Een ei hoort erbij... Of niet?
Lifestyle, Persoonlijk

Een ei hoort er weer bij… Of niet?

Het nieuws over de gifstof fipronil in eieren neemt in kracht af. Fipronil domineerde sinds begin augustus het nieuws en nu hoor je er nauwelijks nog iets over. Voor degene die door alle berichten de draad een beetje kwijt zijn geraakt, heeft de NOS een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen op een rij gezet. In dat overzicht staat dat de eierverkoop in de supermarkt sinds 14 augustus weer normaal is. Een ei hoort er weer bij… Of niet?

Wat is fipronil?

Een stukje theorie: volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (verder NVWA) is fipronil is een insecticide dat vaak in diergeneeskundige producten tegen vlooien, mijten en teken gebruikt wordt. Fipronil mag niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als ‘matig toxisch’. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier.

Gezondheidsrisico

De concentraties fipronil die door het bedrijfsleven tot nog toe zijn aangetroffen in producten waarin eieren zijn verwerkt, zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. Bij een normale portie van bijvoorbeeld eierkoek, mayonaise of eiersalade waarin fipronil is aangetroffen, wordt geen enkel gezondheidsrisico verwacht. De berekende hoeveelheden laten zien dat de porties of portiegroottes zelfs vele malen hoger kunnen zijn zonder dat er sprake is van een gezondheidsrisico.

Lijst met eicodes van eieren met fipronil

Een ei hoort er weer bij... Of niet?
Toen het nieuws over de gifstof bekend werd, heb ik gelijk een halt toe geroepen aan de eieren in huis. Op het moment dat de NVWA met de lijst van eicodes van eieren met fipronil naar buiten kwam, heb ik de eieren die in onze koelkast stonden, direct gecontroleerd. Ieder ei bevat een eicode. Deze is gestempeld op het ei. Aan de hand van de 5 cijfers kun je jouw eieren controleren. Na controle bleken wij eieren te hebben waarin fipronil was aangetroffen in lagere concentraties. Deze eieren konden conform het advies van het Voedingscentrum geconsumeerd worden. Het risico wilde ik echter niet nemen en heb uit voorzorg de eieren weggegooid.

Actualiteit

De laatste gebeurtenis in het overzicht op de site van de NOS stamt van 16 augustus. De lijst met eicodes is 5 september voor het laatst geactualiseerd. Dat is anderhalve week geleden. Ondertussen staan er tientallen pluimveebedrijven, veelal familiebedrijven, op het punt van omvallen. Kunnen we dan nu zeggen dat een ei er weer bij hoort? Of niet?

Impact

Mijn eerste reactie toen ik over fipronil hoorde was dus dat ik gelijk een halt aan de eieren in huis toeriep. Mijn tweede reactie was dat ik het vreselijk vond voor de getroffen pluimveebedrijven. Een financiële strop waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn. Nooit had ik bedacht dat een eierschandaal als deze wereldwijd zo’n impact zou hebben. Maar hier in huis heeft het ook zijn impact gehad.

Een ei hoort er weer bij… Of niet?

Als je me al een tijdje volgt, weet je ondertussen dat ik het leuk vind om te koken en te bakken. Zonder dat ik er echt altijd bij stil stond, gaan er hier in het huishouden meer eieren doorheen, dan ik dacht. En dan heb ik het nog niet eens over de producten die ik kant en klaar in de supermarkt koop, waarin eiproducten verwerkt zijn. Nee, hier thuis doe ik een gekookt eitje door de sla, kluts ik een eitje door het gehakt voor een balletje, bak ik een taart, bak ik een eitje, noem maar op. Wij doen er graag een eitje bij… Of niet?

Beïnvloed door Argwaan

Een ei hoort er weer bij... Of niet?
De eieren die nu in de supermarkt liggen kunnen gewoon geconsumeerd worden. En toch voelt het voor mij anders dan voor begin augustus. Ik benader elke doos eieren met argwaan. Het is niets nieuws dat ik de deksel van de doos open om er zeker van te zijn dat er geen ei met een gebroken schil tussen zit. Dat wordt immers zo’n bende in de boodschappentas. Maar ik ontkom niet aan de gedachte dat er mogelijk een besmet ei tussen kan zitten.

Kijk ook: Foto’s in de Tuin week 36; KWF, (buiten)spelen en de herfst

Ik ben erg visueel ingesteld en als ik dus een ei met, noem het ‘prut’, in het doosje zie zitten, dan ruil ik de doos om. Zie ik een ei met een ietwat afwijkende vorm, dan zet ik de doos terug. Dat heeft helemaal niets te maken met een mogelijke besmetting, dat weet ik. De prut en de afwijking kan ik heel goed verklaren, maar mijn gedachten worden beïnvloed door argwaan.

Zeurkous

Wanneer zal het moment komen dat ik weer gedachteloos een eitje kan koken, klutsen of bakken? Noem me een meut, een teut of een zeurkous. Maar weet je, het is niet eens voor mezelf dat ik zo argwanend doe en nu dus denk. Het is vooral voor mijn kinderen. Ik zou mezelf wel wat aan kunnen doen als over een paar jaar blijkt dat mijn kinderen iets hebben overgehouden aan het eierschandaal met de gifstof fipronil. Tot die tijd doen we het rustig aan met het consumeren, zoals dat zo sjiek heet, van eieren. Immers, af en toe een gekookt eitje door de sla, een balletje gehakt bij de spinazie, een appelkruimeltaart bakken tijdens een herfstachtige dag of op woensdagmiddag een gebakken eitje op brood eten moet kunnen. Of niet?

Welke invloed heeft het eierschandaal met fipronil op jou en je gezin? Ik ben benieuwd en lees je reactie graag bij de comments hieronder. Ook als je me een zeurkous vindt. Ik laat me graag overtuigen tot andere gedachten.

Groetjes van Cindy

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Stephanie 15 september 2017 at 07:27

  Wij hebben eigen kippetjes, dus nooit gestopt met eten. Als ik ze in de supermarkt had moeten kopen, was ik trouwens ook erg voorzichtig geweest hoor.

  • Reply Cindy 18 september 2017 at 13:23

   Wat leuk dat jullie eigen kippetjes hebben! Dan hoef je je inderdaad nergens druk om te maken en kun je gewoon lekker genieten van een eitje erbij.

  Leave a Reply

  CommentLuv badge