Het favoriete boek van mijn kleuter tijdens de Annie M.G. Schmidt week 2018
Boeken, Kinderen

Het favoriete boek van mijn kleuter tijdens de Annie M.G. Schmidt week 2018

Wie is er niet groot geworden met haar klassiekers? Elk jaar wordt er rond de geboortedag van Annie M.G. Schmidt een week georganiseerd die helemaal in het teken staat van de moeder van de Nederlandse kinderliteratuur. Als kind las ik de boeken heel graag en mijn kleuter heeft de smaak -gelukkig- ook te pakken.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida Schmidt werd geboren op 20 mei 1911 in Kapelle op Zuid-Beveland (Zeeland). In 1930 werkte ze een poosje als au pair in een gezin in Hannover. Terug in Nederland werd ze bibliothecaresse en in 1941 directrice van de Openbare Bibliotheek in Vlissingen. Daarna ging ze voor Het Parool werken. Vanaf 1948 schreef ze wekelijks versjes voor kinderen voor de krant.

Het fluitketeltje was haar eerste boek voor kinderen. Daarna begon ze met het schrijven van de verhaaltjes over Jip en Janneke, waarvoor Fiep Westendorp de tekeningen maakte. Later verschenen Abeltje, Wiplala, Minoes, Pluk van de Petteflet, Otje en nog veel meer boeken die nu allemaal klassiek zijn geworden.

Op 21 mei 1995, in de nacht na haar vierentachtigste verjaardag, stierf Annie M.G. Schmidt.

Maak ook: [recept] heerlijke, makkelijke en kidsproof Mexicaanse tortillataart

Annie M.G. Schmidt week

De Annie M.G. Schmidt week duurt tot en met 26 mei. In tal van gemeenten worden, met name in bibliotheken, diverse activiteiten georganiseerd. Er worden (vertel)voorstellingen voor kinderen gespeeld en er worden zelfs meezingactitiviteiten voor volwassenen georganiseerd. Google is je beste vriend, dus zoek zelf op waar er bij jou in de buurt iets wordt georganiseerd.

Lees ook: shoutout naar mijn ex-collega’s in de kinder- en jeugdpsychiatrie

Voorlezen

Het favoriete boek van mijn kleuter tijdens de Annie M.G. Schmidt week 2018
Elke avond voordat mijn kleuter gaat slapen, wordt hij in bed voorgelezen. Momenteel lezen we voor uit ‘Pluk van de Petteflet’ elke avond een hoofdstuk en soms wel twee. Gewoon, omdat het zo leuk is.
Het favoriete boek van mijn kleuter tijdens de Annie M.G. Schmidt week 2018
We lachen samen wat af, hoewel er ook wel spannende stukjes tussen zitten. Denk bijvoorbeeld aan de acties van mevrouw Helderder met Zaza. Of de heen-en-weer wolf.

Top 10 boeken Annie M.G. Schmidt

Ter ere van de Annie M.G. Schmidt week heb ik deze top 10 samengesteld:

1. Jip en Janneke
Alle avonturen van deel 1 tot en met 5 van de ultieme kleutervriendjes Jip en Janneke zijn samengebracht in dit boek. Van ‘Jip en Janneke spelen samen’ tot ‘Dag Jip! Dag Janneke!’

2. Pluk van de Petteflet
Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed er mee door de hele stad en hij zocht naar een huisje om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: ‘Weet u niet een huis voor me?’ Dan dachten de mensen even na en zeiden: ‘Nee.’ Want alle huizen waren vol. Gelukkig kwam Pluk de duif Dollie tegen en die wist wel een huisje. Een prachtig kamertje in het torentje van de Petteflet.

3. Floddertje
Zes verhalen over Floddertje, de vieste heldin van Annie M.G. Schmidt. Tot zes keer toe proberen Floddertje en haar hondje Smeerkees schoon te blijven… maar helaas, het mocht niet baten. Haar onhandige ondernemingen leveren wel amusante verhalen op!
4. Otje
Otjes vader Tos is kok, maar soms gaat er nog wel eens wat mis met zijn kookkunsten en dan zit hij weer zonder werk. Gelukkig zijn Otje en haar vrienden er om hem te helpen.

5. Ziezo
347 kinderversjes met tekeningen van Wim Bijmoer, Jenny Dalenoord, Carl Hollander, Jan Jutte, Mance Post, Thé Tjong-Khing, Peter Vos en Fiep Westendorp.

Lees ook: [Plog] Zo ziet mijn ideale Moederdag eruit

6. Ibbeltje
Ibbeltjes moeder vliegt voor elke hond de boom in, ze spint als geen ander, en overlegt regelmatig met haar poezen Rosencrantz en Guildenstern, want ze verstaat kats als ware het Nederlands. Hoofdpersoon in dit boek, laat daar geen misverstand over bestaan, is Ibbeltje zelf: een niet altijd erg schoon, niet altijd even kalm, niet altijd even braaf meisje. Een doodgewoon kind kortom, dat met haar katse moeder en haar doodgewone vader doodgewone kinderavonturen beleeft.

7. Minoes
Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-song en spreekt ze nog prima ‘kats’.

8. Dikkertje Dap
’s Morgens vroeg om kwart over zeven loopt Dikkertje Dap de dierentuin binnen. Met een trap, want hij gaat de giraffe een suikerklontje voeren. De giraf blijkt ontzettend aardig. Hij luistert naar alle verhalen van Dikkertje Dap en daarna mag Dikkertje van die heeeeel lange nek glijden.

9. Abeltje
Abeltje gaat werken als liftjongen in het warenhuis Knots. Hij weet heel goed dat hij niet op het geheimzinnige bovenste knopje van de lift mag drukken, maar hij is zo nieuwsgierig dat hij het meteen al op zijn eerste werkdag toch doet. ‘Door de glazen deur zagen ze de eerste etage voorbijschieten, toen de tweede, toen de derde, toen de vierde… De lift minderde niet in vaart… Ze hoorden een licht gekraak… gerinkel van glas… Toen stonden ze daar alle vier in de lift door de glasdeur heen te kijken, vastgenageld van schrik. De lift vloog door de lucht!’

10. Pippeloentje
Pippeloentje mag dan een jong beertje zijn, hij doet wat jonge kinderen ook doen: pap eten, lekker gaan slapen (“geef het beertje maar een zoentje, welterusten Pippeloentje!’), buiten spelen, stout zijn en zijn verjaardag vieren. Fleur van der Weel laat hem opgroeien in een warme, veilige wereld met liefdevolle berenouders en allerlei dieren waar hij eindeloos mee kan spelen.

Tip van Flip

Het favoriete boek van mijn kleuter tijdens de Annie M.G. Schmidt week 2018
Toevallig heet de zoon van Annie M.G. Schmidt ook Flip, maar op hem doel ik in dit geval niet. Ik heb hier over de spreekwoordelijke tip van Flip. Want ben je nou niet zo van het voorlezen, bedenk dan dat er van veel titels ook luisterboeken zijn gemaakt. Toevalligerwijs zijn er veel hiervan door Flip in gesproken, dat dan weer wel. Er zijn ook veel titels verfilmd. Scoor net als ik een goede, maar afgedankte titel op een kleedjesmarkt of duik in het aanbod op Netflix. Daar vind je meerdere titels.

Wat is jouw favoriete boek van Annie M.G. Schmidt?

Lieve groetjes van Cindy
Affiliate links

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge