Een bezoek aan het consultatiebureau; dit is wat je moet weten
Kinderen

Een bezoek aan het consultatiebureau; dit is wat je moet weten

Met je baby ga je regelmatig naar het consultatiebureau. Naarmate je kindje ouder wordt neemt de frequentie af. Sofie werd begin juni drie jaar en onlangs kregen we een uitnodiging voor een bezoek aan het consultatiebureau. Dit is wat je moet weten…

Uitnodiging

Daar waar je aan het einde van voorgaande afspraken gelijk een nieuwe afspraak maakte, is het nu wachten tot je de uitnodiging krijgt. Deze krijg je meestal als je kindje rond de drie jaar en drie maanden is. In de uitnodiging staat een voorstel met een datum en tijd. Over het algemeen is deze afspraak binnen twee weken, nadat je de uitnodiging hebt ontvangen.

Vragenlijst

Bij de uitnodiging zit een vragenlijst bijgesloten. Deze vul je in en geef je af aan de assistente. Zij voegt hem weer bij de Groeigids die je ook aan haar afgeeft. De vragenlijst wordt door de verpleegkundige op bijzonderheden doorgenomen en kan dienen als thema voor een gespreksonderwerp. Als er geen bijzonderheden zijn of je hebt geen vragen kan dat ook.

Een bezoek aan het consultatiebureau; dit is wat je moet weten

Wat zie jij?

Bij deze afspraak worden voor het eerst de ogen van je kind getest middels een ogentest. Om de plaatjes alvast te kunnen oefenen zit er een boekje bij de uitnodiging. In dit boekje wordt een kindje voorgesteld die ook een ogentest moet doen. Samen met dit kindje kun je dit boekje meerdere keren lezen. Neem in elk geval een paar keer de plaatjes door, want eerlijk gezegd zijn de plaatjes best gedateerd.

Lees ook: Kinderboekenweek met nachtmerries

Afspraak

Zorg dat je op de dag van de afspraak ongeveer 10 minuten eerder bent dan de afgesproken tijd. Die tijd wordt gebruikt om je kind te wegen en te meten.

Een bezoek aan het consultatiebureau; dit is wat je moet weten

Wegen en meten

Kinderen mogen met deze leeftijd hun ondergoed aanhouden en mogen bij de assistente onder de meetlat komen staan. Mijn kinderen vinden dit allebei best wel spannend. Het naar het consultatiebureau gaan is al spannend en is zo’n meetplankje dat naar beneden komt is ook gewoon heel spannend. Neem de tijd en gebruik dus ook die tien minuten die je eerder bent gekomen.

Wachten

Als je geluk hebt word je na het wegen en meten vrij snel door de verpleegkundige geroepen. Helaas is dit meestal niet het geval, omdat afspraken al vrij snel op de dag uitlopen. Er moet dus veel worden gewacht. Wij hebben het voordeel dat we in een vrij nieuw consultatiebureau zitten en dat er voor de kinderen, jong en oud, genoeg speelgoed is om te spelen. Heb je een moeilijke speler of vind je kindje het erg spannend, zorg dan zelf voor bijvoorbeeld vertrouwd eigen speelgoed, een boekje om voor te lezen, iets te drinken of te snacken.

Een bezoek aan het consultatiebureau; dit is wat je moet weten

Bij de verpleegkundige

Mijn kinderen kunnen over het algemeen goed wachten en spelen. Soms lijken ze er zelfs zin in te hebben om naar de afspraak bij de verpleegkundige te gaan. Echter, zodra de verpleegkundige daadwerkelijk hun naam noemt, dan schiet de spanning op hun gezicht. Wees je ervan bewust dat dit bij jouw kindje ook kan gebeuren. Begeleid je kindje hier rustig in en herinner je kindje aan iets leuks of interessants in het kamertje van de verpleegkundige. Bij ons is in het kamertje een van de muren behangen met afbeeldingen van vissen in een aquarium. Wij gaan altijd naar de vissen kijken.

In gesprek

In eerste instantie zal de verpleegkundige met jou in gesprek gaan. De groeicurve van het meten en wegen wordt doorgenomen. Net als de vragenlijst die je thuis had ingevuld en eerder had afgegeven. Je kindje kan ondertussen bij je op schoot spelen of spelen in het speelhoekje van het kamertje -ik ga er overigens vanuit dat dit op de meeste consultatiebureaus hetzelfde is.

Testen en opdrachten

Vervolgens gaat de verpleegkundige met je kindje aan de slag. Je kindje mag bij jou op schoot zitten of als het durft op een eigen stoel. De verpleegkundige gaat in gesprek met je kindje om de taalontwikkeling te testen en zal vragen stellen om de sociaal- emotionele ontwikkeling na te gaan. Op het moment dat dingen niet duidelijk worden, zal de verpleegkundige onderwerpen bij jou verifiëren.

Je kindje zal een paar opdrachten moeten doen. Sofie moest blokjes in eenzelfde patroon leggen, zoals de verpleegkundige had voorgelegd. Zonder dat je het daadwerkelijk door hebt en je kindje al zeker niet, loopt de verpleegkundige een soort checkpunten langs.

Kijk ook: Foto’s in de Tuin week 40

Eerste indruk van je kindje

Ik weet niet of elke verpleegkundige dit doet, maar na de opdrachten gaf de verpleegkundige een eerste indruk van Sofie. Of het was een slip-of-the-tonque, dat kan ook. Het viel namelijk niet mee om Sofie de opdrachten te laten uitvoeren. Ik probeerde erbij te zitten en naar te kijken en het bleek voor de verpleegkundige hard werken om Sofie zover te krijgen. Als ik me het nog goed kan herinneren was haar eerste indruk van Sofie: een eigenwijze klessebes. En ik kon niets anders dan haar hierin beamen.

Momentopname

Belangrijk vind ik altijd dat je er van bewust bent van dat het een momentopname is. Als je ergens aan twijfelt of je merkt dat je kindje heel anders doet of zich gedraagt dan je bent gewend, maak dit dan bespreekbaar. Ik kon de eerste indruk van de verpleegkundige over Sofie beamen, maar ik vertelde haar er wel bij dat het kletsen voor Sofie ook als afleider dient als ze iets spannend vind -iets met aandacht afleiden van daar waar het omgaat.

Ogentest

En dit is dus wat Sofie heel spannend vond, de ogentest. Thuis hadden we het boekje meerdere keren gelezen. Ze wist nog dat Luuk het boekje ook eens had gekregen. We namen thuis de plaatjes door en ik heb zelfs op afstand gestaan, zodat de plaatjes kleiner zou worden. Sterker nog, haar Po, haar knuffel, deed thuis ook de ogentest. Wat voor mij wel een opsteker was, was dat Sofie sommige plaatjes anders noemde dan dat het daadwerkelijk was. Ik schreef al iets over gedateerde plaatjes, dus dat was iets om rekening te houden. Ze benoemde de plaatjes wel steeds bij dezelfde door haar bedachte naam. Een kerk (hoe bedenken ze het voor een peuter) werd bijvoorbeeld een stoel.

Thuis had Sofie al aangegeven dat ze de ogentest heel spannend vond. Daar hadden we samen een oplossing voor bedacht. In plaats van alleen op de op de grond geplakte voetjes te gaan staan, zette ik mijn stoel op de voetjes en klom ze bij mij op schoot. Het speciale testbrilletje die ze in het begin al van de verpleegkundige op verzoek had gekregen, weigerde ze op te doen. Dat vond ze veel te spannend. Omdat de verpleegkundige naar mijn inschatting hier veel vaker mee te maken zou hebben, wachtte ik af met welke oplossing ze hiervoor zou komen. Immers, met dwingen en strijd bereik je in deze situatie helemaal niets. Gelukkig kwam ze met een oplossing, anders had dit de mijne geweest. Ik mocht om de beurt de ogen van Sofie met mijn hand dicht houden. Gelukkig accepteerde Sofie deze oplossing zonder strijd en kon ze de ogentest doen. Het raden van de plaatjes vond ze dan wel weer heel leuk. Want net als thuis, maakten we er hier een raadspelletje van.

Lees ook: 10 x wat ik me anders had voorgenomen tijdens de opvoeding

Klaar

Na de ogentest was het klaar. Ze was geslaagd en ik was opgelucht. De spanning gleed van Sofies kleine lichaampje (van 97,1cm net gemeten) af. Goedgekeurd en wel en na het schudden van handen en een kleurplaat voor het ‘goed gedaan’, gingen we weer naar de wachtruimte.

Daar kleedde Sofie zich weer even aan en namen we wat drinken en wat lekkers. Wij hadden eerder het geluk dat we tussen het wegen en meten en de afspraak bij de verpleegkundige nauwelijks hoefde te wachten. Sofie had daardoor niet kunnen spelen en daar had ze zich wel op verheugd. Daarom mocht ze dat nog even, terwijl ze tussendoor bij de baby’s ging kijken die ook kwamen voor een afspraak op het consultatiebureau.

De volgende afspraak

De volgende afspraak zal zijn rond vier jaar en drie maanden. Ook daar krijgen we tegen die tijd weer een uitnodiging voor.

Is jouw kindje al voor de afspraak met drie jaar en drie maanden bij het consultatiebureau geweest? Hoe ging dat? Ik ben benieuwd naar jullie reacties en lees deze graag in de comments hieronder.

Lieve groetjes van Cindy

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge