Wat is een endodontoloog?
Lifestyle

Wat is een endodontoloog?

“Je moet een afspraak maken bij een endodontoloog…” “Een wat?!”, was mijn eerste reactie toen ik het hoorde. Een endodontoloog! Ik had hier nog nooit van gehoord en toen ik thuiskwam ben ik het snel gaan googlen. Wat is een endodontoloog?

Wat is een endodontoloog?

Een endodontoloog is een tandarts die heeft ‘doorgeleerd’ om zich te kunnen specialiseren in wortelkanaalbehandelingen, ook wel zenuwbehandelingen genoemd.

En-do-don-to-loog… Ik oefen al een tijd met het uitspreken van dit woord, maar ‘endodontoloog’ of ‘endodontologie’, ik kan het nog steeds niet vloeiend uitspreken. Endodontologie is de leer van de binnenkant van de tanden en kiezen. Het gaat hierbij om de kern van de tanden en kiezen; het wortelkanaalstelsel en dus het levende deel van de tanden en kiezen.

Lees ook: wat mist de wereld als ik mijn verhaal niet opschrijf?

Waarom naar een endodontoloog?

Als een wortelkanaalbehandeling te complex is voor de tandarts kan je worden doorverwezen naar een endodontoloog. Voorbeelden van complexe wortelkanaalbehandelingen zijn: onverklaarbaar veel pijnklachten, bijzondere ontstekingen, trauma aan het wortelkanaal als gevolg van een ongeluk, moeilijk te vinden of te bereiken wortelkanalen. Deze specialist heeft hiervoor de kennis, kunde en materialen -zoals een microscoop. Daarnaast is een endodontoloog beter voorbereid op eventuele complicaties tijdens de behandeling.

Lees ook: I love Netflix tag

Wat doet een endodontoloog?

Een endodontoloog geeft advies, stelt een behandelingsplan op en voert de behandeling uit. Een endodontoloog richt zich, naast het uitvoeren van complexe wortelkanaalbehandelingen ook op het uitvoeren van een tweede wortelkanaalbehandeling van een tand of kies die na een eerdere behandeling niet geheel genezen is.

Lees ook: hoe kun je je peuter voorbereiden op de basisschool?

Waarom moet ik naar een endodontoloog?

Jaren geleden heeft mijn toenmalige tandarts bij mij een wortelkanaalbehandeling gedaan, omdat ik -na onverklaarbare pijn bij het kauwen op iets hards, zoals chocolade, een gaatje in mijn kies bleek te hebben. Doordat het ruim een jaar heeft geduurd voordat dit gaatje werd gevonden, bleek mijn wortelkanaal aangetast te zijn. Tijdens een controlefoto van mijn huidige tandarts bleek er een ontsteking bij dit wortelkanaal te zitten. Aangezien ik dus al eerder een wortelkanaalbehandeling had ‘ondergaan’ werd ik doorverwezen naar een endodontoloog.

Mijn ervaringen bij de endodontoloog

De wortelkanaalbehandeling van toentertijd heeft me zoveel pijn gedaan -iets met niet goed verdoofd. Echt, een wortelkanaalbehandeling gun ik mijn ergste vijand niet. Gelukkig heb ik de jaren daarna geen pijn meer gehad aan de betreffende kies. Maar toch, het feit dat het woord wortelkanaalbehandeling ineens weer werd genoemd, zorgde voor een knoop in mijn maag. Nu ook weer.

Ik heb gegoogled over endodontologie en heb een praktijk gevonden, waar ik een afspraak heb gemaakt. Ik ben op consult geweest voor advies en er is een behandelingsplan gemaakt. Blijkbaar is het goed zakendoen, want ik kan pas over twee maanden terecht voor de behandeling.

Ben jij wel eens bij een endodontoloog geweest?

Lieve groetjes van Cindy

Bron uitgelichte afbeelding
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge