Hierdoor is de vijg voorbereid op de winter. Wat betreft de plek kun je een vijg het beste op een beschutte en warme plek plaatsen. De beste optie hierbij is tegen een een muur of schuur aan. De functie hiervan is dat een muur de koude wind kan stoppen en tevens wordt de muur verwarmd door de zon. Dit kan vast blijven in de muur waardoor het warmte af blijft geven. Het gevolg hiervan is dat de vruchten snel rijp worden! Plaats een vijg in de tuin en liever niet in een pot, behalve als je een ras hebt die niet goed kunnen overwinteren en dus moet binnen staan. De kans op bevriezen in een pot is veel groter dan wanneer je de vijg in de open tuin plaatst.

Hoe moet je een vijg verzorgen

Hoe moet je een vijg verzorgen?

Een vijg onderhouden gaat verder dan alleen een vijgenboom planten. Wanneer moet je een vijg snoeien? Je kunt een vijgenboom het best snoeien van november tot februari, dit is in de rustperiode. Het is echter niet erg om de vijg in de zomer te snoeien als er takken in de weg zitten. De vijg is namelijk een snelle groeier en het is goed om het dan af en toe bij te werken. Hierdoor blijft de boom het mooist. Wees er daarnaast zeker van dat je de vijg niet te vochtig maakt, de vijg houdt hier namelijk helemaal niet van. De vijg heeft maar weinig water nodig en ook hierdoor maakt het de boom makkelijk in onderhoud.

Wanneer kun je een vijg plukken?

De meeste vijgen in Nederland zijn rond augustus en september rijp. Je kunt checken of de vijg rijp is door ernaar te kijken, maar voelen kan ook. Het is optimaal om de vijg te oogsten op het moment dat ze het lekkerste zijn en daarnaast zijn vijgen slecht te bewaren. Bij voorkeur eet je ze daarom dezelfde dag nog op of vries je de vijgen in. Een vijg onderhouden is dus helemaal niet zo lastig en je kunt er nog van genieten ook. Een vijgenboom in de tuin maakt het verschil!