3 x bekentenissen tijdens de Media Ukkie Dagen
Kinderen, Lifestyle

3 x bekentenissen tijdens de Media Ukkie Dagen

Dit jaar stonden de Media Ukkie Dagen 2018 van 6 t/m 13 april in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’. Ik heb een peuter en ik heb een kleuter, maar of ze mediawijs zijn… Vandaag lees je 3 x bekentenissen tijdens de Media Ukkie Dagen.

Media Ukkie Dagen

De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Dit jaar stonden de Media Ukkie Dagen 2018 in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’.

3 x bekentenissen tijdens de Media Ukkie Dagen

Ik ben nog van voor het digitale tijdperk en heb dus zelf -na de middelbare school- van alles moeten uitproberen en moeten leren. Computers en de digitale wereld zijn niet mijn ding. Sterker nog, je kunt me gerust een digibeet noemen. Ik ben er gewoon niet zo van, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt als je wel een eigen website hebt. Om zelf mediawijs te worden vraag ik regelmatig in mijn omgeving rond voor tops en flops en kijk ik op de site van bijvoorbeeld de Media Ukkie Dagen. Daar leer ik veel van, maar wordt ook wel geconfronteerd met het een en ander. Daarom ga ik vandaag met de billen bloot en deel 3 x bekentenissen tijdens de Media Ukkie Dagen.

Lees ook: help! Ik ben een digibeet

Zorg voor een goede balans

De MUD schrijft: “Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat hij allerlei ervaringen opdoet in de wereld om hem heen. Hoe ruikt een bloem? Zand tussen je tenen, hoe voelt dat? Hoe kijk je als je boos bent? Om alle indrukken op een dag te verwerken, is het ook belangrijk dat je kind voldoende slaap en rust krijgt. Houd de hoeveelheid schermtijd dus beperkt en zorg voor een goede balans.”

Bekentenis 1: ik laat mijn peuter dagelijks bewust een filmpje of televisiekijken, want dat komt mij handig uit.

Lees ook: waardoor hadden wij autopech in Groningen?

Geniet van de mogelijkheden

Ik laat mijn kinderen media gebruiken omdat het leuk is en omdat ze er iets van kunnen leren. Bovendien is het handig voor later, daar ben ik van overtuigd. En zoals hierboven toegegeven, omdat het regelmatig handig uitkomt.

Bekentenis 2: ik stimuleer mijn kinderen te weinig om te kunnen genieten van de mogelijkheden binnen de digitale wereld.

Kijk ook: plog; weekendje in Groningen

Stel filters in

De MUD schrijft: “Filtersoftware en internetfilters helpen voorkomen dat je kind op het scherm ongeschikte dingen tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan een kindvriendelijke browser of de kindvriendelijke modus op YouTube of Google. Gebruikt je kind jouw telefoon of tablet? Kijk naar wat je hebt geïnstalleerd en maak je scherm kindvriendelijk. Vergeet niet een lastig wachtwoord in te stellen, zodat je kind het scherm niet alleen kan gebruiken.”

Bekentenis 3: ik heb geen verstand van computers, software en filters.

Lees ook: de leukste grap van 1 april

Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?

Eh…, mijn peuter en kleuter zijn dus niet mediawijs. Dat is duidelijk! Ik ben ook niet mediawijs, dat is ook wel duidelijk. Hoogtijd om dat dus wel te gaan worden. Ik ga me nog meer verdiepen om mediavaardiger en mediawijzer te kunnen worden. Concrete tips, dat is waar ik naar op zoek ga om mijn kinderen te kunnen begeleiden in de digitale wereld.

Zijn jouw kinderen mediawijs?

Lieve groetjes van Cindy

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge