Ik ben 2 minuten stil tijdens Dodenherdenking
Persoonlijk

Ik ben 2 minuten stil tijdens Dodenherdenking

Wat er vanavond ook gebeurd tijdens Dodenherdenking en wat er ook door een rechter zal worden besloten, ik ben 2 minuten stil. Op mijn eigen manier sta ik stil bij hen die vielen en hier lees je waarom.

Ik ben 2 minuten stil

Uit respect voor hen die vielen en het besef hoe goed wij het hier nu in Nederland hebben, ik ben 2 minuten stil. Ik wil tijdens Dodenherdenking een verbinding maken met slachtoffers van andere oorlogen. Met de oorlogsslachtoffers van toen en van nu.

Nieuwe discussie

Er woedt een nieuwe discussie door Nederland. ‘Moet er alleen stil worden gestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog?’ Om deze discussie kracht bij te zetten willen activisten van ‘Geen 4 Mei voor Mij’ tijdens Dodenherdenking een lawaaidemonstratie houden. Zij zijn van mening dat de huidige herdenking racistisch is.

Lees ook: Let it go! Let it góóó!

“De herdenking op 4 mei is een heilig moment. Dit voornemen is onacceptabel en respectloos”, zegt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. Hij heeft de demonstratie verboden, maar de actiegroep stapt naar de rechter.

Respect

De discussie over wie we herdenken is wat mij betreft prima. We leven immers in een land waar we -gelukkig- het recht op vrijheid van meningsuiting hebben. Maar wie je op welk moment wilt herdenken, doe het met respect. Dodenherdenking is eens per jaar en wees die 2 minuten dan gewoon stil. Voer de discussie tijdens de andere vele minuten die overblijven.

Lees ook: Dodenherdenking; in gesprek met een kleuter

Samen een zijn

Het mooie van Dodenherdenking is dat ‘we’ op dat moment, tijdens die 2 minuten met velen samen een zijn. We staan op welke manier dan ook met z’n allen stil bij ‘iets’. Ik vind die massale stilte altijd erg indrukwekkend. Net zoals de veteranen die in beeld worden gebracht. Ze zijn steeds minder vertegenwoordigd.

Traditie

Ik kreeg van huis uit mee dat ik tijdens Dodenherdenking om 20:00u 2 minuten stil moest zijn. Dat heb ik altijd gedaan. Ik weet niet beter dan dat ik, waar ik ook ben, 2 minuten stil ben. Als ik aan het werk was, dan liet ik de kinderen mee doen en gingen we vooraf en achteraf het gesprek aan over dit moment. Als ik toevallig op visite was of op een verjaardag zat, dan ging de televisie even aan om de 2 minuten stilte mee te krijgen.

Lees ook: de stilte is voorbij

Ook nu geef ik mijn kinderen de 2 minuten stilte mee. Hoewel ze vooralsnog niet wakker zijn om 20:00u, probeer ik ze al wel mee te geven waar Dodenherdenking voor staat. Ik probeer hen het besef mee te geven -op een voor jonkies te behappen manier natuurlijk- hoe goed ze het hier in Nederland hebben. We leven in een land waar geen oorlog is en waar je mag zeggen -tot een zekere grens- wat je wilt en mag denken wat je wilt.

Bioscoop

Nou wil het geval dat ik vanavond met een vriendin in de bioscoop zit. Om 20:00u ben ik op een plek waar waarschijnlijk geen stilte zal zijn. Dat was best een dingetje en na overleg met deze vriendin, die zo goed als hetzelfde staat in de discussie rondom Dodenherdenking, besloten we om toch te gaan -iets met de enige mogelijkheid om af te spreken. Wij hebben besloten om, ondanks dat er waarschijnlijk geen stilte zal zijn, zelf wel 2 minuten stil te zijn.

Als je na Dodenherdenking geen andere plannen hebt, heb ik deze tv-tip voor je: Mijn vader was fout
Tot mijn verbazing kon ik ’s avonds deze afbeelding op Instagram plaatsen.

Ben jij vanavond 2 minuten stil?

Lieve groetjes van Cindy

Bron uitgelichte afbeelding
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge