[DIY] Vetbollen voor tuinvogels maken
DIY

[DIY] Vetbollen voor tuinvogels maken

Momenteel is de discussie gaande of je watervogels in de winter moet bijvoeren met brood. Wij doen het wel en zeker tijdens deze koude dagen hebben wij geregeld een kapje brood per ongeluk expres over. Ook voeren we de vogels in de tuin op verschillende manieren bij. Hier vind je [DIY] vetbollen voor tuinvogels maken.

Discussie vogels bijvoeren

Momenteel is de discussie of je vogels moet bijvoeren weer opgelaaid. Aan de ene kant worden argumenten tegen genoemd, omdat het bijvoorbeeld de levensverwachting van stadsvogels zou verkorten en het groepsgedrag zou beïnvloeden. Aan de andere kant worden er argumenten genoemd dat vogels zich niet anders gedragen dan in het wild en dat je vooral verstandig moet bijvoeren. Houd het bij steeds een kleine hoeveelheid dat opgaat waar je bijstaat. Daar sluiten wij ons bij aan. Bovendien is het een leuke manier om kinderen te laten kennismaken met vogels. Wie is er immers niet groot geworden met het voeren van eendjes?

Lees ook: een brief aan alle hondenbezitters

Vogels in de tuin

Ik vind het altijd reuze gezellig als ik vogels in de tuin zie. Let wel, van die kleintjes: merels, musjes, Turkse tortels, roodborstjes, koolmeesjes, pimpelmeesjes en meer van dat kleine spul. De grote gevleugelde heb ik liever niet in mijn tuin, moet ik bekennen. Van die kleine vogels kan ik echt genieten om ze bezig te zien.

Lees ook: 10 x budgetvriendelijke activiteiten voor tijdens de voorjaarsvakantie

[DIY] Vetbollen voor tuinvogels maken

In winkels en tuincentra is van alles en nog wat te verkrijgen om de tuinvogels bij te kunnen voeren. Maar hoe leuk is het om zelf iets te maken? Om samen met kinderen te maken. Wij maakten vetbollen voor tuinvogels! Note: het vet dat moet smelten en wordt heet. Let dus goed op! Luuk en Sofie hebben bij mij op het aanrecht gekeken hoe ik het ging maken.
[DIY] Vetbollen voor tuinvogels maken

Benodigdheden:

 • Voer voor tuinvogels; strooivoer
 • Voer voor tuinvogels; zonnepitten
 • 125 gr frituurvet (½ blok)
 • Hittebestendige pan
 • Hittebestendige lepel om te roeren
 • Juslepel
 • Voorwerpen waarin je het vetmengsel kan laten stollen.

[DIY] Vetbollen voor tuinvogels maken

Bereidingswijze:

 1. Zet de pan op het vuur en laat het blok frituurvet rustig smelten. Het gesmolten vet mag niet te heet worden. Zet het vuur uit.
 2. Giet voorzichtig een flinke hoeveelheid strooivoer in het vet en roer dit rustig door.
 3. Giet wat zonnepitten bij het vet en roer dit rustig door.
 4. Herhaal punt 2 en 3 net zo lang, totdat de zaden al het vet hebben bedekt en opgenomen.
 5. Schep met de juslepel het vetmengsel voorzichtig in de gekozen voorwerpen.
 6. Laat het mengsel stollen.
 7. Zet de ‘vetbollen’ zo neer dat de vogels er makkelijk bij kunnen en dat je er zelf ook nog enigszins zicht op hebt. Dat is wel zo leuk.

Kijk ook: Foto’s in de Tuin week 7; feestjes en Valentijn

Vetbollen met een kinderlijke touch

[DIY] Vetbollen voor tuinvogels maken
Luuk vond het leuk als zijn oude klompen weer gevuld zouden worden met het vetmengsel. Ik had nog wat van het mengsel over en besloot dit in een oude vogelvoederschaal te storten. Sofie versierde de schaal met schelpen die ze een tijd geleden had meegenomen van het strand. Leuke bijkomstigheid: de schelpen stolden mee in het vet. Zo hebben wij vetbollen met een kinderlijke touch.

Voer jij de vogels in de tuin wel eens bij? Hoe doe je dat?

Lieve groetjes van Cindy
Bron afbeelding 1
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge