Shoutout naar mijn ex-collega's in de kinder- en jeugdpsychiatrie - Dag van de Verpleging
Persoonlijk

Shoutout naar mijn ex-collega’s in de kinder- en jeugdpsychiatrie

Als ik tot een paar jaar geleden vertelde welk werk ik deed, kreeg ik steevast te horen: “Zo! Dat zal wel zwaar zijn!” Ik kon de mensen daarin alleen maar gelijk geven. Het was en is nog steeds keihard werken voor een veel te laag salaris, ook op zon- en feestdagen. Je wordt regelmatig als stront behandeld, ook ’s avonds en ’s nachts. Blijdschap, agressie, angst en verdriet gaan tijdens het werken hand in hand. Sociotherapeuten werken met hun hart en daarom vandaag een shoutout naar mijn ex-collega’s.

Dag van de Verpleging

De Dag van de Verpleging of International Nurses Day is sinds 1965 elk jaar op 12 mei. Waarom op 12 mei? Op 12 Mei 1820 werd Florence Nightingale geboren. Zij was een Britse verpleegster tijdens de Krimoorlog. Je hebt vast wel eens van haar gehoord. Zij was vastbesloten het leed van de gewonden en de stervenden te verlichten en de zorg te verbeteren. De Dag van de Verpleging herinnert mensen aan het goede werk dat medewerkers in de zorg verrichten en met deze dag worden deze mensen in het zonnetje gezet.

Lees ook: de stilte is voorbij

Dag van de Zorg

Sinds 2013 wordt de Dag van de Verpleging ook wel de Dag van de Zorg genoemd en in dit geval vind ik dit meer passend. De zorg bestaat immers niet alleen uit verpleegkundigen en staan ook andere beroepen ‘aan het bed’. Ook mijn ex-collega’s, de sociotherapeuten in de kinder- en jeugdpsychiatrie doen goed werk in de zorg. In de geestelijke gezondheidszorg in dit geval.

Lees ook: hoe herken je een temperamentvol kind?

In het zonnetje gezet

Toen ik nog sociotherapeut in de kinder- en jeugdpsychiatrie was, heb ik een paar jaar het presentje voor de Dag van de Verpleging mogen regelen. Voor een klein bedrag mocht ik dan namens de directie een presentje uitzoeken die op 12 mei aan de sociotherapeuten werd overhandigd. Met een klein gebaar werden mijn collega’s in het zonnetje gezet.

Maak ook: [recept] heerlijke, makkelijke en kidsproof Mexicaanse tortillataart

Shoutout naar mijn ex-collega’s

In 2012 ben ik gestopt met werken in de kinder- en jeugdpsychiatrie en heb ik het presentje niet meer verzorgd. Dat neemt niet weg dat ik niet meer stil sta bij de Dag van de Verpleging. Ik heb ex-collega’s waarmee ik al jaren vriendinnen ben. Ik werk dan zelf wel niet meer in de zorg, ik hoor wel hun verhalen. De mensen in de zorgsector staan altijd onder druk en van hen wordt enorm veel flexibiliteit verwacht. De geestelijke gezondheidszorg staat al jaren onder druk door zware bezuinigingen en daarom deze shoutout naar mijn ex-collega’s: vandaag is voor jullie!

Ken jij de Dag van de Verpleging?

Lieve groetjes van Cindy
Bron uitgelichte afbeelding

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge