Kinderen, Lifestyle, Speelgoed

10 x Spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn

Ik was vroeger een echte spelletjes-freak. Nee, geen gamer, een oldskool bordspelletjes-freak. Uren heb ik samen met mijn ouders, opa’s en oma’s, vriendjes, neefjes en nichtjes de spelletjes gespeeld. Heerlijk vond ik het! And it’s al coming back to me now… 10 x Spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn.

10 x Spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn

Fanatiek was ik ook, whahaha. En ik leerde ook om zuinig te zijn op de spellen. De inhoud netjes bij elkaar houden, voorzichtig doen met de dozen, van dattum. De spelletjes hebben meerdere verhuizingen en de tand des tijds overleeft en zorgen er nu voor dat mijn kinderen met de spelletjes kunnen spelen. Dat ik nu weer uren met mijn kinderen de spelletjes kan spelen. Zij lijken het spelletjes gen van mij te hebben geerfd en dat is iets dat ik helemaal niet erg vind.

Ringeling

10 x Spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn
“Naar bed naar bed”: zei ‘Duimelot’
“Eerst nog wat spelen”: zei ‘Likkepot’
“Wat doen we dan?”: vroeg ‘Lange Jan’
“We spelen Ringeling”: zei het ‘Kleine ding’.
Dit is het versje dat op de doos staat. Ringeling was vroeger een van mijn favoriete spellen. Wat wil je: én ringen én diamanten en dat in een spel. Ringeling gaat over het herkennen van de ringen en te onthouden waar ze op het speelbord staan. Het is een spel voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ik speel het al met mijn peuter van 3 jaar. En je raadt het misschien al wel; ze vindt het een heel leuk spel. Ik heb er online naar gezocht en kon het zo een twee drie niet meer vinden. Mogelijk dat het op Marktplaats wordt aangeboden. Die van ons staat in elk geval voorlopig nog in de spelletjeskast.

Lees ook: Ik ben zo’n moeder die…-tag

Vloer domino

10 x Spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn
Vloer domino was leuk en leerzaam om te spelen en net zoals de kinderen op de doos liggen mijn kleuter en peuter tegenwoordig ook op de grond -lekker met de vloerverwarming aan. Naast dat je het op de grond kon spelen, vond ik het ook leuk dat het twee spelen in een waren; dieren domino en ogen domino. Bovendien waren de kaarten lekker groot, dus had je al snel de vloer vol liggen. Iets wat ik mijn kinderen nu ook hoor doen: “Je moet hem zo aanleggen, dan gaan we die kant op”. Vloer domino is nog steeds te koop. Hier bijvoorbeeld.

Electro

10 x Spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn
Kijk dat meisje dan op de doos van deze (junior) Electro… Vind je het geen trip down memory lane? Zo’n ‘Holly Hobby’ achtig meisje met van die linten in haar haren. Er zijn hier meerdere varianten van Electro in huis -denk ook aan die met de wonderpen, maar deze uit de oude doos blijft de aandacht van mijn kleuter trekken. Misschien zijn het de plaatjes of het feit dat je ouderwets met twee draadjes een lampje kan laten branden, ik zou het niet weten. Leuk is het wel dat je de originele Electro nog kan kopen. En dat kan bijvoorbeeld hier.

Lottino

10 x Spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn
Op Dick Bruna zit geen houdbaarheidsdatum. Echt niet! Als je de versleten hoekje weg zou denken, dan zou het zo een spel van nu kunnen zijn. Ware het niet dat dit spel al bijna 40 jaar oud is! Lotto heb je in veel thema’s en deze is met de tijdloze afbeeldingen van Dick Bruna. Een extra speelmogelijkheid bieden de achterzijden van de speelborden. Daarop zijn dezelfde motieven afgebeeld, maar dan in silhouet en in een andere volgorde. Een gepimpte Lottino is bijvoorbeeld hier nog steeds te koop.

Kijk ook: Foto’s in de Tuin week 43; lege stoelen, herfstbladeren en de Wintertijd

Memory

10 x Spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn
Vroeger was ik gefascineerd door de plaatjes op deze (junior) Memory kaartjes. Waar je met de ene plaatje dagelijks te maken had, had het andere plaatje iets ‘exotisch’. Mijn kleuter en peuter vinden Memory ook erg leuk om te spelen. Sterker nog, ze zijn er heel goed in. Deze bijzonder mooie editie van (junior) Memory is nog altijd te koop, in een nieuwerwetse variant, dat natuurlijk wel. En er zijn natuurlijk nog veel meer varianten van Memory.

Kwartet

10 x Spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn
Kwartet, wie is er niet groot mee geworden… In dezelfde serie als de Lottino had ik ook een kwartetspel van Dick Bruna. Wederom tijdloos, want het kwartet is nog altijd te koop. De plaatjes zijn heel eenvoudig, kleurrijk en herkenbaar. Een prima variant om het spel kwartetten voor het eerst mee te spelen.
Voor een kleuter wat moeilijker, omdat de herkenbaarheid er nog niet is, is het kwartetspel van de Fabeltjeskrant. Dat is helaas niet meer te koop -misschien nog wel via Marktplaats. Voor mij is het een grote trip down kwartet memory lane. Mogelijk herkennen mijn -nu- kleuter en peuter over twee jaar de karakters ook, want ‘lieve kijkbuiskinderen’ het schijnt dat de Fabeltjeskrant na 50 jaar in 2019 terugkomt op de buis in een 3D-animatieversie. “Jawel!” (bron) Er zijn nog veel meer kwartetspellen in de (speelgoed)winkels verkrijgbaar.

Kijk en lees ook: 40 jaar; de cadeautjes en mijn verlanglijstje

Jumbolino

10 x Spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn
Jumbolino het spel met het clowntje dat je bij elkaar moet dobbelen. Het is een leuk spel om te leren tellen en de puzzelen. Het spel kan op verschillende manieren gespeeld worden en dus kan ik het met zowel mijn peuter als kleuter spelen. Hier kun je het spel -in een andere uitvoering- nog steeds kopen.

Domino

10 x Spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn
Domino, anders dan de vloer domino en niet de variant met de steentjes. Dit is een retro variant van een dierendomino. Bijzonder om zijn plaatjes op de kaarten, maar net zoals veel andere dominospellen van stevig karton, zodat de jongste kinderhandjes er mee kunnen spelen.

Kleurentorentjes

10 x Spelletjes uit de oude doos die nu nog steeds leuk zijn
Oké toegegeven, dit is een nieuwere doos… Maar, ik had mijn oude spel van vroeger nog bewaard. Die kwam bij de HEMA vandaan, als ik me dat goed herinner. Toen ik de doos opende zaten er al twee stokjes met plakband vast aan het houten schijfje en na een paar keer spelen met mijn -toentertijd- peuter was het snel game-over met de kleurentorentjes -iets met oogjes uitprikken. Voor zijn derde verjaardag kreeg hij deze variant en dus konden we weer verder waar we waren gebleven. Kleurentorentjes is voor kinderen leuk, omdat ze met een (kleuren)dobbelsteen mogen rollen en kleuren leren herkennen. Voor ouders is Kleurentorentjes een leuk spel, omdat het spel met een kwartier gespeeld kan zijn.

Dit waren 10 x spelletjes uit de oude doos die nog steeds leuk zijn om met een kleuter en peuter te spelen. Over een tijd duik ik mijn kast in en haal ik weer nieuwe spelletjes uit de oude doos tevoorschijn.

Ben jij (ook) een spelletjes-freak? Welke spelletjes speelde jij vroeger? Heb je ook spelletjes uit de oude doos bewaard? Ik ben benieuwd en lees je reactie graag hieronder bij de comments.

Lieve groetjes van Cindy Affiliate links

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge