DIY, Lifestyle, Moederschap

[DIY] Vetbollen voor de vogels maken

[DIY] voor in de tuin; 30 minuten bereidingstijd; 12 uur wachttijd; onder begeleiding kidsproof

Vogels gebruiken, volgens de Vogelbescherming, het hele jaar door energie. In de lente -oh was het maar lente- om te nestelen en eieren te leggen. In de herfst om reserves op te bouwen voor de winter en in de winter om op temperatuur te blijven. Vogels schijnen zich niet vol te proppen als hun honger gestild is. Bovendien verleren ze het niet om zelf naar eten te zoeken. Het is al een tijd koud buiten. Het vriest ’s nachts en zelfs overdag blijft het kwik regelmatig onder nul. Je zou kunnen zeggen dat het echt winter is. Tijd om de vogels in de tuin een beetje bij te voeren.

Vogels in de tuin

Ik vind het altijd reuze gezellig als ik vogels in de tuin zie. Let wel, van die kleintjes: merels, musjes, Turkse tortels, roodborstjes, koolmeesjes, pimpelmeesjes en meer van dat kleine spul. Mijn vogelspottersoog kan vervolgens alleen nog onderscheid maken tussen een kauw, ekster, houtduif, stadsduif, zilvermeeuw en de kokmeeuw. Dan houdt het toch echt op. Deze grote gevleugelden heb ik ook liever niet in mijn tuin, moet ik bekennen. Van die kleine vogels kan ik echt genieten om ze bezig te zien.

Allermooiste lied

Het meest bijzonder vind ik wel hoe de merel zijn allermooiste lied kan zingen in het ochtendgloren. Alsof hij zeggen wil: “Goedemorgen, rise and shine. Het belooft een mooie dag te worden.”

Vogels extra aandacht geven

Mijn opa was altijd gek op vogels in de tuin, dus ik denk dat ik het van hem wel een beetje heb mee gekregen om de vogels extra aandacht te geven. Aandacht geven door naar ze te kijken en naar ze te luisteren. Zeker ook extra aandacht te geven door ze bij te voeren als dat nodig is.

Vetbollen 2.0

In winkels en tuincentra is van alles en nog wat te verkrijgen om de vogels bij te kunnen voeren. Maar hoe leuk is het om zelf iets te maken? Om samen met kinderen te maken. Wij maakten vetbollen 2.0! Misschien ben je de vetbollen 2.0 hier of hier al tegengekomen. Note: het vet dat moet smelten en wordt erg heet. Let dus goed op! Luuk en Sofie hebben bij mij op het aanrecht gekeken hoe ik het ging maken.

Benodigdheden:

 • Voer voor tuinvogels; strooivoer
 • Voer voor tuinvogels; zonnepitten
 • 250 gr frituurvet (blok)
 • 1 bamboestok, in 4 stokjes zo lang dat de vogels makkelijk op de stokjes kunnen zitten als ze van het voer eten
 • 4 theeglazen
 • Karton, in 4 stukken
 • Hittebestendige pan
 • Hittebestendige lepel om te roeren
 • Juslepel
 • Linnentouw

Bereidingswijze:

 1. Zet de pan op het vuur en laat het blok frituurvet rustig smelten. Het gesmolten vet mag niet te heet worden. Zet het vuur uit.
 2. Giet voorzichtig een flinke hoeveelheid strooivoer in het vet en roer dit rustig door.
 3. Giet wat zonnepitten bij het vet en roer dit rustig door.
 4. Herhaal punt 2 en 3 net zo lang, totdat de zaden al het vet hebben bedekt en opgenomen.
 5. Schep met de juslepel een theeglas vol met het mengsel. Vul zo alle glazen.
 6. Dat wat je over hebt kun je in een ander hittebestendig voorwerp scheppen. Ik gebruikte de kinderklompen.
 7. Steek de stokjes helemaal naar beneden in het glas, tegenover het oor.
 8. Maak een gaatje in het karton en steek deze over het stokje en laat het op de bovenkant van het glas rusten. Het karton moet het stokje op zijn plaats houden tijdens het stollen.
 9. Laat het mengsel stollen. Ik liet de glazen een nacht buiten staan. ’s Morgens kwam er nieuwsgierig een roodborstje een kijkje nemen.
 10. Controleer of het mengsel is gestold.
 11. Verwijder het karton.
 12. Hang de vetbollen 2.0 aan linnentouw in het zicht van vogels op een plek die je wilt.

 
Veel plezier met het maken van de vetbollen 2.0. en geniet van de vogels die er op af komen.

Voer jij de vogels in de tuin wel eens bij? Hoe doe je dat?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge