Onze peuter is zindelijk
Kinderen, Moederschap

Onze peuter is zindelijk

Het is gebeurd hoor… En heel veel sneller dan gedacht, dan verwacht. Onze peuter is zindelijk! Binnen een week was het bekeken. Dag en nacht! Hoe het is gegaan, vertel ik hier…

Interesse in het potje

Het begon vorig jaar tijdens onze vakantie. We waren aan het glamperen in Frankrijk. Glamperen moet je zien als de charme van kamperen met de luxe van thuis, maar dan zonder wc in de tent. Daarom hadden we voor de zekerheid een potje meegenomen. Just in case! Je weet immers nooit wanneer de nood het hoogst is. Dan kan de gang naar het toiletgebouw best ver zijn.

Goed, we hadden dus een potje én heerlijk weer. Veel kleding hadden we niet om het lijf, de kinderen soms zelf geen. Het potje werd ook steeds makkelijker gebruikt, omdat we aan lekker lui kamperen deden. Sofie was net een paar weken twee jaar en toen al vond ze alles interessant en deed ze graag haar grote broer na. Zo ook met het plassen én poepen op het potje.

De maanden daarna

Na de vakantie ging het potje de schuur weer in en kwam deze alleen tevoorschijn als Luuk en Sofie in de tuin met water aan het spelen waren en zo nat waren dat het een toestand zou zijn als ze zich helemaal af moesten drogen voor een snelle plas. Lekker makkelijk dus, het potje in de tuin. In de maanden daarna hield Sofie het vol om te pas en te onpas op de wc te plassen en te poepen. Zoals het haar uitkwam deed ze dit of juist niet en er was geen pijl op te trekken of haar luier droog zou blijven. We lieten het maar even zo en eigenlijk wachtten we het moment af tot ze zelf zou aangeven dat ze geen luier meer om wilde. Dat is immers Sofie ten voeten uit, ze bepaald zelf hoe het gaat. Heel anders dan haar broer, die laat zich meer sturen.

Luierbroek en grote-meiden-onderbroek

Op een bepaald moment groeide Sofie uit haar rompers en was ik niet van plan om rompers in een maat groter voor haar te kopen. Ik vertelde haar dat ze te groot was gegroeid voor haar rompers en dat we samen grote-meiden-onderbroeken gingen kopen. Ook besloten we haar in een luierbroek aan te geven in plaats van een luier. We brachten dit als een promotie en ze vond het geweldig. Aan iedereen die het wilde weten liet ze laat onderbroeken zien en vertelde ze trots dat ze een grote meid was.

Onze planning

Kan je zoiets als zindelijk worden plannen? Ons plan was om het Sofie zelf aan te laten geven, dat leek meer bij haar te passen. Bij Luuk waren we meer sturend geweest. We hadden bedacht dat het handig zou zijn om in de vakantie te beginnen, in de zomervakantie. Dan waren we immers meer thuis, waren er minder verplichtingen en waren we vaker dichtbij de wc. Wel zo makkelijk! Maar het gebeurde steeds vaker dat Sofie ging aangeven dat ze moest plassen. Ook bij de peuterspeelzaal viel dit op. Het leek erop dat we onze planning moesten bijstellen en dat we eerder moesten doorpakken. Iets met het ijzer smeden als het heet is…

Beloningslijst

De eerstvolgende vakantie die eraan zou komen, was die van de meivakantie en besloten we de eerste zondag van de meivakantie haar luierbroek uit te laten. We gingen met haar in gesprek en maakten samen een beloningslijst en kochten stickers. Stickers die zij uit had gezocht en natuurlijk van Frozen waren. Sofie is helemaal gek van knutselen en daarom maakten we een bak met allemaal knutselspullen. Ik haalde een pak stiften van Frozen, rolstiften van Frozen en nog meer stickers van Frozen. Kleistaven en stempels pasten ook goed in de bak. Op het moment dat ze 10 stickers bij elkaar zou hebben verdiend, mocht ze iets uit de knutselbak kiezen.

Aan de slag

Die zondag stond er een buitenactiviteit op het programma. Eigenlijk dus helemaal niet handig als je wilt starten met zindelijkheidstraining. Maar hé, er is eigenlijk nooit een handig moment, als je het zo bekijkt. We stroopten onze figuurlijke mouwen op en gingen ervoor. Sofie kreeg ons vertrouwen en we zouden haar gaan helpen om dit voor elkaar te krijgen.

Het eerste wat we deden was haar luierbroekje uit. Dat was best wennen voor haar, nog steeds overigens. En mij ontroerde het om haar kleine kontje zo ineens in een broek te zien. Mijn kleine meisje werd groot… Ik pakte een stapel reserve onderbroeken, broeken en sokken en stopte deze samen met billendoekjes en geparfumeerde luierzakjes in een afsluitbare zak in mijn tas. Dit was echt! Aan de slag!

Voorbereiding op locatie

Wat we deden en nog steeds doen, is gelijk de wc opzoeken en deze aan Sofie laten zien als ze de locatie nog niet kent. Ook vertellen we haar dat ze goed in haar buik moet voelen of ze moet plassen of poepen. Dat ze dan mama of papa moet roepen en dat we dan samen snel naar de wc gaan. Plas en poep moet ze in haar buik houden en pas op de wc eruit doen. Lekker simpel gesproken, maar zo snapt ze het wel.

Ongelukjes

Toevallig ging het die zondag tijdens de buitenactiviteit heel goed en plaste ze daar op de wc. Eenmaal thuis ging het een paar keer mis. Dat was jammer, maar natuurlijk geen probleem. Onze mantra: dat geeft niet, kan gebeuren. De dagen daarna ging het ook een paar keer mis. Ook toen we op visite waren en ook met poepen. Geeft niet, kan gebeuren… Geeft niet, kan gebeuren…

Frustratie en twijfel

Even voelde ik frustratie, toen ik de zoveelste onderbroek stond uit te spoelen en weer een plasje van de vloer aan het dweilen was. Ik twijfelde en vroeg me af of ze er misschien toch nog niet klaar voor was. Geeft niet, kan gebeuren… Geeft niet, kan gebeuren…

En toen

En toen, na een dag of vier bleef ze droog. Ze leek het door te hebben… We vierden een feestje en helemaal toen haar slaapluiers ook droog bleven. In vijf dagen tijd was ze dag en nacht droog! Ze had de knop gevonden en deze had ze omgegooid.

Superbeloning

In de twee weken nadat we haar luierbroekje uit hadden gedaan, was ze zo goed bezig geweest. We waren zo trots op haar. Sofie had zo’n mijlpaal bereikt dat ze een superbeloning mocht kiezen. Ze wilde ze al een tijd en begon er steeds vaker over; oorbellen. Sofie mocht oorbellen, omdat ze zindelijk was geworden.

Mantra

Behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst en er zal best nog eens een ongelukje gebeuren. Maar dat mag! Dat geeft niet… Dat kan gebeuren!

Ik ben zo trots op Sofie! Ik kan er ontroerd van raken. Mijn kleine meisje wordt groot…

Is jouw kind (al) zindelijk?
Laat het me bij de reacties weten!

Ik zou het leuk vinden als je deze post zou willen delen. Voor jou een kleine moeite en mij doe je er een groot plezier mee.
Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge