Een leilinde kopen – dit is wat u moet weten

De bekendste leiboom is natuurlijk de leilinde. We kunnen dan ook best stellen dat de leilinde tot het cultureel erfgoed van Nederland behoort. Deze boom wordt namelijk al eeuwenlang gebruikt om boerderijen, woningen, tuinen en erven te beschermen tegen wind en zon. Ook in de 21ste eeuw is de leilinde nog altijd populair. Kijk maar eens rond bij u in de buurt. De kans is groot dat in menig tuin een rijtje leilinden prijkt. En dat is niet zo vreemd, want de leilinde is misschien wel de perfecte boom als u op zoek bent naar een manier om schaduw te creëren of inkijk te beperken.

De cultuurhistorische leilinde 

Op het erf van oude boerderijen en op marktpleinen in dorpen en steden komt u de leilinde nog veelvuldig tegen. Ze maken deel uit van het landschap of genieten een speciale status als beschermd stads- of dorpsgezicht. Het verlies van een dergelijke leilinde is dan ook iets waar niemand aan moet denken, maar soms is dit onvermijdelijk. Ook een boom kan immers ziek worden of beschadigd worden door bijvoorbeeld storm of onweer.

De moderne leilinde

Naast de ouderwetse leilinde, is er uiteraard ook de moderne leilinde. Van deze bomen is het leischerm iets kleiner en dat maakt ze bij uitstek geschikt voor de voor- en achtertuinen in ons land. In die situaties hoeft een leilinde immers niet zo groot te zijn als op een boerenerf of marktplein. Het zou in de meeste gevallen niet eens passen!

Vandaar dat de moderne leilinde anno nu de meest gekozen leiboom is. Als u op zoek bent naar een groene manier om bijvoorbeeld inkijk uit uw tuin of woning te houden of om meer schaduw te creëren, is de leilinde een voor de hand liggende keuze waar u geen spijt van zult krijgen. De leilinde is namelijk niet alleen mooi om te zien, maar ook heel makkelijk in het onderhoud.

Leilindes planten

Als u besluit dat u leilindes wilt planten, kunt u daar eigenlijk meteen mee beginnen. Er is geen specifieke planttijd. Alleen bij vorst moet u uw plannen nog even uitstellen. De grond mag namelijk niet bevroren zijn als u leilindes wilt planten.

Voor het planten graaft u een gat dat net zo diep is als de kluit van de boom. Er mag maximaal een vingerdikte aarde op de bovenkant van de wortels komen. Wij raden u aan om de kluit in het plantgat goed te besproeien. Hierdoor zuigen de haarwortels zich vol met water en kan de boom beter wortelen. Vervolgens schept u de aarde terug en drukt u de grond goed aan. Vergeet niet om de leilinden de eerste weken veel water te geven, zeker als er bladeren aan de bomen groeien.

Het snoeien van een leilinde

Het grote voordeel van leilinden is dat deze bomen snelle groeiers zijn. Dit betekent dat het leischerm binnen een mum van tijd dichtbegroeid is, zeker omdat een linde grote bladeren heeft. Op die manier heeft u al snel de gewenste schaduw of privacy.

Dat de leilinde zo snel groeit, betekent natuurlijk wel dat u de boom ook regelmatig moet snoeien. Gelukkig is dit helemaal niet moeilijk. U kunt leilinden op 2 manieren snoeien: knotten of scheren. 

Leilinden knotten

Het knotten van een leilinde gebeurt in de winter, als de boom geen blad meer heeft. Hierbij knipt u met een snoeischaar alle zijtakken terug tot circa 3 tot 5 centimeter van de hoofdtak. Dit ziet er nogal rigoureus uit, maar de boom groeit snel en zal in de lente weer mooi uitgelopen zijn.

Leilinden scheren

Wilt u in de winter nog wat privacy houden? Dan is het scheren van uw leilinden een goed idee. Dit doet u door in juni of juli met een heggenschaar de uitstekende takjes van de zijtakken weg te scheren. Hierdoor gaat de boom na de snoei meer scheuten aanmaken, waardoor er een dichter scherm ontstaat. Dit levert dus meer privacy en schaduw op.