Boeken, Kinderen, Lifestyle

Kinderboekenweek met nachtmerries

Het is een spannende week, want het is t/m 15 oktober Kinderboekenweek. Het thema is: Griezelen. Gruwelijk eng! Een thema die ik voor mijn kleuter en peuter eigenlijk niet heel handig vind. Zal het een gezellige week worden of wordt dit een Kinderboekenweek met nachtmerries?

Opening van de Kinderboekenweek

Kinderboekenweek met nachtmerries
Op 4 oktober was de start van de Kinderboekenweek 2017. Ook op school werd de Kinderboekenweek ‘gruwelijk eng’ geopend. De klassen waren versierd, de aula was versierd en de kinderen mochten verkleed naar school. Luuk is normaliter niet zo’n held als het om verkleden gaat, zeker niet bij festiviteiten op school. Dit keer had hij er helemaal zin in en wist ook precies hoe hij verkleed wilde. Als spook! Ik viste uit een doos een oud ledikantlakentje tevoorschijn, knipte er twee gaten in en spookje Luuk was geboren.

Lees ook: poging tot inbraak

Iedereen was verkleed, ook de leerkrachten. Er werd gezongen en gedanst op ‘gruwelijk eng’, de nieuwste hit van Kinderen voor Kinderen speciaal voor de Kinderboekenweek. Er werd een heksentoneelstuk opgevoerd door een paar juffen, er werd in de klas heksenlimonade geschonken en er was een griezelige modeshow waaraan Luuk ook mee deed.

Onze traditie tijdens de Kinderboekenweek

Kinderboekenweek met nachtmerries
Zodra de Kinderboekenweek is geopend gaan wij al een paar jaar zo snel mogelijk naar de kinderboekenwinkel. We hebben de traditie dat Luuk en Sofie dan een boek mogen uitzoeken. Luuk en Sofie vinden het heerlijk om in de kinderboekenwinkel te scharrelen. Veel boeken worden bekeken, aangeraakt en doorgebladerd. Ik mag me er steeds minder mee bemoeien en hun voorkeuren worden steeds duidelijker. Hier lopen ze met hun nieuwe aanwinst. Ingepakt en wel, want het was een cadeautje van mama voor hen, aldus Luuk.

De keuze van de kleuter en peuter

Kinderboekenweek met nachtmerries
Luuks keuze was vrij snel duidelijk. Hij had ‘Dit is een boek vol monsters‘ al op school gelezen en vond het fantastisch. ’s Avonds -daar komen de nachtmerries- wilde hij bij het naar bed gaan lezen. Althans, ik moest het voorlezen. Dat probeerde ik zo luchtig mogelijk te doen, omdat ik geen zin had in toestanden ’s nachts. Luuk vond het boek fantastisch en wist precies wat er ging komen. En toegegeven, luchtig voorlezen is met dit boek bijna niet mogelijk. Wat een geweldig monsterboek is dit! Als topje op de ijsberg wacht je aan het einde van het verhaal nog een beloning. Zo leuk! Luuk is mijn mini-held en ondertussen hebben we dit boek al vier keer gelezen.

Kijk ook: Foto’s in de Tuin week 39; echte fans en verrassingen

Daar waar Sofie vorig jaar nog overtuigd voor een (puzzel)boek van Woezel & Pip ging, leek ze nu geen keuze te kunnen maken. Van de (kern)titels met of over monsters wilde ze niets weten, net als typische meisjesboeken met roze, glitters en prinsessen. Tot ze zelf nog een keer langs de boeken liep en ‘Het kind van de Gruffalo‘ zag liggen. Ze was meteen verkocht. Je moet weten dat Sofie groot fan is van ‘De Gruffalo‘ en dat we deze minstens een keer per week bij het naar bed gaan voorlezen. Je begrijpt dat deze monsterlijke vader is verstoten door zijn monsterlijke dochter. Het boek kende ik al en kon redelijk inschatten hoe dit verhaal door Sofie ontvangen zou worden. Het risico van het voorlezen voor bedtijd durfde ik met dit boek wel te nemen. De Gruffalo is immers een grappig en goeiig monster, zijn kind idem dito. We zijn al weer zover dat Sofie tijdens het voorlezen de zinnen af kan maken. Dit boek is een favoriet!

Kerntitels

Er zijn in totaal 20 kerntitels die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek.
Voor groep 1/2 zijn dit de kerntitels:

Hier vind je de overige 15 kerntitels voor de groepen 3 t/m 8.

Kijk ook: Shoplog: Loods5, HEMA, Kruidvat en IKEA

Een week met nachtmerries

Vooralsnog zijn de nachtmerries nog uitgebleven. Geen toestanden na het griezelen op school. Geen toestanden na het voorlezen van monsterlijke boeken voor het slapen gaan. De week is natuurlijk nog niet voorbij, maar het lijkt er zomaar op dat wij deze Kinderboekenweek met thema: Griezelen -gruwelijk eng zonder nachtmerries doorkomen. Gelukkig maar, want ik vond het thema voor mijn kinderen eigenlijk niet zo handig.

Houden jullie kinderen van lezen? Welke titels zijn favoriet? Zijn jullie de Kinderboekenweek 2017 zonder nachtmerries doorgekomen? Ik ben benieuwd en lees jullie reactie graag in de comments hieronder.


Affiliate links

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Anna 23 oktober 2017 at 19:56

  Dag Cindy,

  Hier had de griezel week wel een uitwerking in de nacht, met meerdere nachtmerries en n dochter van bijna vijf die erg overstuur was over heksen.

  T hielp vast niet dat ze ook ziek was, dan komen er al eerder spannende dromen, maar ze zei zelf dat ze die heksenverhalen niet meer wilde. Wat mij betreft volgend jaar een wat ontspannener thema!

  Groetjes Anna

  • Reply Cindy 23 oktober 2017 at 21:47

   Ha Anna,

   Wat vervelend dat jullie de Kinderboekenweek niet zonder nachtmerries zijn doorgekomen. Jullie zijn niet de enige hoor, ik heb er meerdere moeders van kleuters over gehoord. Hier zijn geen monsterlijke nachtmerries *knock on wood* langs gekomen, maar ik ben me er van bewust dat dit zomaar over een paar weken wel ineens zo zou kunnen zijn. Ik ga er vanuit dat het thema van de Kinderboekenweek volgend jaar alleen maar mee kan vallen. Is je dochter ondertussen al beter?

  Leave a Reply

  CommentLuv badge