[DIY] Kerstmis chocolade bark
DIY, Kinderen, Recepten

[Recept] Kerstmis Chocolade Bark

Bark… Bark? Blaffen op z’n Engels of iets met zeilschip? Nee! Bark is eigenlijk een simpele manier om van je overgebleven chocolade af te komen. Handig dus, zo na al dat bruine goud dat je van Sinterklaas hebt gekregen. Bovendien is het leuk en lekker om -samen met je kinderen- te maken tijdens de dagen voor Kerst. Vandaag [Recept] Kerstmis Chocolade Bark…

[Recept] Kerstmis Chocolade Bark

Wat eraan voorafging… Ik was dus van plan om een paar varianten te maken (met pure- en melkchocolade). De bedoeling was dat ik een paar heerlijke Nigella-Lawson-meets-Jamie-Oliver-achtige-smaakexplosies zou maken. Dat was de bedoeling ja… Tot mijn kleuter en peuter zich er mee gingen bemoeien en letterlijk alles door elkaar gooiden en er een eigentijdse Kerstmis Chocolade Bark van maakten.

Lees ook: 5 x de leukste kerstmarkten van Zuid-Holland

Ingrediënten:

[DIY] Kerstmis chocolade bark

  • Chocolade naar keuze; ik gebruikte een combinatie van overgebleven stukken chocoladeletter en goedkope chocoladerepen van de supermarkt.
  • Candy Canes; ik dacht dat deze canes altijd de smaak van pepermunt hadden. Nadat mijn kleuter zich een cane had toegeëigend bleek deze kersensmaak te hebben. Anders dan de bedoeling was, maar ook lekker. Wie overigens weet waar je in Nederland Candy Canes met pepermuntsmaak kan kopen, mag het zeggen… Ik deed de Candy Canes in een ziplock-zakje en legde er een theedoek overheen. Met de achterkant van een soeplepel sloeg ik het in kleine -niet te klein, want dan wordt het gruis- stukjes
  • Mini marshmallows; daarna ook lekker om in je warme chocolademelk met zelfgeklopte slagroom te doen *likt vingers af*.
  • Soft fudge caramel; deze is door een kleuter -voorzichtig- met een -schone- knutselschaar goed in kleine stukjes te knippen.
  • Grof zeezout; dat staat standaard in mijn keukenkastje.

Lees ook: Kerstcadeautips voor kleuters en (oudere) peuters

Benodigdheden:

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Pan
  • Water
  • Hittevaste mengschaal
  • Spatel
  • (Keuken)Schaar
  • Ziplock-zakje
  • Theedoek
  • Soeplepel

Kijk ook: Foto’s in de Tuin week 49; niets is zo veranderlijk als het weer

Bereiding:

[DIY] Kerstmis chocolade bark

  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Zet de ingrediënten die je wilt toevoegen klaar.
  • Breek de chocolade in stukken en verwarm die au bain-marie door steeds met een spatel te blijven roeren tot de chocolade is gesmolten. Let op: de chocolade mag niet verbranden en wordt sowieso heet.
  • Giet de nog hete chocolade in het midden van het bakpapier op de bakplaat en strijk dit met de spatel uit tot de gewenste dikte. Let op: Bark is dun, maar maak het niet té dun, want dan breekt het te snel, kunnen de ingrediënten zich minder goed hechten (lees: inzakken) en kun je er aan het einde geen brokken mee maken om op te eten te serveren.
  • Verdeel de ingrediënten met de losse hand over de uitgestreken chocolade. Het credo bij Chocolade Bark is: hoe rommeliger hoe beter.
  • Zet de bakplaat weg om de chocolade weer koud te laten worden. Voor het beste resultaat zet je hem ‘overnight’ of in de -koude- oven weg, want dan kom je ook niet in de verleiding om er vroegtijdig van te snoepen *steekt hand op*.
  • Als de Kerstmis Chocolade Bark koud is geworden, kun je hem in brokken breken. Ook dit hoeft dus niet heel netjes.

Tips

[DIY] Kerstmis chocolade bark

  • Breek de Kerstmis Chocolade Bark boven het bakpapier, want er kunnen nog wel eens ingrediënten loslaten en zo vang je die gelijk op.
  • Bewaar de brokken in een afgesloten bak in de koelkast. Zo blijven de smaken langer behouden en blijven de ingrediënten langer vers.
  • Het is een leuke [DIY] activiteit om samen met kinderen te doen, maar wees je er wel van bewust dat de pan, de mengschaal en de gesmolten chocolade heet wordt.

Eet smakelijk!

Heb jij wel eens Chocolade Bark gegeten? Wat is jouw favoriete combinatie van ingrediënten? Heb je het weleens zelf gemaakt? Ik ben benieuwd naar je reactie en lees deze graag terug in de comments hieronder.

Lieve groetjes van Cindy
Affiliate links

Vorige blog Volgende blog

Misschien vind je deze blogs ook leuk

Plaats jij als eerste een reactie?

Laat een reactie achter

CommentLuv badge