Weinig aandacht voor de Paralympische Winterspelen
Lifestyle, Persoonlijk

Weinig aandacht voor de Paralympische Winterspelen

Gisteren werden de twaalfde Paralympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang met een muzikale ceremonie afgesloten. De kans is groot dat je er weinig van hebt meegekregen. Ik ook! Nederland eindigde op de tiende plek met drie gouden, drie zilveren en een bronzen medaille. Toch zal het grootste gedeelte hiervan aan je voorbij zijn gegaan. Waarom is er zo weinig aandacht voor de Paralympische Winterspelen?

Waarom is er zo weinig aandacht voor de Paralympische Winterspelen?

We zaten ’s avonds aan tafel te eten en de radio stond op de achtergrond aan. Ik ving iets op over de Paralympische Spelen en dat de afsluitingsceremonie aan de gang was. Misschien was deze zelfs al geweest, dat kan ik me niet meer herinneren. Ik bedacht me dat ik eigenlijk maar weinig van de Paralympische Winterspelen had meegekregen. Dat, terwijl ik tijdens de Olympische Winterspelen de televisie geregeld aan had staan om de Nederlandse sporters te volgen. Eigenlijk vond ik dat wel raar. Waarom is er zo weinig aandacht voor de Paralympische Winterspelen?

Lees ook: Het eerste jaar van de basisschool tag!

Paralympische Spelen

Sinds 1960 nemen ook Paralympische sporters het elke vier jaar tegen elkaar op onder de noemer ‘Paralympische Spelen’. Dit evenement is bedoeld voor alle sporters die vanwege een handicap, ongeacht welke vorm of welke mate, niet kunnen deelnemen aan de reguliere Olympische Spelen. Momenteel bestaan de Paralympische Winterspelen uit zes sporten en men is zoekende naar welke sport(en) erbij zouden kunnen komen. Zo schijnt bobsleeën erbij te komen.

Media-aandacht

Er blijkt gelukkig een stijgende lijn in de aandacht te zijn rond de Paralympische Winterspelen ten opzichte van tien jaar geleden. Er is meer media-aandacht voor deze Winterspelen, maar het blijkt vooral een geldkwestie te zijn. Het organiseren en uitzenden van zo’n groot sportevenement kost heel veel geld. Daar waar de sponsors voor de Olympische Winterspelen zich rijen dik aanbieden om dure advertentietijd te kopen, is dit bij de Paralympische Spelen simpelweg niet het geval. De omroepen moeten de televisie-uitzendingen zelf financieren en daar hebben ze meestal geen geld voor zin in.

Kijk ook: Foto’s in de Tuin week 10; weer naar buiten

Bekendheid van de Paralympische Sporters

Kjeld Nuis, Sven Kramer, Jorien ter Mors, Ireen Wüst, zomaar wat namen die ik ken uit de ploeg van de Olympische Spelen. Hun gezicht zie je vaak in de media langs komen en hun naam hoor je vaak vallen. Toegegeven, als ik een naam uit de ploeg van de Paralympische Spelen moet noemen dan ken ik alleen Bibian Mentel. Maar dat is dan alleen, doordat ik een paar jaar geleden het programma De Volgende Stap – Net5 met Bibian in de hoofdrol heb gezien. Deze aflevering heeft toen zo’n indruk op me gemaakt, dat ik haar niet meer ben vergeten. De bekendheid van de andere Paralympische Spelers is voor mij niet duidelijk. Ik zou niet weten wie ze zijn of hoe ze heten. Hoe spijtig ik dat eigenlijk ook vind.

Lees ook: winterjas voor je kind aan in de auto is gevaarlijk

Topsporters

Wat een prestatie leveren de sporters in de ploeg van de Paralympische Winterspelen! Topsporters zijn het! Ook de sporters die over twee jaar zullen deelnemen aan de Paralympische Zomerspelen natuurlijk. Logischerwijs geldt voor alles wat ik hierboven over de Winterspelen heb geschreven ook voor de Zomerspelen. Deze sporters leveren naar mijn idee eigenlijk een nog grotere prestatie dan de sporters van de Olympische Spelen. Ze hebben voor heel veel meer moeten knokken en veel meer moeten overwinnen. Naast dat ze te maken hebben met hun handicap -al dan niet aangeboren, die ze hebben moeten accepteren, hebben ze zich letterlijk en figuurlijk omhoog moeten sporten. Ze hebben zichzelf op de kaart moeten zetten en hebben het vervolgens ook nog voor elkaar gekregen om deel te mogen nemen aan de Paralympische Spelen. Ik zeg: respect! Meer aandacht!

Heb jij de Paralympische Winterspelen gevolgd?

Lieve groetjes van Cindy

Bron afbeelding
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge