Pasen; hoe zat het ook alweer?
Lifestyle

Pasen; hoe zat het ook alweer?

Met Pasen ben je vrij, zoek je paaseitjes en ga je bij de lammetjes kijken. Op Goede Vrijdag zijn veel bedrijven en winkels dicht. Wat betekenen deze feestdagen nou eigenlijk? Ik heb het voor je op een rijtje gezet. Pasen; hoe zat het ook alweer?

Witte Donderdag

Op deze donderdag voor Pasen wordt de laatste avondmaal herdacht die Jezus hield met zijn twaalf discipelen. Judas verraadde Jezus en werd gevangengenomen. Op Witte Donderdag vindt ’s avonds in de rooms-katholieke kerken de eucharistie plaats. De gelovigen eten op deze avond brood en drinken wijn. Het brood verwijst naar Jezus’ lichaam, de wijn naar het bloed dat Jezus offerde voor de mensen.

Lees ook: winterjas voor je kind aan in de auto is gevaarlijk

De naam Witte Donderdag verwijst naar het witte gewaad dat de priester tijdens de eucharistieviering draagt. Het is gebruikelijk in katholieke kerken om op Witte Donderdag kruisbeelden met een wit kleed af te dekken. Wit staat voor onder meer vreugdevol en heilig. Witte Donderdag markeert het begin van het lijden van Jezus.

The Passion

Pasen; hoe zat het ook alweer?
The Passion is een eigentijdse vertelling van de laatste uren van Jezus’ leven, zijn lijden én opstanding en staat dit jaar in het teken van het thema ‘Ik zie jou’. In onze dichtbevolkte hoofdstad waar mensen naast elkaar, maar soms ook langs elkaar heen leven, wil men dit jaar een verhaal brengen dat gaat over omzien naar elkaar. Het gaat over samen in plaats van alleen. En dat op een plek waar 130 verschillende nationaliteiten samenkomen en die 150 kerken telt, het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost. The Passion wordt op Witte Donderdag 29 maart live uitgezonden om 20.30 uur op NPO1 en om 18:00u live op NPO Radio 2.

Goede Vrijdag

De dag na Witte Donderdag is Goede Vrijdag. Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw. Jezus werd om 09:00u gekruisigd. Om 12:00u uur werd het donker en om 15:00u overleed Jezus. Voor zonsondergang werd hij begraven.

Lees ook: weinig aandacht voor de Paralympische Winterspelen

Goede Vrijdag wordt ‘goed’ genoemd, omdat de christenen geloven dat Jezus’ vrijwillige dood betekende dat God zich om het menselijk lijden bekommerde en het zelf op zich nam. Belijdende rooms-katholieken eten op deze dag geen vlees.

Stille Zaterdag

Het is de zaterdag voor Pasen en de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek die voorbereidt op het christelijke paasfeest. Deze zaterdag wordt ook wel Stille Zaterdag genoemd, omdat op die dag de klokken niet luiden tot aan de Paaswake. De kerken zijn op deze dag sober ingericht en de eucharistie wordt niet gevierd. Op deze dag herdenkt men de tijd dat het dode lichaam van Jezus Christus in het graf lag.

Kijk ook: Foto’s in de Tuin week 11; Pasen is aan!

Eerste Paasdag/Paaszondag

Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet. De opstanding van Jezus Christus. Eerste Paasdag valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.

Bedankt für die blumen

Pasen; hoe zat het ook alweer?
Op eerste paasdag houdt de paus in Rome bij de Sint-Pietersbasiliek een toespraak, geeft zijn zegen, Urbi et orbi en wenst iedereen een zalig paasfeest. De huidige Paus doet dit (alleen) in het Italiaans en niet zoals Paus Johannes Paulus II deed, in 60 talen.

Tweede Paasdag/Paasmaandag

Tweede Paasdag heeft geen enkele kerkelijke achtergrond. Een mogelijke verklaring is dat mensen Pasen vroeger zo belangrijk vonden, dat zij één dag niet genoeg vonden om het te vieren.

Paaseitjes en paashazen

Pasen; hoe zat het ook alweer?
Paaseieren en paashazen van chocolade hebben niets met het christelijk feest te maken. Chocolade is gewoon lekker. Punt!

Lammetjes

Pasen; hoe zat het ook alweer
Dat je bij de lammetjes kan gaan kijken heeft te maken met het feit dat ze überschattig zijn. Kijk nou! Ja toch? Of heeft het misschien iets met het lentefeest te maken?

Lentefeest

Pasen; hoe zat het ook alweer?
Na de koude winter waarin alle voedsel van het vorige jaar is opgegeten gaat de natuur opnieuw beginnen. Daarom is Pasen ook een lentefeest. Dieren krijgen jongen, bomen en bloemen gaan bloeien, kuikens komen uit hun ei. Het ei is een symbool van nieuw leven. Overal in de winkels zie je lentekuikentjes en paaseieren, echte, van papier of van chocola.

Vrolijk Pasen!

Groetjes van Cindy

Bron afbeeldingen
Bron afbeelding 2
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge