10 x van een moeder; wat slaaptekort met je doet
Moederschap, Persoonlijk

10 x van een moeder; wat slaaptekort met je doet

Slapen… Vroeger zei ik altijd dat slapen een hobby van me was. En als ik het er bijvoorbeeld met vriendinnen weleens had over had dan zei ik altijd dat, bij het mogen krijgen van kinderen, het minder kunnen slapen me het meest zou tegenvallen. Helaas kreeg ik gelijk! Bovendien doe je rare dingen als je te weinig slaapt. Ik in elk geval wel! Hier 10 x van een moeder; wat slaaptekort met je doet…

#1  Gapen, gapen en nog eens gapen

Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Gapen! Als je op school komt, begroet je die andere ouder nog net niet met een gaap. Ben je bij een vriendin op de koffie, zit je te gapen. Niet dat het niet interessant is wat ze vertelt, integendeel. Je bent geïnteresseerd in haar en geboeid door haar verhaal, maar je kunt er niets aan doen. Je moet gewoon gapen en je kunt het niet tegenhouden. Niets persoonlijks! Sorry!

#2  Hoe heet dat nou?

Je kan niet meer op het woord komen. Hoe heet dat nou? Dat platte ding aan de muur… De tv! Dat kleine ding op met die vier wielen waar je net hink-stap-springend je nek over brak… Die auto! Die die oranje groente waar konijnen gek op zijn… De wortelen! Je hersenen zijn gewoon te moe om het woord te kunnen bedenken. Om gek van te worden!

#3  Ster in powernaps

Het is bewezen -Google het maar eens- dat een powernap goed voor je is. Powernappen; ik ben er een ster in geworden. Tenminste, ik krijg het voor elkaar om op de meest bizarre plekken een soort van powernap te doen. Zelfs met mijn ogen open! Aan tafel als ik zit te wachten tot iedereen klaar is met de lunch, tijdens het meekijken van Frozen, als ik op mijn beurt moet wachten tijdens een spelletje… Ik kan het!

Lees ook: 10 x van een moeder; gedachten als je wakker ligt in bed

#4  Alles door elkaar

Tegen je kind zeg je: “trek je jas aan, dan kun je zo naar bed”. Aan je hubster vraag je: “hoe laat was jij nou morgenavond uit school?” Tegen je andere kind zeg je: “kom, we gaan je broer zo uit werk halen”. Er klopt helemaal niets meer van wat je zegt. Je haalt alles door elkaar. Ik kom er tegenwoordig niet meer mee weg. Mijn kleuter heeft het goed door. Hij wijst me er zelfs op. Ja hoor! Thanks! Ik maak er vaak een grapje van: “nou, wat zegt mama nou voor geks, dat kan toch helemaal niet?!”

#5  Concentratie van een ui

Probeer je maar eens te concentreren op het maken van bijvoorbeeld een boodschappenlijstje met slaaptekort. Geen beginnen aan! Je weet halverwege al niet meer wat je bovenaan het lijstje hebt geschreven. Bovendien check je wel drie keer of je nog kaas in de koelkast had liggen en of het wasmiddel op was. Het duurt wel een halfuur, voordat je het lijstje eíndelijk af hebt.

Concentratie van een ui + schrijven van een leuke blogpost = lang naar het zwarte scherm of het lege blad staren, omdat je het begin niet kan vinden…

#6  Me-time is sleep-time

Een boek lezen, een film kijken of een serie volgen. Vul zelf maar iets in. Me-time; helemaal geweldig! Je hebt weinig tijd, laat staan tijd voor ‘me’. Maar je hebt er zin in! Je kijkt ernaar uit! Het moment is daar. En het is je zelfs een keer gelukt om je kinderen op tijd in bed te krijgen. Je zit er helemaal klaar voor. Huispak aan, kopje thee binnen handbereik, chocolaatje erbij. En binnen 15 minuten lig je te slapen…

Lees ook: 10 x van een moeder; mijn hobby’s

#7  10 dingen tegelijk doen

Aardappelen schillen, een boekje voorlezen aan de peuter, koffiedrinken (lees: koffiebeker met koud geworden koffie zoeken), een spelletje doen met de kleuter, iets op de kalender zetten, dat ene boodschappenlijstje maken, was opvouwen, mijn moeder appen, een vriendin bellen en de vaatwasser uitruimen. Ik doe het allemaal tegelijk. Voor de helft. Zonder het af te maken. Verdeelt over een dag. Lekker chaotisch!

#8  Vergeten waar je mee bezig was

Je hebt eindelijk tijd om de was op te hangen en na een broek, 2 T-shirts en 3 onderbroeken blijkt het alweer tijd te zijn om de kleuter uit school te halen. Goed, de was blijft even staan f*ck die kreukels en zodra je weer thuis bent ga je weer verder met het ophangen van die was. Had ik al gezegd dat ik 10 dingen tegelijk kan doen? Oef! Die was! F*ck! Kreukels!

#9  Motorische toestanden

Op een of andere manier gaat er tussen slaap en slaaptekort iets mis met je motoriek. Naast dat je het niet meer voor elkaar krijgt om over die… auto! te hink-stap-springen en dus je nek breekt, lukt het je ook om 3 keer hetzelfde bochtje in huis te kort te nemen en dus 3 keer je teen aan hetzelfde hoekje van het dressoir te stoten. Of die beker melk zélf om te gooien. Dat koekje uit je handen te laten vallen (hûh?!).

#10 Negeren

Deze komt wel heel goed uit voor de kleuter en peuter. Je wordt heel goed in negeren. In negeren van geroep van kinderen. “Mama! Mamá! MáMá!” Je hoort helemaal niets en je zucht nog eens. Ook wordt je goed in het negeren wat je kinderen doen en dan vooral in iets wat ze eigenlijk niet mogen doen. En dat komt dus heel goed uit voor de kleuter en peuter. Je hebt er gewoon geen fut meer voor of geen zin meer in om overal op te (moeten) reageren. Ze kijken wat langer tv, ze pakken nog een extra snoepje, te gaan met ongewassen handen aan tafel. Van dattum. Laat maar! Gaap!

Is het herkenbaar? Slaap jij ook tekort? Welke dingen doe jij?
Laat het me bij de reacties weten!

Ik zou het leuk vinden als je deze post zou willen delen. Voor jou een kleine moeite en mij doe je er een groot plezier mee.
Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Vorige blog Volgende blog

Misschien vind je deze blogs ook leuk

Plaats jij als eerste een reactie?

Laat een reactie achter

CommentLuv badge