Jodium tabletten; waar laat jij ze?
Kinderen, Lifestyle, Moederschap

Jodiumtabletten; waar laat jij ze?

Toen we ze in het najaar van 2017 ontvingen, zorgde dat ervoor dat de schrik er wel even in zat. De kans dat er een kernongeval zou gebeuren was immers heel klein, maar dat de tabletten verspreid werden betekende wel dat er enige mate van dreiging was. We hebben ze in huis, maar die jodiumtabletten; waar laat jij ze?

Jodiumtabletten

In het najaar van 2017 ontvingen wij een kaart van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. We zouden op korte termijn een doosje met jodiumtabletten ontvangen. Natuurlijk wilden we weten waarom we de jodiumtabletten zouden ontvangen en voor wie ze bedoeld zouden zijn. Eerlijkheidshalve zat de schrik er wel in. Ik bedoel, de kans dat er een kernongeval zou gebeuren was immers heel klein, maar dat de tabletten verspreid werden betekende wel dat er enige mate van dreiging was.

Maak ook: [DIY] Vetbollen voor tuinvogels maken

Verspreiding jodiumtabletten

De Nederlandse overheid heeft sinds 1987 een voorraad met jodiumtabletten. In het najaar van 2017 is besloten een deel van de voorraad uit voorzorg te verspreiden. De jodiumtabletten zouden dan ten tijde van een kernongeval direct bij de hand zijn. Ongeveer 1,2 miljoen huishoudens in de omgeving van een kernreactor of kerncentrale hebben zo de tabletten in huis. Wij wonen binnen een straal van 100 km van de kerncentrale in Borssele en ontvingen de tabletten voor onze kinderen.

Kijk ook: Foto’s in de Tuin week 8; fietsend op weg naar de voorjaarsvakantie

Kernongeval

Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht. Een van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. De kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium is het grootst bij (ongeboren) baby’s en jonge kinderen.

Bewaarinstructie

In de bewaarinstructie staat het volgende: bewaar de jodiumtabletten op een duidelijk vindbare, veilige en droge plaats bij kamertemperatuur. Bijvoorbeeld bij uw medicijnen, in de EHBO-verbanddoos of in uw meterkast. Zo heeft u de jodiumtabletten op het juiste moment bij de hand. Houd de jodiumtabletten buiten het bereik van kinderen en huisdieren. En daar gaat het bij ons dus mis…

Lees ook: cadeautips voor jongens van vijf jaar

Waar laat jij ze?

In de tijd dat wij de jodiumtabletten in huis hebben, hebben ze al op verschillende plaatsen in huis gelegen. Op de afzuigkap en dus echt voor het grijpen -iets met een gevoel van enige mate van dreiging. Het doosje -die je op advies dicht moet laten- heeft ook al in de EHBO-doos gepropt gezeten. Maar dat was hem bij ons dus ook niet. Momenteel liggen de tabletten in de rommella onder de oven, waarbij ik ze tot vervelens toe drie keer per dag in mijn handen heb om iets anders te kunnen pakken. Ik heb nog geen geschikte plaats kunnen vinden en daarom mijn vraag…

Jodiumtabletten; waar laat jij ze? Ik ben benieuwd of jij de ‘ideale’ plaats hebt gevonden.

Lieve groetjes van Cindy

Bron informatie
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge