Speelgoed

[Recensie] spel ‘Huisje Boompje Beestje’

Ik ken het spel ‘Huisje Boompje Beestje‘ van een paar jaar geleden. Toen de dochters van mijn vriendin kleuters waren en we samen weleens dit spel speelden. Ik vond het een leuk spel om met jonge kinderen te spelen en heb het altijd onthouden. Hoe leuk is het om het dan nu met mijn eigen kleuter te kunnen spelen.

Het is momenteel voorjaarsvakantie en het animatieteam (lees: mama) is druk bezig geweest met het vakantieprogramma en een onderdeel hiervan was spelletjesmiddag. Wij hebben zelf spelletjes in de kast staan, maar het is altijd leuk om een nieuw spel uit te proberen.

Ik kwam ‘Huisje Boompje Beestje‘ tegen bij de speel-o-theek en heb hem voor vier weken geleend. Luuk en ik hebben het spel meerdere keren samen gespeeld. Later speelde Sofie ook nog mee.

Het leek mij leuk om er een recensie over te schrijven. Bij deze…

Algemene informatie:

Spelers: 2-4

Duur: 20 minuten

Leeftijd: 4-99 jaar

Type: bordspel

Merk: Goliath

Prijs: €10,99

Doel van het spel:

De speler die als eerste zijn drie pionnen in zijn ‘eigen huisje’ heeft, die heeft het spel gewonnen.

Inhoud:

 • In de doos zitten vier grote dikke puzzelstukken met eigen huisjes,
 • vier x drie pionnen; groen, geel, rood en blauw,
 • een speciale dobbelsteen met zes verschillende plaatjes; een huisje, boompje, beestje, appel, auto en een tulp en
 • een spelhandleiding.

Voorbereiding:

Leg de ‘huisjes’ in elkaar -Luuk deed dit uit zichzelf- en kies een ‘eigen huisje’. Zet de drie pionnen in dezelfde kleur van het eigen huisje in de daarvoor bestemde cirkels.

Begin: 

Spreek onderling af wie er mag beginnen; bij ons mag de jongste altijd beginnen. Draai daarna met de klok mee. Iedere speler gooit om de beurt met de dobbelsteen. Wie als eerste een huisje gooit mag beginnen en zet één pion op het starthuisje. Dan mag dezelfde speler nog eens gooien en loopt dan naar het eerstvolgende plaatje dat wordt gegooid.

Verloop:

Iedere speler mag pas een pion in zijn starthuisje plaatsen als er een huisje wordt gegooid. Wordt er geen huisje gegooid, dan is de beurt voorbij. Degene die een huisje heeft gegooid mag steeds kiezen; óf een pion op het starthuisje zetten en nog een keer gooien, óf een van de pionnen die al op het pad staan naar het eerstvolgende huisje brengen en nog een keer gooien. Er mogen meerdere pionnen op hetzelfde plaatje staan en dus kan er niemand ‘af’ gegooid worden.

Eind: 

Iedere speler probeert zijn drie pionnen naar zijn ‘eigen huisje’ te brengen. Elke pion moet het hele pad éénmaal rondlopen. Is de speler bijna bij zijn eigen huis en gooit hij voorbij zijn starthuisje, dan mag de speler via de kromme pijl zijn pion in zijn eigen huisje plaatsen en hoeft er dus niet een nieuw pad te worden gelopen. Tenminste, als het gegooide plaatje overeenkomt met een van de drie plaatjes in het eigen huisje. Is dat niet het geval, dan kiest de speler een andere pion of slaat een beurt over. De speler die als eerste zijn drie pionnen in zijn ‘eigen huisje’ heeft, die heeft het spel gewonnen.

Tops:

 • Sprekende kleuren en afbeeldingen
 • De spelregels zijn simpel; makkelijk uit te leggen en goed te volgen
 • Geen ogen, maar plaatjes op de dobbelsteen; handig voor kleuters die nog niet kunnen tellen of lezen en
 • Je kan niet afgegooid worden; dat scheelt een hoop frustratie

Flops:

 • Het is een geluksspel; het kan frustrerend zijn als je maar geen ‘huisje’ gooit en niet kan starten en
 • Er zit weinig spelvariatie in; Luuk heeft het spel in ruim een week tijd vier keer gespeeld, waarvan ook een paar keer op mijn aandringen. Hij leek de uitdaging van het spel te missen

Opmerkingen:

 • Huisje Boompje Beestje is de kleutervariant van Mens-Erger-Je-Niet!
 • Voor kleuters die de uitdaging in het spel missen, kun je afspreken dat er maar één pion op een plaatje mag staan. Dus dat een pion door een speler die op hetzelfde plaatje komt van het pad gegooid kan worden en
 • Sofie, onze peuter van ruim tweeëneenhalf, leek het spel na een ronde meekijken ook aardig te snappen. Zij kon met wat begeleiding hier en daar ook met haar pionnen het spel spelen.

Dit was hem, de recensie van Huisje Boompje Beestje.

Ken jij dit spel? Heb je het weleens met je kleuter gespeeld?

Wij spelen graag spelletjes. Heb je nog tips voor andere spelletjes voor kleuters (en peuters) laat het me dan bij de reacties weten.

Ik zou het leuk vinden als je deze post zou willen delen. Voor jou een kleine moeite en mij doe je er een groot plezier mee.
Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge