Zindelijkheidstraining
Kinderen

Zindelijkheidstraining

Nog niet zo lang geleden schreef ik dat onze peuter met haar twee jaar dag en nacht zindelijk was geworden. Dat ging heel anders dan haar broer. Elk kind is uniek en elk kind heeft ook zijn eigen manieren en gebruiken. Zo ook de manier van zindelijk worden. Omdat de zindelijkheidstraining van Sofie nog zo kort geleden is, staat deze me het beste voor de geest. Ik deel onze stappen met je. Doe er je voordeel mee als je nog met (een van) je kinderen aan de slag moet. Haal eruit wat bij jouw kind kan passen…

Interesse

Komt je kind kijken als een grotere broer of zus naar de wc gaat? Als papa of mama naar de wc gaat? Wil het helpen met de wc doortrekken? Kent, snapt en zegt je kind woorden als plassen, poepen, wc, etc. Kortom: toont je kind interesse voor het onderwerp?

Betrekken

Je kunt je kind nog meer betrekken bij het naar de wc gaan. Mijn kinderen kwamen, en komen eigenlijk nog steeds, bij mij op visite als ik op de wc zit. Ja, laten we het er verder maar niet over hebben… Benoem het geluid van plassen en laat het kind kijken naar de plas of poep in de wc (lekker praatje poep, maar de interesse van een kind gaat heul ver). Laat je kind wc-papier voor je afscheuren en de wc voor je doortrekken.

Voorbereiden

Als je kind interesse heeft getoond, kun je je kind voor gaan bereiden en ga samen (prenten)boeken lezen. Leuke titels zijn:

Luierbroekjes

Trek geen luiers meer aan, maar stap over op luierbroekjes. Deze bevorderen de zelfstandigheid en lijken net op een echte onderbroek. Dezelfde handeling moet worden gedaan als bij het aan- en uittrekken van een onderbroek.

Potje(s)

Zorg dat er altijd een potje is in de ruimte waar het kind is. Je kind kan dan wennen aan de aanwezigheid van het potje. Laat je kind ook weten dat het potje er is en dat het er met of zonder kleren aan op mag gaan zitten.
Zet een potje in de wc. Als jij naar de wc gaat kun je je kind stimuleren om op het potje te gaan zitten en net als jij te gaan plassen. Gezellig! Samen!

Lees ook: onze peuter is zindelijk

Onderbroeken kopen

Bij ons kwam dit moment toen Luuk en Sofie uit hun rompers waren gegroeid, onderbroeken kopen en samen met een hemd aandoen. Ga samen op pad en zoek de allermooiste die je kan vinden. Bedenk wel dat de onderbroekjes in het begin heel wat te verduren krijgen (lees: ongelukjes en veel wassen). Ze moeten tegen een stootje kunnen of geen aanslag in je portemonnee zijn als je ze na zoveel keer wassen moet weggooien.

Wc kindvriendelijk maken

Zindelijkheidstraining

Haal een goede brilverkleiner in huis. Echt, er is voor die kleintjes niets spannender dan met die kleine billetjes op die grote wc-bril te gaan zitten. Met een goede brilverkleiner heb je de helft al gewonnen. Dus niet zo een die nog van de wc-bril af kan schuiven. Bovendien is het voor jongetjes wel handig als er een opstaand randje op de verkleiner zit. Iets met piemeltjes die omhoog gaan tijdens het plassen… Mijn kinderen zijn nog altijd erg tevreden met deze toilet-trainer.

Zet een opstapje in de wc. Een zoals deze bijvoorbeeld. Kinderen kunnen deze zelf pakken en voor de wc-pot zetten. Door erop te klimmen, kunnen ze makkelijker op de wc gaan zitten. En over het algemeen schuif je de opstapjes makkelijk naast de wc opzij.

Zorg dat er billendoekjes met een klepje op de wc en voor het grijpen liggen. Naast het gebruik van wc papier, kunnen kinderen zo ook zelf nog een billendoekje pakken als dat nodig is. En met zo’n klepje trek je de opening niet kapot en blijven de doekjes vochtig.

Hang een handdoek op en zet een zeepdispenser neer bij het fonteintje in de wc. Niets zo handig om gelijk je handen te kunnen wassen na het plassen. Bovendien: jong geleerd is oud gedaan. Het opstapje kan gebruikt worden om ook hier goed bij te komen. Oeh! En als je dan toch bezig bent, zet de druk van het water een stuk lager. Iets met oefenen van handen wassen in het fonteintje baart kunst…

Beloningslijst

Zindelijkheidstraining

Zoek uit waarvoor je kind gevoelig is. Wat vindt het leuk en waar houdt het van. Vind het leuk om met auto’s te spelen, zoals Luuk? Is het fan van Frozen en houdt het van knutselen, zoals Sofie? Houd het van voorlezen, van buiten spelen, van een taart bakken, van tv kijken? Waarmee kun je je kind motiveren.

Luuk kon met stickers sparen voor auto’s die we voor weinig bij de Action kochten. Sofie spaarde met stickers van Frozen voor iets uit haar beloningsknutselbak. Misschien vindt jouw kind het wel leuk om ’s avonds 5 minuten langer voorgelezen te worden of ’s middags gewoon een keertje extra. Of kan het sparen om, nu het langer licht blijft, na het avondeten nog een kwartiertje buiten te mogen spelen.

Kies een moment en begin

Er is altijd wel wat en eigenlijk komt het nooit goed uit. Het is echt wel even aanpoten en je moet voorbereid zijn op veel ongelukjes die kunnen gebeuren, altijd en overal. Kies gewoon een moment en begin. Wij begonnen met Sofie in een vakantie, omdat er in die periode net wat minder veplichtingen waren. Niet denkende aan de buitenactiviteit die we die dag op het programma hadden staan.

Volhouden

En als je dan eenmaal bent begonnen, ga dan door. Blijf volhouden en laat je niet ontmoedigen. Niet door het zoveelste plasje dat je opdweilt of weer een onderbroek met poep die je uit moet spoelen. Als je thuis bent, maar ook niet als op visite bent of buiten bent. Hou vol! Word niet boos en geef het kind jouw vertrouwen. Ga door! Uiteindelijk gaat het lukken en dan krijg je er zoveel voor terug…

Zindelijkheidstraining

Tijdens de zindelijkheidstraining is het dan natuurlijk best grappig als je dit cadeautje voor Vaderdag knutselt met je peuter. Gewoon, omdat papa zo goed helpt tijdens de training…

Lees ook: [DIY] knutselen voor Vaderdag

Denk je dat je de stappen van onze zindelijkheidstraining kunt gebruiken? Is jouw kind zindelijk en heb je andere stappen gedaan? Misschien juist wel dezelfde? Ik ben heel benieuwd en lees graag je reactie in de comments hieronder.

Bedankt voor het lezen en hopelijk tot de volgende keer!

Groetjes van Cindy

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge