Hoe kun je je kind trainen om goed en veilig met het verkeer om te gaan?
Kinderen

Hoe kun je je kind trainen om goed en veilig met het verkeer om te gaan?

Misschien zijn we wel te beschermend en vinden we het verkeer te onveilig, waardoor de auto weer wordt gestart. Maar bevorder je daarmee juist niet de vicieuze cirkel van de onveilige situatie op de wegen? Als ouder kun je je kind trainen om goed te leren fietsen, maar ook om goed en veilig met het verkeer om te gaan.

Veilig met het verkeer

Mijn kleuterzoon rijdt al een tijd naast me als we over de grote weg naar school fietsen. Hij wilde dat heel graag toen hij eenmaal naar school ging. En zo geschiedde, na heel veel oefenen. Zijn peuterzusje heeft een missie. Zij wil voor haar vierde verjaardag een ‘grote meidenfiets’ om straks, net als haar grote broer, op haar fiets naar school te kunnen gaan. Over de grote weg! Dat vind ik nogal een dingetje, want hoe veilig met het verkeer is zij nu eenmaal?

Een goede verkeersdeelnemer

Als je eenmaal applaudisserend langs de kant staat te glunderen omdat je kind ‘los’ fietst, betekent dat niet dat er automatisch een goede verkeersdeelnemer is geboren. Goed en veilig fietsen vereist namelijk meer vaardigheden dan alleen fietsen. Denk bijvoorbeeld aan concentratie en inschattingsvermogen. Hiervoor is ervaring nodig. De Fietsersbond raadt ouders aan om veel met hun jonge kinderen te wandelen of fietsen in het verkeer.
Hoe kun je je kind tainen om goed en veilig met het verkeer om te gaan?

Regels in het verkeer

Wanneer je kind eenmaal de kleuterleeftijd bereikt kun je het ook gaan hebben over de regels in het verkeer en wat de verkeersborden die jullie tegenkomen betekenen. Ook in de auto geef je het goede voorbeeld, door je netjes aan de verkeersregels te houden, niet te haasten en rekening te houden met het andere verkeer. Vanaf vier of vijf jaar snapt een kind dat best al en er wordt door hen wel vaker commentaar gegeven vanaf de achterbank als vader of moeder een foutje maakt. Daar kunnen verschillende ouders wel al over meepraten. Het betekent dat kinderen het verkeer wel belangrijk vinden. Via de site van de ANWB kunnen kinderen hier verkeersborden oefenen en hier hun eigen verkeersbord ontwerpen.

Lees ook: shoutout naar mijn ex-collega’s in de kinder- en jeugdpsychiatrie

Probeer zo vaak mogelijk de fiets te nemen, omdat kinderen achter op de fiets zich veel bewuster zijn van het verkeer om zich heen dan in de auto. Een kind dat echter aan het spelen is, vergeet de gevaren op de weg gemakkelijk.

Fietsen zonder zijwieltjes

De meeste kinderen kunnen zo rond de vier/vijf jaar leren fietsen zonder zijwieltjes. Er zijn natuurlijk uitzonderingen met kinderen die eerder of later kunnen. De verleiding kan groot zijn om je kind dan meteen zelf te laten fietsen naar school, maar een kind dat net heeft leren fietsen is hier vaak nog niet aan toe. Pas wanneer je kind kan fietsen, achteromkijken en hand uitsteken (en dus het stuur loslaten) zonder te slingeren, abrupt kan remmen zonder om te vallen en op een goede manier kan opstappen en afstappen kan het deel gaan nemen aan het verkeer. Uiteraard betekent dat niet dat je niet fietst met je kind, maar eerst alleen op rustige plekken, zoals op een woonerf, in het park, het bos et cetera.

Kijk ook: [Plog] Zo ziet mijn ideale Moederdag eruit

Te snel het verkeer in gaan kan zorgen voor ongelukken, maar kan ook wanneer er gelukkig geen ongelukken gebeuren, je kind onzeker maken.

Oefenen in het verkeer

Begin met je kind naast je (fiets links van je kind zodat je het afschermt van het autoverkeer) en fiets dezelfde route meerdere keren. Kies hierbij steeds voor de veiligste route, ook al is die misschien wat langer. Geef in het begin aanwijzingen en help je kind het verkeer in te schatten en te overzien. Verwoord steeds wat je doet: “Kijk, hier moeten we stoppen, want deze kruising is moeilijk te overzien”, “Let op, hier zit een weg van rechts, de mensen die uit die weg komen hebben voorrang”, “Die auto wil ons inhalen, laten we even achter elkaar gaan fietsen.” et cetera. Maak je kind goed bewust van het overige verkeer. Een heel belangrijke regel hierbij is “nooit naast een bus of vrachtwagen gaan staan, altijd erachter blijven”. En altijd je kind voor je laten rijden als je besluit om even achter elkaar te fietsen. Je hebt dan zicht op je kind. Zo herhaal je al doende de regels.

Lees ook: het favoriete boek van mijn kleuter tijdens de Annie M.G. Schmidt week 2018

Bespreek ook steeds weer dat niet iedereen zich in het verkeer aan deze regels houdt en dat je daar altijd rekening mee moet houden. Ook al kom je van rechts, het kan best dat die auto niet stopt. Voorrang krijg je, die moet je niet nemen.

Het verkeer niet goed overzien

Jonge kinderen kunnen het verkeer letterlijk en figuurlijk nog niet goed overzien. Letterlijk, omdat ze op hun kleine fiets laag zitten en veel minder om of over obstakels zoals auto’s, heggen, muurtjes et cetera heen kunnen kijken. Figuurlijk, omdat er enorm veel tegelijk gebeurt op straat en jonge kinderen het nog erg moeilijk vinden in te schatten hoe hard het overige verkeer rijdt en welke kant het op zal gaan. De reactietijd van jonge kinderen ligt ook hoger. Bij hen zit er gewoon meer tijd tussen het zien van een auto en het afremmen. Snel een beslissing nemen is ook moeilijk in een wat onoverzichtelijke verkeerssituatie.

Deelnemen aan het verkeer

Over het algemeen kan gesteld worden dat kinderen onder de negen nog te weinig inzicht in het verkeer hebben om hier in hun eentje op een veilige manier aan deel te nemen. Er zijn kinderen die hier al jonger aan toe zijn, maar er zijn even zoveel kinderen die op hun negende nog niet in staat zijn zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Laat je kind dus niet te vroeg alleen deelnemen aan het verkeer, maar wacht ook niet te lang met het vertrouwen te geven dat je zoon/dochter het alleen kan.

Boeken over het verkeer

Het lezen van boeken over het verkeer kan kinderen helpen meer vertrouwd met verkeer te raken. Bovendien kan een gesprek over wat je leest en ziet natuurlijker verlopen.

Gaat jouw kind op de fiets naar school?

Lieve groetjes van Cindy
Affiliate links

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge