Hoe herken je een temperamentvol kind?
Kinderen

Hoe herken je een temperamentvol kind?

Weigert jouw kind ook aan tafel te komen, omdat de treinbaan nog niet af is? Kan jouw kind ook helemaal overstuur raken, omdat papa naar werk is gegaan zonder het vierde kusje te geven. Doet jouw kind er ook een half uur over om zichzelf aan te kleden? Ziet jouw kind het gelijk als je een andere kleur nagellak op hebt? Dan is de kans groot dat je een temperamentvol kind hebt. Maar hoe herken je een temperamentvol kind?

Eva Bronsveld

Toen de mogelijkheid zich voordeed om een inspirerende lezing van Eva Bronsveld bij te wonen, pakte ik dit met beide handen aan. Sterker nog, ik wist mijn man ervan te overtuigen dat hij ook mee moest gaan. Ik had namelijk het vermoeden dat wij wel eens een temperamentvol kind in huis zouden kunnen hebben. Mijn vermoeden werd bevestigd en dat niet alleen.

Lees ook: Let it go! Let it góóó!

Even terug naar Eva Bronsveld. Zij is wat mij betreft een van de betere pedagogen in Nederland. Ik leerde haar een paar jaar geleden via de Club van Relaxte Moeders kennen en sindsdien ben ik fan. Fan als sociaal pedagogisch hulpverlener in ruste én als moeder van een kleuter en een peuter. Ik houd van de manier waarop ze ‘luchtig’ zwaardere opvoedthema’s aan de orde brengt. Heb je de titels van de boeken waaraan ze heeft (samen) gewerkt wel eens gezien? Zoek ze hier op en je snapt wat ik bedoel.

Temperamentvol kind

Ik wil mijn kind absoluut niet in een hokje stoppen, want ieder kind is uiteraard anders. Maar een ding is zeker: het heeft temperament. Ik merk soms dat ze opvliegender en koppiger is dan andere kinderen. Ze kan helemaal overstuur raken, omdat ze de rits van haar jas op dat moment niet dicht krijgt. Of zich ‘onder mijn rok’ verstoppen als ze -te direct- door iemand op een vriendelijke manier met iets liefs wordt aangesproken. Vervolgens kan ze de oren van je spreekwoordelijke kop kletsen als ze aan je is gewend en als het op haar voorwaarden gaat. Om over haar eigen wil nog maar te zwijgen.

Hoe herken je een temperamentvol kind?

Wil je weten of jouw kind temperamentvol is? Lees dan hieronder verder over de eigenschappen die temperamentvolle kinderen meer dan gemiddeld hebben, en kijk of je jouw kind hierin herkent. Bedenk wel dat elk temperamentje zich anders uit.

Intensiteit

Zoals Eva Bronsveld stelt: ‘Temperamentvolle kinderen reageren vaak veel intenser op dagelijkse situaties. Als ze boos zijn, lijkt het wel of ze ontploffen. Stoten ze hun teen dan gillen ze alsof ze een been gebroken hebben. Maar het zijn ook de kinderen die kunnen stralen van oor tot oor, die uit volle borst meezingen en die volledig op kunnen gaan in hun enthousiasme ergens voor.’ Door hun manier van in het leven staan en de vragen die dit bij ze oproept -noem het dat ze in de ‘waarom?-fase’ zijn blijven hangen- komen ze vaak wijs uit de hoek.’

Lees ook: de stilte is voorbij

‘Overigens wil dit niet zeggen dat alle temperamentvolle kinderen op deze manier reageren. Sommige temperamentvolle kinderen richten de intensiteit juist naar binnen. Dit zijn dan vaak de dromertjes en de denkertjes.’

Gevoelig

Een andere eigenschap van temperamentvolle kinderen is, volgens Eva Bronsveld, gevoeligheid: ‘Ze zijn gevoelig voor geluiden, drukte, teveel licht, en gevoelig voor textuur en voor smaak. Zo kan het bijvoorbeeld zomaar voorkomen dat ze het ene merk appelsap heerlijk vinden en het andere merk smerig. Maar ze zijn bijvoorbeeld ook vaak gevoelig voor sfeer of stemmingen van andere mensen. Hierdoor hebben ze meestal een groot inlevingsvermogen en zijn vaak heel sociaal.’ Daarmee onderscheiden ze zich van kinderen met een autisme spectrum stoornis.

Vasthoudend

Temperamentvolle kinderen zijn vasthoudend, aldus Eva Bronsveld. ‘Als iets belangrijk voor ze is gaan ze daar volledig voor en ze willen het kost wat kost afmaken -de treinbaan die nog niet af is. Op zo’n moment hebben ze geen boodschap aan zoiets futiels als etenstijd. Ze zullen ook niet vlug opgeven als iets niet lukt (ook al gaat dit gepaard met veel frustratie) -iets met een rits van een jas die niet dicht wil en zijn geneigd heel sterk vast te houden aan hun standpunt. Een discussie voeren met een temperamentvol kind kan hierdoor makkelijk uitmonden in een heftig conflict.’

Opmerkzaam

Nog een eigenschap waar Eva Bronsveld over schrijft is dat veel temperamentvolle kinderen erg opmerkzaam zijn. ‘Ze lijken alles te zien en te horen. Als jij je haar hebt laten knippen en niemand ziet het, merken zij het wel op. Ze hebben vaak oog voor mooie dingen en voor details. Dat is de positieve kant. Het nadeel hiervan is dat ze vlug afgeleid kunnen zijn. Zo kan het voorkomen dat je kind keurig naar boven vertrekt omdat je hem gevraagd hebt zich aan te gaan kleden en dat je hem daar een half uur later in z’n ondergoed aantreft terwijl hij verdiept is in een stapel stripboeken.’

Herkenning

Intensiteit, gevoelig, vasthoudend en opmerkzaam zijn dus vier eigenschappen die bij temperamentvolle kinderen meer dan gemiddeld hebben. Er klonk veel herkenning vanuit de zaal. Er waren ouders die kuchten en ouders die lachten. Blikken werden onderling uitgewisseld, want hadden ouders nou wel of geen temperamentvol kind in huis?

Twee temperamentvolle kinderen

Een ding was voor ons zeker; wij lijken inderdaad een temperamentvol kind in huis te hebben. Sterker nog, we lijken er niet één te hebben, maar twee. Twee totaal verschillende kinderen. Een jongen en een meisje. Een kleuter en een bijna kleuter, een broer en zusje. Twee temperamentvolle kinderen op een geheel eigen manier, waar we enorm veel van houden en die we voor geen goud zouden willen missen. Twee kinderen die het zichzelf en ons regelmatig niet makkelijk maken.

Lees ook: ik ben 2 minuten stil tijdens Dodenherdenking

Na deze inspirerende lezing, waarbij we helaas geen exemplaar van één van haar boeken wonnen, besloot ik zelf het e-book ‘Temperamentvolle Kinderen’ van haar aan te schaffen en in de wereld van de temperamentvolle kinderen te duiken. Net als tijdens die avond, was het tijdens het lezen één grote herkenning.

Heb jij een temperamentvol kind?

Lieve groetjes van Cindy

Bron uitgelichte afbeelding

Affiliate links

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge