10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal
DIY, Kinderen, Recepten, Wat ter tafel komt

10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal

Op 6 juni wordt Sofie 3 jaar en mag dan trakteren op de peuterspeelzaal. Ik zocht op Pinterest naar inspiratie. Ik kwam voorbeelden tegen die ik zelf al eerder maakte voor Luuk als traktatie op de peuterspeelzaal of voor de kinderen die thuis op verjaardagsvisite kwamen en ik vond een paar nieuwe leuke traktaties. De traktaties zijn zoveel mogelijk met fruit. Daar houdt Sofie van en het is volgens ‘het nieuwe trakteren’ op de peuterspeelzaal. Hier 10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal…

Zomerse aardbeienspiesjes

10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal

Sofie is gek op aardbeien. Hoe leuk is het dan om deze zomerse aardbeienspiesjes te trakteren. Zoek vrolijke of gewone cocktailprikkers en snijd een paar aardbeien in plakjes. Steek deze om en om met een koud poffertje op de prikker. Ook lekker om de plakjes aardbei met plakjes banaan te combineren als je voor een echte fruitspies kan gaan. Mijn peuter zou hiermee kunnen helpen. Ik vond deze spiesjes hier.

Vrolijke dolfijnen van banaan

10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal

Ik heb deze traktatie al wel een keer gemaakt voor de kinderen die thuis op verjaardagsvisite kwamen toen Sofie 1 jaar werd. Mijn dreumes was immers gek op banaan. Je tekent heel simpel met een zwarte balpen de snuit van een… nou ja, ik noem het een dolfijn. Let er wel op dat je dit niet te lang van tevoren doet. De pentekening zorgt er namelijk voor dat de schil op die plek op een gegeven moment bruin gaat verkleuren. Niet zo charmant om dan nog te trakteren.
Je hebt misschien weleens een variant van deze dolfijn met een open bek (noem je dat zo bij een dolfijn?) gezien met een druif daarin, als of hij een bal vasthoudt. Ik heb daar bewust niet voor gekozen, omdat ik druiven -hele druiven- gevaarlijk vind voor jonge kinderen in verband met verstikkingsgevaar. Deze afbeelding vond ik hier.

Mandarijnen cupcakes

10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal

Het is er niet helemaal het tijd van het jaar voor, maar ze liggen wel op de fruitafdeling in de supermarkt, mandarijnen. Sofie vindt ze fantastisch, omdat ze een mandarijn zelf kan pellen. Een vriendin heeft ze ooit gemaakt voor een traktatie op het kinderdagverblijf van haar dochter en toen was het een groot succes. Gebruik een cupcakevormpje om de mandarijnstukjes dakpansgewijs in de ronde vorm te leggen. Is het te ondiep, leg dan een rondje brood of ontbijtkoek op de bodem van het vormpje. Maak de cupcake af met een druif die je in elk geval hebt gehalveerd, maar bij voorkeur in kwarten hebt gesneden om verstikkingsgevaar te voorkomen. Ik vond deze mandarijnen cupcake hier.

Koude hartige shaslicks

10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal

Met de tropische temperaturen buiten hebben wij al een paar keer gebarbecued. Hoe leuk is het dan om nu koude shaslicks te trakteren. Overleg met je peuter wat hij of zij lekker vindt en steek het aan een lange tapas- of satéprikker. Komkommer, gekookte worst, partyknaks, kaas, augurk, snoeptomaatje, paprika, je kan het er allemaal in een plakje, blokje of klein stukje aanprikken. Je peuter zou hierbij kunnen helpen. Deze afbeelding vond ik hier. Houd in de samenstelling wel rekening met kinderen ronde vormen, zoals een snoeptomaatje en snijd deze (twee keer) doormidden om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Alternatief

Ik heb al eens zo’n shaslick gemaakt toen Luuk 3 jaar werd en mocht trakteren op de peuterspeelzaal. Ik maakte er toen een met stukjes fruit. Uit een dun plakje ontbijtkoek stak ik met een nummervormpje een ‘3’ uit en prikte deze ook aan de shaslick. Had ik al vertelt dat mijn fotoarchief nodig moet worden uitgezocht?!

Dikkie Dik mandarijnen

10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal

Ha! Een foto gevonden uit mijn eigen archief… Wederom niet het juiste seizoen fruit, maar wel heel leuk en herkenbaar voor peuters. Dikkie Dik! Ik maakte deze voor de kinderen die bij ons thuis op verjaardagsvisite kwamen toen Luuk 1 jaar werd. Hij was fan van deze vrolijke poes (of is het een kater?), gek op mandarijnen en jarig in januari. Met typ-ex, geen zorgen, dat trok niet in de schil, ‘tekende’ ik 2 ogen en met zwarte en rode markerstift tekende ik de rest van het gezicht. Maak je wederom geen zorgen, de markerstift trok niet in de schil. Overigens hebben de Dikkie Dik mandarijnen hier niet langer dan 2 dagen gelegen, voordat ze allemaal opgegeten waren.

IJsjes van ontbijtkoek

10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal

Niet helemaal gezond en geen fruit, maar wel een leuke traktatie die sowieso niet onder de noemer ongezond valt. Neem een plakje volkoren ontbijtkoek, maak het jezelf makkelijk en neem voorgesneden plakken, en rond de plak aan een korte kant ietwat af. Steek aan de onderkant een ijsstokje (de gekleurde varianten liggen meestal wel op de knutselafdeling; geen idee of ze hun kleur afgeven) in de plak. Maak wat glazuur met poedersuiker (Google dit als je niet weet hoe je dit maakt) en doop de afgeronde kant hier een klein beetje in. Daarna kun je het glazuur dopen in een strooisel van voorkeur. Ik vond deze ijsjes hier.

Soepstengels met een vingerpoppetje

10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal

Heel simpel deze variant; steek een vingerpoppetje over de stoepstengel. Ook lekker om dit met een lange vinger (koekje!) te doen, maar dan is het weer wat zoeter. Ik vond deze stengels hier. Een variant die ik weleens heb gemaakt is die met een doosje rozijntjes. Met een klein beetje Pritt-stift plakte ik dan het vingerpoppetje vast aan de voorkant van het doosje.

Rupsje Nooitgenoeg

10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal

Rupsje Nooitgenoeg at en at… Met deze traktatie heeft hij vast genoeg te eten om een mooie vlinder te worden. Wij lezen het boek regelmatig en hebben ook het knuffeltje van Rupsje Nooitgenoeg. Op de schaal kan ik van alles en nog wat leggen, mits er een gaatje met een appelboor in is gemaakt. Daar heeft het rupsje immers al van gegeten. Sofie zou een groot blaadje kunnen kleuren. Leuk! Ik denk zo maar dat dit hem weleens zou kunnen worden. Dit rupsje vond ik hier.

Feestelijke spiesen

10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal

Dit is een variant op de ‘koude hartige shaslicks’. Deze is feestelijk door de vrolijke prikker. Bovendien is het lekkers op elkaar gestapeld en niet als de liggende variant boven elkaar. Denk ook bij deze vrolijke spies om ronde vormen te vermijden, zodat je verstikkingsgevaar kan helpen voorkomen. Dit feestje vond ik hier.

Fruitpizza

10 x om te trakteren op de peuterspeelzaal

Als ik er een fruitsoort is dat ik asocieer met de zomer dan is het wel meloen. Watermeloen! Sofie is helaas niet zo’n fan van watermeloen, dus deze traktatie zal het voor haar niet worden. Maar deze geweldige fruitpizza wilde ik je toch niet onthouden. Snijd een dikke plak uit het midden van de meloen en snijd hem in punten. Beleg elke punt met het fruit naar voorkeur in plakjes of stukjes en maak het af door er wat kokosrasp overheen te strooien. Deze gezonde pizza vond ik hier.

Of de traktatie van Sofie voor op de peuterspeelzaal daadwerkelijk Rupsje Nooitgenoeg is geworden, laat ik je dinsdag op mijn social mediakanalen zien. Heb jij nog tips voor een leuke en gezonde traktatie?

Ik ben benieuwd! Je kunt hieronder je reactie plaatsen.

Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge