Sleutel in de Tuin | Tv-tip: Het Geheimzinnige Leven van 4-jarigen
Kinderen, Moederschap, Wat ter tafel komt

Tv-tip: Het Geheime Leven van 4-jarigen

Vandaag heb ik een tv-tip voor je: Het Geheime Leven van 4-jarigen. Misschien heb je er al meer over gehoord of gelezen. Mogelijk heb je zelfs al een aflevering gezien.

Het Geheime Leven van 4-jarigen

Acht kleuters uit alle windstreken van ons land komen naar deze bijzondere school waar camera’s en microfoons alles registreren. We zien vierjarigen zoals we ze nooit zien als we erbij zijn. Kleine mensen, die met elkaar omgaan, zoals volwassenen dat doen.

Afleveringen

Vanaf 20 februari zie je elke maandagavond even na 22:00u op NPO1 ‘Het Geheime Leven van 4-jarigen’. Er zijn ondertussen vier afleveringen geweest en op 20 en 27 maart worden de laatste twee afleveringen uitgezonden. De eerste vier afleveringen kun je terugkijken via de NPO.

De 4-jarigen

Onder begeleiding van een juf en een meester komen elke aflevering acht 4-jarigen bij elkaar. De 4-jarigen zijn een bont gezelschap bij elkaar. Ze komen uit alle windstreken en hebben verschillende achtergronden, gezinnen van herkomst en ontwikkelingsniveaus.

Thema’s

Thema’s als samenwerken, de dood, leiderschap, vriendschap, geduld, aansluiting vinden, geheimen bewaren, charmes gebruiken en positie bepalen komen aan bod. Het is groepsdynamica op de hoogste snelheid.

Spiegel

Elke aflevering zie je acht andere kleine mensen, die met elkaar omgaan, zoals volwassenen dat doen. Als volwassene, met of zonder kinderen, is het leuk om te kijken hoe de 4-jarigen doen. Veel situaties zijn herkenbaar, ook in ons leven. Confronterend ook, want veel gedrag is kopieergedrag van de ouders.

Kleuters zien het gedrag van hun ouders in bepaalde situaties. Ze slaan dat op in hun systeem om vervolgens later op dezelfde manier te reageren op bepaalde situaties.

Je ziet de kinderen bijvoorbeeld telefoneren, ruzie maken, omgaan met dieren, omgaan met telleurstellingen, afscheid nemen en plezier hebben. De 4-jarigen houden ons een spiegel voor.

Observatie

Pedagoog Minchenu Maduro en ontwikkelingspsycholoog Steven Pont

Pedagoog Minchenu Maduro en ontwikkelingspsycholoog Steven Pont observeren de 4-jarigen, analyseren hun gedrag en geven deskundig commentaar. Gedurende de dag spelen de kinderen zonder begeleiding, onder begeleiding en worden er experimenten gedaan. Ze interpreteren het gedrag van de kinderen op verfrissende, humoristische wijze en verklaren vanuit wetenschappelijk kader wat het gedrag van de 4-jarigen over hun toekomstperspectief zegt.

Wat mij opvalt

Ik kijk met verschillende petten naar dit tv-programma: als moeder, als alumni-SPH, als sociotherapeut en als sociale vaardigheidstrainer. Het allerleukste vind ik het om te kijken met de pet op van een moeder van een 4-jarige. Immers, mijn zoon Luuk is 4 jaar. Hoe leuk is het om te zien en te bedenken hoe het bijvoorbeeld bij hem in de klas op de basisschool gaat? Hoe goed zijn opmerkingen en gedragingen van Luuk te verklaren? Het is allemaal zo herkenbaar! Er gebeurt zoveel in het leven van een 4-jarige.

Als ik een andere pet opzet valt mij op dat zo goed als alle 4-jarigen uit ‘Het Geheime Leven van 4-jarigen’ zich verbaal redelijk goed uit kunnen drukken. Daarnaast lijkt het of bijna alle 4-jarigen onderdeel zijn van een gezin waar meerdere broertjes of zusjes zijn en dat ze de jongste zijn van het gezin. Dit heeft allemaal invloed op het huidige gedrag van de 4-jarigen. Daarnaast vind ik het wat vergezocht om nu al iets over hun toekomstperspectief te zeggen. Op weg naar volwassenheid komt er nog veel op het pad van de 4-jarigen wat van invloed zal zijn. Maar goed, dat is een andere discussie.

Ken je deze tv-tip? Hoe vind je het om te kijken naar ‘Het Geheime Leven van 4-jarigen’?
Laat het me weten bij de reacties!

Ik zou het leuk vinden als je deze post zou willen delen. Voor jou een kleine moeite en mij doe je er een groot plezier mee.
Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge