Recensie Opa bouwt een monstertruck
Boeken, Kinderen

[Recensie] Prentenboek ‘Opa bouwt een monstertruck’

Tijdens de Kinderboekenweek van 2016 koos Luuk het prentenboek ‘Opa bouwt een monstertruck‘. Dit was het derde boek voor Luuk die hij, in onze jonge traditie, mocht kiezen. Nou ja, de derde, dit was voor hem de eerste die hij helemaal zelf koos. De boeken tijdens zijn eerste en tweede Kinderboekenweek heb ik toentertijd voor hem gekozen. Omdat hij deze zelf koos, was ik heel benieuwd of hij hem daadwerkelijk leuk vond. En of hij het boek na langere tijd nog steeds leuk zou vinden. Ja dus! Daarom vond ik het tijd voor een recensie…

Algemene informatie:

Titel: Opa bouwt een monstertruck
Auteur: Steve Goetz
Illustraties: Eda Kaban
Uitgeverij: De Fontein
Taal: Nederlands
Pagina’s:44
Uitvoering: hardcover
ISBN: 9789026141034
Druk: 2016
Geschikt voor: peuters en kleuters
Prijs: €13,99

Samenvatting:

Zing mee met het prentenboek ‘Opa bouwt een monstertruck‘ van Steve Goetz en Eda Kaban op de melodie van het bekende lied ‘Old MacDonald had a farm’. Naast dat deze opa een heleboel dieren op zijn erf heeft lopen, staan er ook veel grote machines. Onder andere een graafmachine, een voorlader en een stoomwals. Samen met oma en de dieren bouwt hij namelijk een racebaan voor zijn… monstertruck!

Rode draad in het verhaal:

Het liedje op de melodie van ‘Old MacDonald had a farm’:
Opa heeft een boerderij
HIE-JA-HIE-JA-HO
Met op zijn erf een…
GRAAFMACHINE!
HIE-JA-HIE-JA-HO
Met een GRAAF GRAAF hier
en een GRAAF GRAAF daar.
Hier een GRAAF, daar een GRAAF,
overal een GRAAF GRAAF.

Recensie:

Opa bouwt een monstertruck‘ is een stoer, vrolijk, grappig en verwachtingsvol verhaal over een opa die met oma en alle dieren op zijn erf iets gaat bouwen. Maar wat?

Op de groenbruine schutvellen zie je veel soorten gereedschap, bouwhelmen, stopborden en pylonnen.
Het verhaal lees je voor door de tekst op de melodie van ‘Old MacDonal had a farm’ te zingen. Lees en zing het een paar keer en je zal meer nuance in ‘het verhaal’ aan kunnen brengen.

Op elke pagina is veel te zien. Het geheel heeft groen, bruin, oranje en gele tinten. Meer gedetailleerd zie je grappige scénes met de dieren. Steeds zie je wat anders.

De machines zijn groot, grof en stoer en om elke tweede omslag, na ‘met op zijn erf een…’ zie je een nieuwe.
Het verhaal heeft een rustig begin, waarna met iedere pagina-omslag de verwachting wordt geschept wat de volgende machine zal zijn. En wat zijn ze toch aan het maken? Het sub-einde is spectaculair en het einde is weer rustig. Een prentenboek met een duidelijke op- en afbouw en een flinke spanningsboog.

Tops:

  • Originele manier van een verhaal voorlezen.
  • Er is veel te zien op elke pagina.
  • De machines zijn samen met de dieren stoer en grappig geïllustreerd.
  • Duidelijke op- en afbouw.

Flops:

  • De melodie die in je hoofd blijft zitten…

Opmerkingen:

  • Omdat er op elke pagina iets te zien is, kan dit prentenboek ook door een kleuter zelf worden gelezen en zo wordt lezen plaatjes kijken.
  • Luuk is helemaal gek van machines of ‘sterke werkers’, zoals hij ze zelf noemt en daarom is dit prentenboek uitermate geschikt voor liefhebbers van machines.

Dit was hem, de recensie van Opa bouwt een monstertruck.

Ken jij dit prentenboek? Heb je hem weleens aan je peuter of kleuter voorgelezen?
Luuk wordt graag voorgelezen. Heb je nog tips voor andere prentenboeken of kinderboeken voor kleuters (en peuters)? Laat het me dan bij de reacties weten.

Ik zou het leuk vinden als je deze post zou willen delen. Voor jou een kleine moeite en mij doe je er een groot plezier mee.
Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge