De Nationale Voorleesdagen en de Voorlees Tag
Boeken, Kinderen, Lifestyle, Persoonlijk

De Nationale Voorleesdagen en de Voorlees Tag

Woensdag 24 januari werden de Nationale Voorleesdagen geopend met het Nationaal Voorleesontbijt. De Nationale Voorleesdagen duren nog tot en met zaterdag 3 februari. Ik houd van kinderboeken en voorlezen én van tags. Daarom vond ik de Nationale Voorleesdagen en de Voorlees Tag goed bij elkaar passen. Ik vulde de tag in en vandaag lees je mijn antwoorden op de 10 vragen…

Nationale Voorleesdagen

Van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, extra gestimuleerd en onder de aandacht gebracht.

Voorlees Tag

Ik werd door Nathalie van VolgMama.nl getagd in de Voorlees Tag. De tag is bedacht door Jeanet van Jeanet Blogt. Hier komen mijn antwoorden op de 10 vragen…

1. Wat is op dit moment het favoriete voorleesboek van je kind?

Mijn kleuterzoon vindt de boeken over De Winkeltjes van Marianne Busser en Ron Schroder erg leuk. Alle voorleesboeken van dit schrijversduo doen het trouwens goed bij Luuk. De vrolijke en grappige versjes, liedjes en verhalen zijn vaak een feest van herkenning. Daarnaast is hij ook gek van auto’s, dus het lezen of bladeren in een boek met auto’s is altijd goed. Dit boek koos hij twee jaar geleden tijdens de Kinderboekenweek en blijft favoriet: Opa bouwt een monstertruck.

Mijn peuterdochter is momenteel helemaal gek van de boeken over de ondeugende peuter Anna. Daarnaast zijn de klassieke literaire kinderboeken De Gruffalo en Het kind van de Gruffalo favoriet. Sofie blijft een zwak houden voor de verhalen van Dribbel, Dikkie Dik, Gonnie, Rupsje Nooitgenoeg, Hazeltje en Regenboog. Misschien komt dat wel, omdat ze van al deze karakters een knuffeltje heeft gepikt van haar broer.

Lees ook: 5 x wat je niet op je hotelkamer hoopt aan te treffen

2. Heb je een vast voorleesmoment met je kind?

Ik lees sowieso altijd voor als mijn kinderen naar bed gaan. Mijn hubster ook. Dat hoort bij het bed ritueel van onze kinderen. Eerst de plas- en poetsronde in de badkamer en daarna voorlezen in bed. Zelf lees ik geregeld voor als mijn kinderen erg onrustig zijn of als ze elkaar steeds in de haren vliegen. Dan probeer ik een soort rust in de tent te creëren. Het gebeurt ook vaak dat Luuk of Sofie zelf vragen of ik wil voorlezen en komen dan aanzetten met een boek. Luuk doet dit overigens wel steeds minder.

3. Lees je precies in het boek wat er staat of maak je er ook wel je eigen verhaal van?

Ik lees in principe precies wat er in het boek staat. Hoe een verhaal is geschreven is de kunst en de kracht van de schrijver. Daarmee ontwikkel je ook voorkeur voor een bepaalde schrijfstijl of schrijver. Moeilijke woorden lees ik wel voor met een makkelijker woord.

Kijk ook: Foto’s in de Tuin week 3; de storm en veel feesten

4. Mag je kind een boek uitkiezen of kies jij welk boek er wordt voorgelezen?

Mijn kind mag een boek uitkiezen. Net als met knutselen en tekenen mogen ze dat zelf bepalen. De rest van de dag bepaal ik immers al hoe het gaat.

5. Als het boek uit is, en je kind wil het boek nog een keer lezen, lees je het boek dan nog een keer voor of kies je dan voor een ander boek?

Hahaha… Dat is hier eerder regel dan uitzondering. Natuurlijk lees ik het boek dan nog een keer voor. Niets is zo heerlijk als een lievelingsboek of lievelingsverhaal hebben. Dat had ik vroeger zelf ook. Als ik een boek of verhaal echt zat ben dan zeg ik het ook wel en leg ik uit dat ik een keer een boek of verhaal wil voorlezen.

Lees ook: de geboorte van een mama

6. Maak je gebruik van luisterboeken?

Voor mijn werk toentertijd, heb ik de luisterboeken-bieb aan mogen leggen. Daar gebruikten we de luisterboeken voor kinderen die moeilijk in slaap konden komen of ’s morgens al vroeg wakker waren.

Voor Luuk heb ik al twee zomers op weg naar Frankrijk voor de afwisseling de luisterboeken van Jip en Janneke in de auto aangezet. Hij zat er dan echt naar te luisteren en ik stiekem ook. Ik heb er Sofie nog niet op betrappen dat ze ook luisterde.

7. Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?

Ik heb al twee zomers de app van de bibliotheek gedownload, maar tot op heden stonden er geen digitale prentenboeken op. De voorleesboeken vond ik nog te moeilijk voor mijn kleuter en peuter. Zelf las ik eigenlijk ook niets van die app, omdat ik een ereader heb. Ik weet niet of ik de app komende zomer weer zal downloaden, hoewel ik er nieuwsgierig genoeg voor ben.

Lees ook: Boekstart lees- en speelochtend

8. Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?

Vroeger kocht ik heel vaak nieuwe voorleesboeken. Ik heb ze heel wat jaren gespaard. Nog steeds word ik hebberig als ik in een kinderboekenwinkel ben. Ik kan daar echt uren doorbrengen. Op een gegeven moment hield ik af en toe een stuk maand over aan het einde van mijn geld, dus moest ik helaas prioriteiten stellen.

Sinds Luuk is geboren koop ik tijdens de Kinderboekenweek een nieuw boek en Sofie is na haar geboorte hierin meegegaan. Tot en met hun tweede jaar koos ik de boeken en nu kiezen ze de boeken zelf. Ze weten al dat we tijdens de Kinderboekenweek naar een kinderboekenwinkel gaan en dat ze dan een boek mogen kopen. Ik heb er een traditie van gemaakt. Ik hoop dat ik hen mijn liefde voor (kinder)boeken kan meegeven.

9. Leen je boeken van de bibliotheek?

Ja, ik leen boeken van de bibliotheek. Althans, niet ik, maar mijn kleuter en peuter. Elke 4 weken gaan we naar de bieb. Soms gaan ze mee, soms niet en soms willen ze dat ik de boeken die ze al thuis hebben verleng. Het gebeurt een enkele keer dat ze geen leuke boeken in de bieb vinden en dat ze met lege handen naar huis gaan. Dat is dan natuurlijk geen enkel probleem, want thuis hebben we nog boeken zat -had ik al gezegd dat ik kinderboeken heb gespaard?

Ik leen ook bibliotheekboeken voor school, voor de kleutergroep van Luuk. Ik ben dit jaar zogezegd, de biebmoeder van de klas.

Lees ook: een brief aan mijn 5-jarige kleuter

10. Wat voor tips wil je andere ouders meegeven over het voorlezen?

Lees elke dag minstens een kwartier voor. Voorlezen is enorm belangrijk. Het is gezellig en het schept een band. Het prikkelt de fantasie en vergroot de kennis van taal. Kinderen die al vanaf de babytijd zijn voorgelezen blijken een voorsprong te hebben. Bedenk dat kinderen die (allang) zelf kunnen lezen het ook fijn (kunnen) vinden om te worden voorgelezen.

Boeken (voor)lezen hoeft echt niet duur te zijn:

 • Met de jeugdpas zijn kinderen tot hun zestiende gratis lid van de bibliotheek.
 • Bovendien worden erin steeds meer bibliotheken Boekstart lees- en speelochtenden georganiseerd.
 • Daarnaast komen in Nederland komen steeds meer kinderzwerfboekstations waar boeken gratis van kind naar kind zwerven.
 • Zet eens een voorleesboek op een verlanglijstje voor een verjaardag of geef er een met Sinterklaas of Kerst.

De bloggers die ik ook vraag mee te doen aan deze tag zijn: Wendy van Wendy’s leven en Patricia van Patricia neemt je mee.
Lieve groetjes van Cindy
Affiliate links

Bron uitgelichte afbeelding
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Patricia Schmitz-Heres 29 januari 2018 at 21:01

  Leuk om te lezen! En leuk dat je mij getagd hebt. Ik ga de tag zeker overnemen.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…Mijn hardloop doelen voor dit jaarMy Profile

  • Reply Cindy 29 januari 2018 at 21:15

   Leuk Patricia! Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden. Laat je me weten wanneer de Voorlees Tag bij jou online komt?

  Leave a Reply

  CommentLuv badge