10 x van een moeder; checklist voor de eerste schooldag na de zomervakantie
Kinderen, Lifestyle, Wat ter tafel komt

10 x van een moeder; checklist voor de eerste schooldag na de zomervakantie

Wij moe(s)ten er vandaag aan geloven, de eerste schooldag na de zomervakantie. Op Instagram kon je zien dat wij vorige week al zijn begonnen met de voorbereiding, op tijd uit bed gaan. Maar wat hebben wij nog meer gedaan ter voorbereiding? Hier 10 x van een moeder; checklist voor de eerste schooldag na de zomervakantie…

Agenda nieuwe schooljaar 2017/2018

Als je de agenda al via de mail hebt gekregen, voeg hem dan toe aan je eigen Google Agenda, print hem uit of schrijf hem old skool over op de gezinskalender. Heb je dat nog niet gedaan? Doen! Heb je nog geen agenda voor het nieuwe schooljaar 2017/2018 gekregen, vraag dat dan zo snel mogelijk aan. Zet je meldingen aan en vergeet geen belangrijke momenten meer op school.

Praat over school

Ga je lopend of op de fiets naar school? Wat doe je als je te vroeg op school bent (ja, dat kan blijkbaar)? Wat doe je als je binnenkomt met je jas en je tas? Hoe kom je de klas binnen? Hoe ziet de klas er ook al weer uit? Denk je dat je een ander plekje in de klas hebt? Eet je tussen de middag op school of thuis? Praat over school. Onze kleuter blijft dit jaar in dezelfde groep, maar er zijn kleuters die in het nieuwe schooljaar naar groep 3 gaan. Ook zullen er nieuwe kinderen in de groep zitten die rond de zomervakantie 4 jaar zijn geworden. Dat is voor een kleuter best wel handig om te weten als hij er vanuit gaat dat hij zijn klasgenootjes na de vakantie eindelijk weer terug zal zien. Luuk heeft er zin in om weer naar school te gaan, maar een eerste schooldag na de zomervakantie is spannend, zeker als het je eerste keer is.

Lees ook: 10 x van een moeder; gedachten tijdens de eerste week op de basisschool

Bijzondere opening

Elke school is anders en heeft eigen gebruiken en rituelen. Is er op deze eerste schooldag een bijzondere (jaar)opening met de klas? Misschien wel met de hele school? Moet je kind daar iets voor meenemen? Of juist thuislaten? Mogelijk staat dat in de agenda van het nieuwe schooljaar die je al hebt toegevoegd aan je eigen agenda.

Schone kleding klaarleggen

Leg ’s avonds alvast schone kleding klaar voor de volgende ochtend. Wellicht heeft je kind een back2school-outfit uit mogen zoeken. Dan is het dus heel belangrijk dat deze daadwerkelijk instapklaar ligt. Mijn kleuter (en peuter) geven zelf steeds meer hun kledingvoorkeur aan en die strijd dat gesprek voer ik liever ’s avonds, dan ’s morgens in alle haast.

Wekker zetten

Je zal echt niet de eerste (en de laatste) zijn die zich verslaapt tijdens de eerste schooldag. Over het algemeen slapen zowel de kinderen als de juffen en meesters niet zo best de nacht voor de eerste schooldag. Noem het iets met spanning. Ik zal in gedachten de checklist nog 10 x langsgaan en zal dus ook niet zo’n beste nacht maken. Daarom is het dus heel erg belangrijk dat je de wekker zet. Desnoods 2!

Lees ook: 10 x van een moeder; gedachten tijdens de eerste maand op de basisschool

Tas klaarzetten

Om de vakantie echt af te sluiten kun je symbolisch samen met je kind de tas tevoorschijn halen. Hoe zag de tas er voor de zomervakantie uit? Misschien was deze aan vervanging toe. Zet de schooltas alvast klaar (lees: haal de broodtrommel, briefjes en gymspullen er van het vorige schooljaar uit).

Schoolbeker/ broodtrommel/fruitbakje klaarzetten

Voorbereiding is het halve werk en ’s morgens vroeg wil je met je slaperige hoofd (want ’s nachts 10 x de checklist langsgegaan) echt niet bakjes, deksels en bekers bij elkaar zoeken. Zet dit dus ’s avonds alvast klaar. En als je dan toch bezig bent, dek alvast de ontbijttafel. Scheelt je weer 5 minuten ochtendstress.

Gymschoenen check

Op onze basisschool gymmen de kinderen in hun ondergoed. De gymschoenen blijven op school en dus hoeft er niet gesleept te worden met gymtassen. Hoe zit het met de schoenmaat van je kind? Hebben die tenen zich heerlijk vrij en blij gevoeld in de sandalen en slippertjes tijdens de vakantie? Misschien zijn de voeten van je kind wel weer een maat gegroeid. Check dus de gymschoenen en haal snel een nieuw paar. Wel zo hygiënisch! Momenteel stunten veel (budget)winkels met gymschoenen, dus dat moet wel goed komen.

Lees ook: 5 x checklist voor de Koningsspelen

Luizencontrole

Bij ons is er volgens mij (zie je, daar ga ik al) niet echt sprake van een bijzondere opening. Wel is er gelijk luizencontrole -heel goed! Handig is het dan wel als er ’s morgens geen coupe du stoer of Frozen-vlecht wordt gecreëerd. Zonde van al je werk en bovendien voor de luizenmoeders (respect!) geen doorkomen aan.

Fietsbanden oppompen

Wij gaan op de fiets naar school. Jullie misschien ook! Nou is onze zomervakantie er met het Hollandse weer nou niet echt een geweest om over naar huis te schrijven. Dat betekent ook niet dat wij dagelijks, misschien wel niet wekelijks, op de fiets hebben gezeten. Niets is zo vervelend om er ’s morgens vroeg tijdens het haasten achter te komen dat er een fietsband leeg staat. Controleer de fietsbanden dus van tevoren en pomp op daar waar nodig.

Succes! En natuurlijk ook veel plezier!

Ik hoop dat je (nog) wat hebt aan mijn checklist voor de eerste schooldag na de zomervakantie. Heb jij ook een checklist voor dit soort dagen? Ik ben heel benieuwd en lees je reactie graag bij de comments hieronder.

Groetjes van Cindy

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge