5 Tips tegen groene aanslag op terrastegels

Iedereen met een terras krijgt er vroeg of laat mee te maken: groene aanslag. Na de wintermaanden duikt dit vervelende probleem bij veel mensen op. Door weinig zonlicht en veel vocht krijgen algen en mossen vrij spel om zich te nestelen op je terrastegels. Gelukkig zijn er een aantal manieren om groene aanslag te verwijderen, zonder dat je hard hoeft te schrobben. Hieronder delen we de beste tips tegen groene aanslag op terrastegels. Zo kan jij straks heerlijk genieten van het zonnetje op je terras!

5x Tips tegen groene aanslag op terrastegels 

1. Groene aanslag verwijderen met azijn

Azijn is in vrijwel ieder huishouden te vinden. Het is goedkoop en prima te gebruiken als schoonmaakmiddel. Als je op zoek bent naar tips voor het verwijderen van groene aanslag, dan is schoonmaakazijn een goede oplossing. Verdun de azijn en gebruik een plantenspuit om het oppervlak te besproeien. Je doet dit het beste bij droog en zonnig weer. Laat de azijn een dag (of nacht) inwerken en de volgende dag kan je het oppervlak met een zachte borstel schoonvegen. Mocht je hier en daar nog plekken zien, dan kan je dit proces herhalen met pure azijn.

2. Groene aanslag verwijderen met soda 

Baking soda is ook één van de tips voor het verwijderen van groene aanslag. Soda wordt, net als azijn, in veel huishoudens gebruikt dus wellicht heb je wel nog een doos in huis. Zo ga je te werk: los twee kilo soda op in een liter heet water, en vul dit daarna aan met negen liter koud water. Giet dit over de groene aanslag en laat het twee dagen intrekken. Ook dit klusje doe je het beste bij droog en zonnig weer. Na twee dagen hoef je alleen nog even na te sproeien met de tuinslang en klaar is Kees! 

Let op: aluminium kleurt zwart als het met soda in contact komt. Combineer soda daarom nooit met azijn. 

3. Strooizout of keukenzout

Je kunt ook keukenzout of strooizout tegen groene aanslag gebruiken. Neem een gieter met lauw water en los hierin strooizout of keukenzout op. Dit mag gerust een flinke hoeveelheid zijn want anders zal het weinig effect hebben. 

Heb je gecoate tegels? Dan gebruik je beter geen strooizout tegen groene aanslag op terrastegels. De toplaag kan door het zout namelijk worden aangetast. En doordat de toplaag poreuzer wordt, kan de kleur vervagen. Bovendien trekken de terrastegels meer vuil aan, wat op lange termijn nog meer onderhoud vraagt. 

Groene aanslag verwijderen

4. Biotex

Biotex is niet alleen een uitstekend voorwasmiddel, het werkt ook goed voor het verwijderen van groene aanslag. De enzymen in Biotex vernietigen namelijk de mossen en algen. Verdun de Biotex met een beetje lauw water en giet dit over je terrastegels. Neem er vervolgens een borstel bij en schrob de groene aanslag weg. De volgende dag kan je het terras schoon spoelen met veel water, zodat er geen restjes Biotex meer achterblijven. Wees wel voorzichtig op houten vlonders want het kan behoorlijk glad worden!

5. Hogedrukreiniger

Niet iedereen heeft een hogedrukreiniger, maar als je er eentje hebt is dit het perfecte moment om hem boven te halen. Het voordeel van een hogedrukreiniger is dat je verder geen schoonmaakmiddelen nodig hebt om het groen tussen je tegels te verwijderen. Het beste is wel om een exemplaar met terrasreiniger te gebruiken zodat je geen last hebt van opspattende modder. 

verwijderen groene aanslag

Je leest het: er zijn verschillende manieren om groene aanslag op terrastegels te verwijderen. Met een hogedrukreiniger ben je makkelijk en snel van het groen af, maar je kunt ook prima één van de natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken. Als je Biotex gebruikt, moet je wel even schrobben. Maar met de andere middelen hoef je zelf weinig moeite te doen. Veel succes!