Boeken, Lifestyle, Moederschap

Boekstart Lees- en Speelochtend: Winterpret

Ik schreef er al eerder over. Elke laatste woensdag van de maand is er in onze bibliotheek van 10:00-11:30u een Boekstart lees- en speelochtend. Tijdens deze open inloopochtenden wordt er voorgelezen, liedjes gezongen, geknutseld en gespeeld met het speelgoed van de speel-o-theek. Vandaag stond de ochtend in het teken van Winterpret.

Ik steun het initiatief van #Boekstart met deze lees- en speelochtenden en werkte daarom een paar maanden geleden mee aan een informatiefilmpje die je onder aan deze post kunt vinden.

De Lees- en Speelochtend stond deze keer in het teken van Winterpret. Helaas was er buiten geen echte sneeuw meer, maar het stormde goed. Binnen was het gezellig en warm. Er werd voor alle leeftijden en interesses voorgelezen uit deze boeken met allen het thema Winter(pret):

De kinderen konden vrij heen en weer lopen tussen het voorlezen, het knutselen en het speelgoed. Sofie herkende de Walvis direct, maar het verhaal van De Kleine Walvis in de Winter kende ze nog niet. Dikkie Dik kende ze natuurlijk ook! Sofie is fan van ‘poes Dikkie Dik’. Het was wel moeilijk voor haar dat de twee grote Dikkie Dik knuffels al door andere kindjes werden geknuffeld. Gelukkig heeft Sofie thuis een klein Dikkie Dik knuffeltje.

Kaatje in de Winter hebben we thuis al vaak voorgelezen (herhaling) en is heel herkenbaar voor haar. Zo leuk!

Pim en Wim hebben we niet gehoord. Sofie was er al vandoor naar de speelhoek. Ze was even aan het ‘winkelen’. Toen ze even genoeg had van het spelen ging ze knutselen. Ze mocht kiezen uit een afbeelding met wanten, een sjaal of een jas. De laatste koos ze en beplakte deze met stofjes en met watjes. Daarmee was er toch een beetje sneeuw. Een beker limonade en een lekker koekje maakte deze gezellige ochtend helemaal compleet. Ondertussen was ik aan het neuzen tussen alle boeken en heb ik weer een nieuwe stapel meegenomen om thuis uit voor te lezen.

Voorlezen, elke dag een feest! Het credo van De Nationale Voorleesdagen. Het advies is om 15 minuten per dag voor te lezen.

Kinderen zijn nooit te jong om te worden voorgelezen. Dat is ook wat #Boekstart wil dragen. Al heel snel vinden baby’s en peuters het leuk om met papa, mama en natuurlijk ook met opa of oma plaatjes te bekijken en naar de bijbehorende verhaaltjes te luisteren.

Voorlezen is enorm belangrijk. Het is gezellig en het schept een band. Het prikkelt de fantasie en vergroot de kennis van taal. Kinderen die al vanaf de babytijd zijn voorgelezen blijken een voorsprong te hebben.

Voorlezen helpt kinderen de wereld te ontdekken. Hoe leuk is het om daar waar je over hebt gelezen in het echt tegen te komen. Een auto, een vogel of fruit. Hoe kleed een ander kindje zich aan? Heeft een ander kindje misschien ook een papa of mama? Gaat een ander kindje ook op een potje plassen?

Voorlezen maakt dat kinderen later zelf graag gaan lezen. Ik heb in mijn jeugd -heul lang geleden- altijd graag gelezen. Nu heb ik er minder tijd voor dan ik zou willen. Om zelf te lezen bedoel ik. Voor het voorlezen maak ik tijd. Ik zie bij Luuk dat hij zelf af en toe al begint te lezen. Als hij bijvoorbeeld niet kan slapen pakt hij een boekje en ‘leest’ het op zijn manier. Zo ook een enkele keer ’s morgens, als hij te vroeg wakker is. Reuze handig voor papa en mama dat hij zich zo nog even weet te vermaken. Sofie krijgt haar boekenmand in haar ledikant gezet als ze even moet wachten tot het tijd is om uit bed te komen. Ze kijkt dan plaatjes en ‘leest’ soms haar knuffels voor.

In elk gezin zou voorlezen een dagelijkse gewoonte moeten zijn. Bij ons is het voorlezen al een dagelijkse gewoonte sinds Luuk en later ook Sofie een baby waren. Vanaf het moment dat ze doorslapen hebben we een vast avondritueel. Het voorlezen is daar onderdeel van. Nog steeds!

Het plezier zit in de herhaling. Van sommige prentenboeken krijgen kinderen maar geen genoeg. Bij de eerste keer voorlezen zijn ze geboeid, bij de tweede keer is er het feest der herkenning en bij de volgende keren krijgen ze oog voor detail en ontdekken ze steeds weer iets nieuws in de plaatjes. Herhaling, herhaling en nog meer herhaling. Tot in den treuren voor papa en mama. Echt, het is zo en het werkt. Het gaat zelfs zo ver dat ze zinnen af kunnen maken of die zinnen zelf al kunnen vertellen. Voor ons blijft het een uitdaging om voor de twintigste keer hetzelfde verhaaltje nog net zo boeiend als de eerste keer voor te lezen. En owee als je probeert een passage of bladzijde over te slaan…

Voorlezen is samen doen. Samen plaatjes kijken, samen geluidjes maken. Voorlezen is samen zijn; een moment van rust en geborgenheid. Onder papa’s arm of bij mama op schoot.

Kinderen die vroeg kennismaken met boeken blijken later taalvaardiger, lezen sneller en met meer plezier, kunnen zelfs beter rekenen en zijn vaker lid van de bibliotheek. Tot hun zestiende zijn kinderen met de jeugdpas gratis lid van de bibliotheek en kunnen ze ook dvd’s, e-books en games huren.

Al luisterend naar een verhaaltje schiet kinderen soms opeens een eigen ervaring te binnen. Daar willen ze dan graag over vertellen. Dat is het leuke van voorlezen: het inspireert. Luuk en Sofie vertellen graag, net als hun moeder *ik geef het toe*, en ik noem het kletsen. Door met hen te kletsen kom ik erachter wat ze meemaken, hoe ze ergens over denken en wat ze ergens van vinden.

In de bibliotheek weten ze welk prentenboek past bij je kind met het oog op zijn of haar leeftijd en interesse. Vraag hen dus gerust eens om advies. Er staan deze maand ook weer nieuwe boekentips online:

  • Voor baby’s bekende liedjes over wind, varen en de zee: In een blauwgeruite kiel van Mies van Hout (uitgeverij Lemniscaat)
  • En voor dreumesen de opnieuw verschenen evergreen: Ik zie je wel, ik hoor je wel van Miep Diekmann en tekeningen van Thé Tjong-Khing (uitgeverij Querido)
  • Voor peuters het poëzieprentenboek: Niets liever dan jij van Erik van Os & Elle van Lieshout met tekeningen van Marije Tolman (uitgeverij Querido)
  • En voor kleuters een bundel met ruim honderd nonsensversjes: Kak! zei de ezel van Koos Meinderts met tekeningen van Annette Fienieg (uitgeverij Rubinstein)

Op boekstart.nl staan meer boekentips.

Dit is het informatiefilmpje van #Boekstart waar ik aan meewerkte. Mijn one-minute of fame! Zonder script en generale repetitie en -helaas- zonder haar- en kledingstylist, visagist en nanny. Maar wel met een hoop gezelligheid, koffie, limonade en een koekje erbij.

Ben jij bekend met #Boekstart? Lees jij je kinderen 15 minuten per dag voor?

Laat het me weten bij de reacties!

Ik zou het leuk vinden als je deze post zou willen delen. Voor jou een kleine moeite en mij doe je er een groot plezier mee.

Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge