Wat doen jouw kinderen? Tutoyeren of vousvoyeren?
Kinderen, Moederschap, Wat ter tafel komt

Wat doen jouw kinderen? Tutoyeren of Vousvoyeren?

Ik heb het er al een paar keer met vriendinnen en andere moeders over gehad. Vriendinnen en moeders die door mijn kinderen worden aangesproken. Zonder boze gezichten of verwijt hoor, maar meer als een vraagstuk. Wat doen jouw kinderen? Tutoyeren of Vousvoyeren? Op deze manier spreken mijn kinderen andere mensen aan…

Tutoyeren of vousvoyeren?

Allereerst wil ik vooropstellen dat ik niet vind dat iemand aanspreken met u en uw vanzelfsprekend respectvol is. Het gaat om de manier waarop je iemand aanspreekt en wat je tegen die persoon zegt. Je, jij en jouw volstaan dan net zo goed. Ook naar oudere mensen, ook door mijn kinderen.

Papa en mama

Luuk en Sofie spreken ons aan met ‘papa’ en ‘mama’. Nu ze wat ouder worden en meer met taal gaan spelen, komen de varianten ‘pap’ en ‘mam’ ook geregeld langs. Dat vind ik prima! Ik heb het zelf nooit gedaan en ik vind het ook -hoe zeg ik dat- grof uitgedrukt, als je ‘pa’ of ‘ma’ zegt. Ik weet niet, dat bekt voor mij niet prettig. Misschien voor jou wel.

Grappig is het als volwassenen en kinderen in het bijzijn van onze kinderen ons bij onze voornaam aanspreken. Luuk en Sofie zie je daardoor soms twijfelen, stoeien en uitproberen. Mama Cindy, hoor je dan ineens. Vaak help ik ze dan een beetje door te zeggen dat zij gewoon ‘mama’ mogen zeggen.

Dat twijfelen, stoeien en uitproberen komt ook naar voren als er leeftijdsgenootjes in de buurt zijn en ik Luuk en/of Sofie en de leeftijdsgenootjes -ik ben immers niet hun moeder- aanspreek met mijn ‘naam’. ‘Mama Cindy’ heeft dit of dat… ‘Mama Cindy’ wil dit of dat…

Opa’s en oma’s

Ik schreef al dat ik het niet als vanzelfsprekend vind dat iemand met u en uw aanspreken respectvol is. Het aanspreken van iemand móet wel respectvol gebeuren, maar dat mag dus ook met je, jij en jouw. Voornamen worden in geen geval gebruikt. Dat doe ik ook niet, behalve als ik alleen mijn schoonouders aanspreek, maar dat is een ander verhaal. Luuk en Sofie spreken hen altijd aan met ‘opa’ en ‘oma’ en als we het hebben over een specifieke opa of oma, dan hebben ze hun speciale ‘achternaam’.

Die speciale achternaam is eigenlijk als vanzelf gekomen. Vroeger hadden mijn opa’s en oma’s ook speciale achternamen, die van hun kat. De achternamen opa’s en oma’s van Luuk en Sofie hebben hun oorsprong in iets dat bij hun past, wat hun typeert. Onderling weten ze elkaars ‘achternaam’ en zo weet ook altijd iedereen over wie er wordt gesproken.

Oom en tante

Als je de jongste in de familie bent, dan is het pad vaak al gelegd. Dan zijn er neven en nichten voor je geweest die de toon hebben gezet. Dan is het ome Klaas en tante Jet of Klaas en Jet. Meestal wordt dat wat er wordt gesproken overgenomen. Daar waar Luuk en Sofie het eerste neefje en nichtje zijn, struikelen we nog wel eens tijdens het aanspreken. Om het goede voorbeeld te geven, moet ik er zelf aan denken om ‘oom’ of ‘tante’ te gebruiken. Mits we dat zouden willen, natuurlijk.

Ik moet me er bewust van zijn dat iemands rol is verandert. Zelf gebruik ik aan de ene kant van de familie ‘oom’ en ‘tante’ nog steeds, terwijl het van een enkeling echt niet meer hoeft, omdat de toon door oudere neefjes en nichtjes was gezet. En aan de andere kant was ik het eerste nichtje en heb ik nooit ‘oom’ of ‘tante’ gezegd, terwijl ik nog niet zo lang geleden met een oom in gesprek was en hij vertelde dat hij juist graag met ‘oom’ aangesproken had willen worden.

Moeder van…

Hoe doe je dat als je kind vriendjes krijgt? Als je kind vriendjes wordt met een kind van jouw vriendin? Jij noemt je vriendin bij haar voornaam. Hoe noemt je kind haar? Moeder van … (naam van het vriendje) Of tante … (naam van de moeder)?

Bij ons wisselt dit heel sterk. Daar waar er voorgangers zijn, nemen Luuk en Sofie de benaming over. Daar waar we er zelf voor het eerst mee te maken krijgen, vervalt een ‘titel’ en wordt er met voornamen gesproken.

Grappig is wel dat mijn kinderen van nature de neiging hebben om, als ze iets aan een moeder (zonder titel) willen vragen ze ‘moeder van … (naam van het kind)’ zeggen. Voor deze moeders is dit vaak een ontroerend moment als dit voor het eerst gebeurd. Ineens is daar de bevestiging dat ze echt moeder zijn van een kind en zo ook door hun vriendjes worden gezien. Als ik zelf door een kind als de moeder van Luuk en Sofie wordt aangesproken doet mij dat ook elke keer weer wat.

Juf of juffrouw

Nog zo één, hoe spreek je de leerkracht op school aan? Omdat de leerkrachten van Luuk jonger zijn dan ik en bij wijze van spreken vriendinnen van me hadden kunnen zijn, spreek ik ze automatisch aan met hun voornaam. Omdat de sfeer zo heerst in de klas, spreekt Luuk ze aan met juf of juf … (voornaam van de juf). Als ik met Luuk over school of over zijn juffen praat of als we op school bij zijn juf zijn, dan hebben we het over juf … (voornaam van de juf)

Bij Sofie op de peuterspeelzaal zijn de leidsters -hoe zeg ik dat netjes- over het algemeen wat ouder. Dat wil echter niet automatisch zeggen dat ze met juf of juffrouw worden aangesproken. Ik kan me nog goed herinneren dat ze zich toen Luuk voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging, bijna 2½ jaar geleden -wat vliegt de tijd- voorstelden met hun voornaam. Dat hebben Luuk en ik toen zo overgenomen en Sofie als vanzelfsprekend ook. Een enkele keer hoor ik ze onderling met de kinderen naar elkaar verwijzen als juffrouw … (voornaam van de leidster).

Hebben we nog meer mensen die mijn kinderen aanspreken? Volgens mij zijn dit de voornaamste.

En nou ben ik dus benieuwd wat jouw kinderen doen? Tutoyeren of vousvoyeren? Hoe spreken ze hun papa en mama aan? Opa(‘s) en oma(‘s)? Oom(s) en tante(s)? Vrienden en vriendinnen? Vaders en moeders van andere kinderen? Juffen en leidsters?

Laat het me bij de reacties weten!

Ik zou het leuk vinden als je deze post zou willen delen. Voor jou een kleine moeite en mij doe je er een groot plezier mee.

Dank je wel voor het lezen en tot een volgende keer!

Groetjes van Cindy

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge