5 x tips van een moeder: YouTube voor (jonge) kleuters
Kinderen

5 x tips van een moeder: YouTube voor (jonge) kleuters

Even een filmpje op YouTube kijken kan verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld voor mij, als ik even wat tijd voor mezelf wil. Voor de kinderen, om wat rust en afleiding te bieden na een drukke dag. Als oppas, wanneer ik even mijn handen vrij wil hebben. Als animatie tijdens een lange vakantiedag of regenachtige middag. En wanneer het animatieteam door de activiteiten heen is of er gewoon even geen zin meer in heeft. Dat herken je vast wel. Daarom heb ik hier voor jou 5 x tips van een moeder: YouTube voor (jonge) kleuters…

Ernst, Bobbie en de Rest

Ernst, Bobbie en de Rest is een vrolijk en muzikaal kinderprogramma over twee beste vrienden die samen spannende avonturen beleven. Deze twee helden zijn bekend van televisie en gaan al aardig wat jaren mee. Helaas staan op dit officiële kanaal niet meer de avonturen. Wel staan er heel veel -zijn het alle? liedjes van Ernst en Bobbie op. Deze staan willekeurig in de video’s of op thema geselecteerd in de gemaakte afspeellijsten en duren gemiddeld tweeëneenhalve minuut. Je kan afspeellijsten maken en zo heeft je kleuter urenlang kijk, luister en meezingplezier.

Gelukkig zijn hun avonturen nog wel te zien bij Telekids. Bobbie is de vrolijke levensgenieter. Hij doet eerst en denkt dan pas na. Terwijl Ernst een echte betweter is en het precies andersom doet. Hij denkt eerst en doet vervolgens. Samen komen ze in iedere aflevering in onmogelijke situaties terecht. Vaak maken ze deze situatie door hun eigen handelen alleen maar erger. Door hun vrolijke instelling en met een gezonde dosis geluk loopt ieder avontuur toch nog goed af.

Klik hier voor de kanaaltrailer.

StoryZoo

StoryZoo is een feelgood animatieserie waar kinderen spelenderwijs Engels leren. Kijk, Luister, Speel en Leer is hun credo. Als het magische boek StoryZoo opengaat komen de vrolijke Toby de Aap, Pepper de Papegaai en Bax de Beer tevoorschijn. De wijze en rustige Bax leest voor en laat de speelse Toby en Pepper telkens een nieuw avontuur beleven. Elke keer duiken de nieuwsgierige en ondeugende Toby en de slimme, eigenwijze Pepper in een nieuwe wereld. Maar dat blijkt lang niet altijd even makkelijk…

Lees ook: 5 x tips van een moeder: YouTube voor peuters

Omdat Pepper alléén maar Engels spreekt, leren zowel Toby als de kinderen thuis de Engelse benaming voor vele woordjes en korte zinnen. Zo’n beetje alles dat Toby uitroept, herhaalt Pepper in het Engels. Terwijl Toby de wereld ziet als één grote speeltuin, probeert Pepper altijd de baas te spelen. En dat zorgt zo nu en dan voor gekibbel. Toch ontdekken de twee jonge dieren al snel dat samen de wereld ontdekken veel leuker is.

Afleveringen duren gemiddeld vijf minuten en er zijn compilaties van verschillende minuten gemaakt. De afleveringen van StoryZoo zijn ook te zien bij Telekids. Er is tevens een officieel Nederlands kanaal, maar daar staan minder avonturen op.

Klik hier voor de kanaaltrailer.

Bibaboerderij

Bibaboerderij speelt zich af op een boerderij. Bart de Boer en Bibi de Boerin wonen daar samen met de Vivavogelverschrikker, de Didadiertjes, de Gigagroentes en de Fifafruitjes. In elke aflevering staat muziek centraal en wordt er een liedje gezongen. Spelenderwijs richt het programma zich op plezier maken, bewegen, gezondheid eten en sociale betrokkenheid.

De Bibaboerderij Liedjes – Zing mee! duren gemiddeld 2 minuten en de Bibaboerderij Afleveringen duren ongeveer een kwartier. Je kan een afspeellijst maken en dus meerdere afleveringen achter elkaar afspelen. De afleveringen zijn ook te zien bij Telekids Mini’s.

Klik hier voor een Bibaboerderij liedje.

Disney Junior NL

Disney Junior NL is de plek waar alle verhalen tot leven komen, waar vriendjes spelen en waar het elke dag feest is om kind te zijn. Elke dag kunnen kinderen genieten van series als Mickey Mouse Clubhuis, De Speelgoeddokter en Sofia het Prinsesje. Disney Junior is een magische plek met karakters waar kids van houden, met verhalen die ouders vertrouwen en de met de kwaliteit waar Disney om bekend staat. Alle video’s staan aangegeven in minuten en er zijn veel afspeellijsten gemaakt, zodat je kleuter meerdere video’s achter elkaar kan kijken.

Klik hier voor een intro-liedje.

Juf Roos

Juf Roos is een kinderprogramma voor kinderen tot 5 jaar waarin elke aflevering een liedje centraal staat. Een liedje die ouders nog kennen uit hun kindertijd en die kinderen thuis of in op de basisschool in groep 1 zingen. In elke aflevering krijgt Juf Roos bezoek van haar buurjongen Gijs. Samen nemen ze de kinderen mee naar een fantasiewereld waar de liedjes tot leven komen.

Je kunt kijken naar:

  • Compilaties; van vijftien, dertig, vijfenveertig of vijftig minuten
  • Afleveringen; duren gemiddeld vijf minuten
  • Liedjes; duren gemiddeld twee minuten
  • Lesjes; duren ruim vier minuten
  • Gemaakte afspeellijsten.

Je kunt ook zelf afspeellijsten maken van de afleveringen. Tevens zijn de afleveringen te zien bij Telekids Mini’s.

Klik hier voor een liedje van Juf Roos.

Dit waren mijn tips met educatieve YouTube kanalen voor (jonge) kleuters. Een goed alternatief voor andere (populaire) filmpjes en kanalen. Bovendien kun je de filmpjes op deze kanalen gratis kijken. Wat ik je aanraad is het abonneren op het kanaal, want dan hoef je ze niet te zoeken en komen ze in je rij van abonnementen. Als je dan ook de optie voor meldingen aanvinkt, word je op de hoogte gehouden als er een nieuw filmpje wordt geüpload. Dat gebeurt overigens niet bij al mijn tips.

Ken jij de Ernst, Bobbie en de Rest al? Misschien StoryZoo of Bibaboerderij? Anders Disney Junior NL of Juf Roos? Kijkt jouw (jonge) kleuter graag naar filmpjes op YouTube? Heb je nog aanvullende tips? Ik ben benieuw en lees graag je reactie bij de comments hieronder.

Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Vorige blog Volgende blog

Misschien vind je deze blogs ook leuk

Plaats jij als eerste een reactie?

Laat een reactie achter

CommentLuv badge