15 Klusjes om te helpen in het huishouden
Huishoudelijke zaken, Kinderen, Moederschap

15 Klusjes om te helpen in het huishouden

Luuk en Sofie zitten in een fase waarin ze het geweldig vinden om te helpen in het huishouden. Wij noemen het expres helpen, want dan klinkt het leuk, als samen en gezellig. We doen het meestal samen, als een soort taakverdeling. Hier 15 klusjes waarmee Luuk en Sofie helpen in het huishouden…

Corvee

Je kent het woord vast wel, corvee. Volgens de van Dale online betekent cor⋅vee: werkzaamheden van huishoudelijke aard, beurtelings te verrichten. Klinkt nog best positief, vind je niet? Zoek je wat verder op internet op het woord corvee, dan kom je de wat meer negatieve klank van dit woord tegen. Als in corvee in de kazerne, in het kamp en tijdens de schoolreis.

Vroeger

Ik had vroeger ook corvee, gewoon thuis. Helpen met de afwas heette het toen bijvoorbeeld. Afwassen of afdrogen en dat gebeurde inderdaad beurtelings. Er moesten vuilniszakken naar de container worden gebracht en ik moest ook mijn eigen kamer opruimen. Man, wat had ik daar altijd een hekel aan!

Helpen in het huishouden

Ik vind het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al mee krijgen dat niets vanzelfsprekend is, ook niet in het huishouden. Zo ga ik ook gewoon door met het huishouden als mijn kinderen thuis zijn. Daarmee maak ik mezelf niet altijd beschikbaar voor hen en zien ze dat er dingen in huis moeten gebeuren. Willen ze iets samen met me doen, maar ben ik nog met iets bezig, help dan mee. Dan ben ik sneller klaar en kunnen we iets samendoen.

Laat het los

Ik neem het maar op de koop toe dat ik er met de hulp van mijn kleuter en peuter veul langer over doe. Ik denk maar zo; herinneringen maak je samen. Ook al is het in het huishouden. En dat het niet allemaal gaat zoals ik het zou doen (lees: het wordt een grotere bende) Laat het los!

Maar soms

Maar soms… Ben ik er gewoon helemaal klaar mee! Als ik net de ramen van de schuifdeuren aan het zemen ben en ik draai me om of er zitten al weer hand, neus of mondafdrukken (ja, echt!) op het raam. Wanneer ik net heb gezogen en er wordt een soort van onder de tafel gekleid. Als ik net de wc helemaal heb schoongemaakt en er handen worden gewassen tot aan de muur en de grond. Zucht!

Algemeen

 1. Stofzuigen; wij hebben een stofzuiger en een kruimelzuiger. Die kruimelzuiger zet ik tegenwoordig in als bewustwording van hun tafelmanieren. Vlokken horen in je mond, niet op de grond. Ze mogen de vloer rondom en onder de tafel na het ontbijt en de lunch zelf vlokvrij zuigen. En logischerwijs kan het woord vlokken vervangen worden door hagelslag, vruchtenhagel, muisjes en de rest van het betere strooiwerk. Luuk en Sofie krijgen de stofzuiger ook nog weleens in handen. Vooralsnog vinden ze dit geweldig om te doen en laat ik hen hun gang maar gaan. Ze kunnen er minstens een halfuur zoet mee zijn en in die tijd heb ik al weer snel andere klusjes kunnen doen.
 2. Stoffen; dit vind ik zelf echt een vreselijke en ondankbare klus. Hoe goed je alle stof in hun weg werkt, de volgende dag ligt het er gewoon weer. En ook op de meest bizarre plekken. Waarom? Bestaat er zoiets als een stoffig huis? Maar goed, ken je die swiffers of dusters? Hartstikke handzaam voor een kleuter en peuter! Pinten, randen van kasten, hun eigen speelgoed, ze kunnen er met een swiffer zelf bij.
 3. Vissen eten geven; op momenten denken ze er zelf aan, maar meestal geef ik een gil of Luuk of Sofie de vissen even eten willen geven. Bij Sofie moet ik nog wel een oogje in het zeil houden, zo deed ze weleens het verkeerde klepje open, maar dat is ook logisch als je twee jaar bent.

Met de was

 1. Vuile kleding aan het einde van de dag in de wasmand doen; standaard voor het naar bed gaan is het uitkleden bij de wasmand. Vuile kleding kan er dan gelijk in. Ik doe zelfs al een poging om mee te geven dat shirts met een opgedrukte print binnenste buiten moeten, zakken leeg moeten worden gemaakt en dat sokken uit elkaar moeten worden getrokken. Hé, een beetje hoog inzetten kan geen kwaad *wink*.
 2. Was uit de machine en in de droger of wasmand doen; dit vinden Luuk én Sofie op een of andere manier helemaal leuk. Ze kunnen vervolgens haarfijn opnoemen wiens kledingstuk er door hun handen gaat.
 3. Knijpers en kledinghangers aangeven tijdens het ophangen; oké, oké… Liever spelen ze er mee en maken ze hele kunstwerken van de knijpers en kledinghangers, maar soms lukt het hen ook om ze als een soort was-ophang-assistent aan te geven.
 4. Zelf hun beddengoed van het bed trekken en in de was doen; het is soms vechten tegen hun eigen frustratie, maar proberen moeten ze het van mij wel. Vrijdag is bedden-verschoon-dag en dan proberen ze met onze hulp en een hoop lol hun matrashoes los te trekken, terwijl ze op hun matras staan -zie je het voor je?

In de keuken

 1. Helpen koken; is favoriet hier in huis. Bonen in de snijbonenmolen doen, aardappels wassen, champignons snijden, sperziebonen breken, etc. Spullen pakken en aangeven, voor mama op knopjes drukken, bedenk het en vraag het hen te doen en ze doen het. Bijkomend voordeel is dat ze er goed door lijken te eten.
 2. Gebruikte bord en beker naar de keuken brengen; ontbijt, tussendoortje, lunch en tussendoortje. Vier momenten waarop er wel een bord, bakje of beker wordt gebruikt. Deze kunnen ze zelf prima op het aanrecht zetten of in de wasbak gooien in geval van de peuter. Lang leve het welbekende gekleurde plastic servies van het Zweedse warenhuis.
 3. Tafeldekken; ik zet alles op het aanrecht klaar en zij brengen het op hun manier naar de eettafel. Geweldig om te zien hoe ze op een bepaald moment door hebben wie waar zit en waar dus alle spullen op tafel moeten worden gezet. Ze oefenen met het voorzichtig lopen met messen, borden en potten appelmoes. Wat zei ik… Laat het los! Ze ziet hun zelfvertrouwen groeien.
 4. Tafel afruimen; vaak een moment waarop er gelummeld gaat worden. Uit de categorie je hebt lang aan tafel gezeten, je moet wat energie kwijt en hebt enorme trek in het toetje; ga van tafel, loop niet met lege handen naar de keuken en pak zelf de spullen om het toetje te kunnen eten.

In de tuin

 1. Tuin aanvegen; dit is er ook een uit de categorie je moet wat energie kwijt en er is zo gauw geen andere manier te bedenken; pak een bezem uit de schuur en veeg te tuin aan. Bovendien is dit ook een makkelijke manier om wat vitamientjes ‘buiten’ binnen te krijgen. Wij hebben overigens wel twee bezems, lijkt me logisch met een kleuter en een peuter.
 2. Uitgebloeide bloemetjes van planten verwijderen; ik hou van de tuin -hallo, Sleutel in de Tuin- en probeer Luuk en Sofie dit ook mee te geven. We kijken samen naar planten en bloemen, hoe ze groeien en hoe ze bloeien. Om de verantwoordelijkheid voor de zorg van de tuin te delen, helpen Luuk en Sofie eens in de zoveel tijd met uitgebloeide bloemetjes verwijderen. Als het moeilijk gaat, ik medelijden heb met het plantje of iets in die trant, dan helpen ze me door met een emmertje achter me aan te lopen en de bloemetjes daarin te doen.
 3. Dode blaadjes op de tuinaarde verwijderen; pak een harkje uit de zandbak en het zijn de beste tuinlui die je kan hebben.
 4. De vuilcontainers weer terugzetten; Luuk kan dit al alleen, omdat hij bovenop de container ons huisnummer kan zien. Wij hebben de containers in onze voortuin gestald en Luuk vindt het ook leuk om de Gft-container naar de achtertuin te rijden om daar het tuinafval in te kunnen doen. Scheelt mij weer een loopje.

Behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

Oké, oké… Ik geef toe: behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Wat ze nu leuk vinden om te doen, kan morgen helemaal anders zijn. Of over 10 minuten, voor het geval je het jezelf afvraagt. Maar hé, ik vind het best een leuke poging om ze alvast voor te bereiden voor later, voor als ze zakgeld willen. Of op kamers gaan. Ik moet er nog niet aan denken.

Dit waren de 15 klusjes waarmee Luuk en Sofie mij geregeld helpen in het huishouden. Helpen jouw (jonge) kinderen ook weleens mee in het huishouden?
Laat het me weten bij de reacties?

Ik zou het leuk vinden als je deze post zou willen delen. Voor jou een kleine moeite en mij doe je er een groot plezier mee.
Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Groetjes van Cindy

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge