De tekenen die erop wijzen dat een boom dood is

Er kan een tijd komen, of het nu gaat om een ​​ziekte, een vervelend insect of ouderdom, dat een boom in je tuin is gestorven. De meeste bomen kunnen en zullen heel lang meegaan als ze op de juiste manier worden verzorgd, maar ze gaan uiteindelijk dood en soms kan het moeilijk zijn om te bepalen of een boom dood is. Er is altijd de twijfel: Is de boom stervende of misschien gewoon ziek en kan het met hulp worden gered? Gelukkig zijn er enkele signalen die je kunnen vertellen of je nog kunt genieten van jarenlange schaduw of moet gaan nadenken over het verwijderen van de boom. Het is trouwens  altijd een goed idee om een ​​gecertificeerde boomverzorger te bellen voor een second opinion!

Er is een snelle en gemakkelijke test die je zelf kunt doen voordat je een boomverzorger belt, maar eerst wil je de boom kort bekijken en kijken of er een van de volgende tekenen zichtbaar is:

Gebrek aan gebladerte

Als het lente of zomer is en alle andere bomen in de omgeving zijn uitgebloeid en jouw boom heeft geen bladeren, dan is dat een teken van een probleem. Een gebrek aan bladeren betekent niet altijd dat hij dood is, maar hij is ziek, dus je moet hem blijven inspecteren, want dit verschijnsel vertelt niet het hele verhaal. Als het winter of herfst is en je hebt een bladverliezende boom die geen eik, beuk of haagbeuk is, en die wat bladeren vasthoudt, kan dit ook een symptoom zijn. Nogmaals, dit zal niet sluitend zijn, dus je moet op zoek naar meer bewijs.

hoe een dode boom herkennen

Schade

Het zien van duidelijke schade zal je veel vertellen. Als de stam beschadigd is en de schors rond de boom helemaal is weggestript, overleeft hij het niet. Zelfs schors schade aan de hoofdstam die de helft van de boom omvat, verhoogt de kans op de dood.

Schimmelgroei

Het eerste waar je op moet letten, is de aanwezigheid van schimmels op de stam of een grote hoeveelheid schimmelgroei rond de basis van de boom. Schimmels die dood weefsel op een verder gezonde boom aanvallen, vormen geen probleem; het is wanneer schimmels levend weefsel aanvallen dat je een probleem hebt. De aanwezigheid van schimmels op een ongezonde boom kan erop wijzen dat de stam aan het rotten is, wat een groeimedium voor de schimmels vormt. Wanneer een groot aantal schimmels in de grond rond de boom wordt gezien, kan dit betekenen dat de wortels aan het rotten zijn, waardoor hetzelfde probleem ontstaat.

De tekenen die bewijzen dat een boom dood is

Verticale scheuren

Hoewel dit niet altijd een duidelijk teken is, kunnen grote verticale scheuren of spleten een indicator zijn en, in combinatie met andere tekens, vrijwel zeker wijzen op een boom die stervende of dood is. Een splitsing op zichzelf, afhankelijk van de grootte van de boom, is niet noodzakelijkerwijs een doodvonnis, maar garandeert bijna altijd wel een telefoontje naar een boomverzorger. Er zijn verschillende opties om een ​​scheur te repareren, behalve het verwijderen van de boom. Het verwijderen van de boom is de duurste oplossing, maar ook de veiligste, aangezien een gebarsten boom een ​​risico kan vormen voor de omliggende gebouwen, om nog maar te zwijgen van mensen.

Schors afpellen

Een groot aantal boomsoorten heeft een exfoliërende schors en velen kunnen herstellen van zelfs uitgebreide schors schade, dus dit is op zichzelf geen symptoom. Het meest zorgwekkende geval van afbladderende schors is wanneer het de boom omringt in een patroon van 360 graden, gordel genoemd. Als de beschadigde schors er ouder uitziet en het hout dat er doorheen schijnt niet groen is maar glad is afgesleten zonder enige tekenen van genezing, is dit een ander definitief teken dat de boom dood is.

De tekenen die erop wijzen dat een boom dood is

Plotseling hangen

De hierboven genoemde vervelende schimmels, die zich beginnen te voeden met rottende wortels, kunnen een symptoom voorspellen dat nog moet komen. Wanneer genoeg van die wortelstructuur wegrot, zal de boom mager worden, wat duidelijk wordt naarmate de grond rond de basis zachter wordt. Tegen die tijd zouden de andere tekens duidelijk moeten zijn, maar als de boom niet in de open lucht of in een zwaar bebost gebied staat, is het eerste teken mogelijk een scheve boom.

Een teken van hangen is echter geen zeker teken van een stervende boom. Houd rekening met de blootstelling van de boom aan de wind, de staat van zijn takken en de helling van de grond waarop hij groeit, want die kunnen allemaal ook een helling veroorzaken. Het is iets dat zich plotseling ontwikkelt en die reden tot zorg is!

Lees ook: 3 Essentiële stappen om je tuin klaar te maken voor het voorjaar