Het eerste jaar van de basisschool tag!
Lifestyle, Persoonlijk

Het eerste jaar van de basisschool tag!

Ik schreef al eerder over mijn gedachten tijdens de eerste week en de eerste maand op de basisschool. Een paar weken geleden ging Luuk alweer een jaar naar de basisschool. Waar blijft de tijd?! Ik blik terug met ‘het eerste jaar van de basisschool tag!’ Lees verder om mijn gedachten te lezen…

Het eerste jaar van de basisschool tag!

Het eerste jaar van de basisschool tag! is op het schoolplein bedacht door Maddy van Meer met Mama en zij tagde mij in deze tag. Hartstikke leuk natuurlijk, dus ik vulde hem met plezier in. Ik blik graag terug op het afgelopen jaar. Hier komen de vragen en mijn antwoorden.

Lees ook: 10 x van een moeder; gedachten tijdens de eerste week op de basisschool

Hoe heb jij de eerste officiële schooldag van jouw kind ervaren?

Luuk ging de dag na zijn vierde verjaardag naar school en het was op een woensdag. Ik vond het een heerlijke dag om voor het echt naar school te gaan. Een ochtend en halverwege de week. Rustig aan beginnen dus! Luuk had er veel zin in en had wat gezonde spanning. Ik had er ook wel zin in, want we waren er samen aan toe dat hij naar school ging. Ik vond het ook wel een momentje hoor *slik*. Het is niet niks als je oudste voor het eerst naar school gaat. Je sluit een periode af en begint aan een nieuw avontuur.

Lees ook: 10 x van een moeder; gedachten tijdens de eerste maand op de basisschool

Kwam je snel in het basisschool ritme?

Ik merkte dat de tijd voorbijvloog en dat ik erg onrustig werd van het steeds op de klok moeten kijken om te zien hoe laat het was. Had ik nog tijd om iets te doen? Moest ik me al klaar maken om mijn kleuter van school te halen? Dat vond ik helemaal niets, zeker niet met mijn peuterdochter -die eindelijk mijn aandacht voor zichzelf kon claimen- nog in huis. Al snel had ik allerlei wekkertjes op mijn smartphone geactiveerd. Ik heb er -even spieken- in totaal zes met verschillende tijden voor alle dagen van de week. Echt ideaal, want ik kan doen waar ik niet mee bezig wil zijn en weet dat als er een wekkertje gaat ik nog een half uur heb, voordat ik op het schoolplein moet staan.

De eerste keer uit spelen bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool. Wat vond jij daarvan?

Het eerste jaar van de basisschool tag!
Het deed me goed om te weten dat Luuk zodanig goed in de groep viel dat hij op school met kinderen speelde, vriendjes maakte en dus ook af wilde spreken om bij iemand thuis te spelen. Dat was al binnen een maand, nadat hij op school zat. Even schoot er van alles door me heen. Immers, vanuit mijn vorige werk, waarbij er kinderen tijdelijk bij ons woonden en het wel eens gebeurde dat ze bij andere kinderen thuis wilden spelen, kwam je eerst bij de ouders van het betreffende speelmaatje thuis om kennis te maken en sfeer te proeven. Ouders moesten dan toestemming geven dat hun kind bij een ander kind thuis mocht spelen. Ik besefte me in een ‘split second’ dat dit anders was. Ik was nu de ouder die toestemming moest geven, snel kennis moest maken met de andere ouder en sfeer moest proeven. Het was weer een moment van loslaten, zeker bij het zien van het enthousiaste hoofd van mijn zoon.

Lees ook: jodiumtabletten; waar laat jij ze?

Was je zenuwachtig voor het eerste tien minuten gesprek?

Daar was ik absoluut niet zenuwachtig voor. Misschien scheelt het dat we na zes weken al een gesprekje hadden over hoe de start op school -en thuis- was verlopen. Ik was wel nieuwsgierig naar hoe het met Luuk ging op school. Je krijgt immers nog maar zo weinig mee van school -en dan heb ik nog geluk dat Luuk er bijna elke dag wel over vertelt. Bovendien, als er bijzonderheden waren geweest, dan hadden we die allang gehoord.

Nu je kind naar de basisschool gaat kun je jezelf voor allerlei activiteiten opgeven. Help jij op school of zit je in een ouderraad of oudercommissie? Waarom wel of niet?

Het eerste jaar van de basisschool tag!
Ik ben graag betrokken bij de basisschool, net zoals ik dat bij de peuterspeelzaal was -en nog altijd ben voor Sofie. Ik help op school en zit daarnaast sinds de zomervakantie in de ouderraad, nadat ik daarvoor werd gevraagd. Zeker nu ik nog thuisblijfmoeder ben en ik Sofie -redelijk gemakkelijk- overal mee naar toe kan slepen nemen, probeer ik mezelf beschikbaar te stellen daar waar ik kan -en zin in heb.

De verzorging van het fruit en de broodjes, hoe regel jij dat?

Thuis eten we rond 10:00u als tussendoortje fruit, dus is het voor Luuk vanzelfsprekend dat hij op school als tien-uurtje ook fruit eet. Op school is fruit alleen op woensdag verplicht, maar Luuk krijgt het dus elke dag mee naar school. Mijn hubster is ’s morgens altijd eerder beneden en terwijl ik de kinderen wakker maak en zorg dat ze fris en fruitig beneden komen, maakt hij het ontbijt en het tien-uurtje klaar. Elke dag is dat weer wat anders. Luuk laat zich vaak verrassen met wat er in zijn tas zit en bij het uitpakken van zijn tas op school roept hij regelmatig ‘yes!’ Als de hubster toch bezig is met het smeren van zijn eigen boterhammen voor de lunch, smeert hij er ook gelijk twee bammetjes bij voor als zijn zoon een keer overblijft. Luuk is niet zo moeilijk en zijn trommeltje is vooralsnog steeds leeg teruggekomen. Hij krijgt voor bij het tien-uurtje trouwens een beker limonade of water -ook weer net als thuis- mee. Stel dat hij overblijft, dan krijgt hij een beker melk mee, maar dan gaat alles in een koeltasje mee.

Kijk ook: Foto’s in de Tuin week 9; onze voorjaarsvakantie

De vriendenboekjes, hebben jullie ze al thuis gehad in het eerste schooljaar en ben/was jij er goed mee?

Of we al vriendenboekjes thuis hebben gehad? Poeh! Soms is het een hele administratie die ik bij moet houden. Ik houd er niet van om die boekjes te lang thuis te hebben liggen, dus ga ik er vaak zo snel mogelijk met Luuk mee aan de slag. Ik stel de vragen en schrijf dan letterlijk op wat zijn antwoorden zijn. Sommige ingevulde boekjes zet ik op de foto, omdat de antwoorden te leuk zijn voor later. Afsluitend versierd Luuk vaak de pagina’s, terwijl ik Luuks schoolfoto uitprint om erbij te kunnen plakken. Luuk heeft overigens zelf ook een vriendenboekje. Deze is al overal en nergens geweest. Toevallig bleek vandaag dat ik zijn vriend ben, want ik mocht -naast allemaal kinderen- ook in zijn vriendenboekje schrijven, net als de juf.

Wat voor een schoolplein moeder ben je?

Het eerste jaar van de basisschool tag!
Bij ons op school is het zo dat vierjarige kleuters binnen worden opgehaald door hun ouders/verzorgers. Als ze vijf jaar worden, worden ze gepromoveerd en mogen ze zelf naar buiten. Ik ben dus sinds een paar weken een schoolplein moeder -Luuk is 24 januari vijf jaar geworden. Ik ben altijd wel in voor een praatje, dus ik denk dat ik wel een gezellige schoolplein moeder ben. Het komt echter nog wel eens voor dat mijn peuterdochter niet zo gezellig is, dus dan gaat daar al mijn aandacht heen. Noem het iets met peuterpuberteit en ook klaar zijn om naar school te gaan. Over drie maanden ben ik voor een jaar weer schoolplein moeder af.

Het eerste schoolreisje is toch wel bijzonder. Hoe ging jij daar mee om?

Dat was wederom een momentje *slik*. Mijn gedachte toen: mijn kleine mannetje gaat voor het eerst met zijn klas met de bus naar het museum -het Mauritshuis in Den Haag, naar Maurits Muis. Kijk hem nou gaan?! Hij zou ’s middags maar twee uurtjes weg zijn, net zoals hij op school zou zitten, maar toch. De spanning was van zijn gezicht af te lezen, maar wat had hij er zin. Hij ging op avontuur! -en vergat vervolgens naar zijn moeder te zwaaien toen de bus wegreed. Maar goed ook, want ik deed hard mijn best om mijn opkomende tranen te verdringen.

Lees ook: Hoe een gezellige dag eindigde in een toestand

Kinderfeestjes in het eerste jaar van de basisschool, hoe denk jij daarover?

Luuk werd in oktober voor het eerst uitgenodigd voor een kinderfeestje. Ik vond dat leuk voor hem en hij had er zin in. We hebben samen een cadeautje gekocht en op een woensdagmiddag ging hij uit school met de jarige Jop mee naar huis om daar het feestje te vieren. Er werden foto’s geappt en hij werd vol verhalen en met rode wangen thuisgebracht. Luuk heeft zelf ook een kinderfeestje gegeven, want op een of andere manier hoort het er gelijk bij voor die kleintjes. Hij was er al maanden mee bezig. Luuk gaf een PAW-ty en mocht nog vijf kinderen uitnodigen. Binnenkort deel ik meer over het vieren van een kinderfeestje. Houdt Sleutel in de Tuin dus goed in de gaten als je hier meer over wilt weten.

Hoe ervaar jij het eerste jaar op de basisschool nu of hoe heb jij het ervaren?

Het is heel cliché, maar zo waar… Het eerste jaar op de basisschool is voorbijgevlogen. Luuk was er zo aan toe en heeft het erg naar zijn zin. Hij wordt uitgedaagd om nieuwe dingen te leren en elke dag is voor hem een groot avontuur. Hij is sociaal, vriendelijk en nieuwsgierig en komt regelmatig uitgeput thuis en is dan niet te genieten valt dan na het avondeten als een blok in slaap. Ik kijk uit naar het moment dat Sofie ook naar school mag.

Bij dezen tag ik Charlotte van Aukjes Wereld en Maike van Juf Maike… Veel plezier met invullen!!

Hoe vond jij het eerste jaar van de basisschool?

Lieve groetjes van Cindy

Bron afbeeldingen
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge