[Recept] 10 x lekker voor op je Matze
Recepten

[Recept] 10 x lekker voor op je matse

Over twee dagen is het Eerste Paasdag. Een feestdag die voor velen zal starten met een Paasontbijt. Naast croissantjes, mini-stolletjes en (chocolade)eitjes zullen bij ons ook matses op tafel staan. Matzewat? Matses! Ik zal je wat meer vertellen over de matse en waarom deze onlosmakelijk is verbonden met Pasen. Daarnaast deel ik ook [Recept] 10 x lekker voor op je matse…

Wat is een matse?

Volgens de van Dale is een matse (of matze) een ongezuurd niet gerezen Joods paasbrood. Het is plat ‘brood der ellende’. Matses bevatten géén zout, suiker, conserveermiddelen, kleurstoffen of smaakstoffen. Eigenlijk zit er dus niets in.

Pesach

Met Pesach viert men in het jodendom de bevrijding uit de slavernij in Egypte. Volgens de Thora moesten de joden vlak voor hun vertrek in opdracht van God snel brood bakken zonder daar zuurdesem aan toe te voegen. Tijdens de Pesach eten religieuze en traditionele joden alleen maar matses en geen gerezen brood, de bedoeling van het eten van matses is om de herinnering aan de slavernij en de bevrijding door God te gedenken.

Matses voor Pesach

De matses die gedurende het gehele jaar verkocht worden, zijn niet automatisch koosjer (of kosjer) voor Pesach. Wat betreft de Joodse spijswet, is Pesach een van de lastigste tijden van het jaar: alle voedingswaren moeten de speciale aanduiding ‘Koosjer voor Pesach’ hebben. Voor matses houdt dit onder ander in dat het gehele bakproces binnen achttien minuten moet zijn afgerond. Bij voorkeur worden de matses met de hand gemaakt (zie afbeelding) en niet machinaal. Matses voor Pesach zijn dan ook een stuk duurder dan in de rest van het jaar: voor een kilo matses kan de prijs boven de €25,00 liggen.

Pasen

Ook in veel Nederlandse gezinnen is het traditie om met Pasen matses te eten. De uittocht van Mozes, die ook deel uitmaakt van de Bijbel, en het Pesachfeest zijn hierbij vermengd met het christelijke paasfeest, de wederopstanding van Jezus Christus. Traditioneel wordt de matses besmeerd met boter en bestrooid met suiker.

[Recept] 10 x lekker voor op je matse

Ik vind matses lekker bij het ontbijt, tijdens de lunch of als tussendoortje. In het bijzonder dus tijdens het Paasontbijt en niet speciaal, omdat ze koosjer zijn voor Pesach of, omdat ik de herrijzenis van Jezus wil herdenken, maar gewoon, omdat ik het lekker vind.
[Recept] 10 x lekker voor op je Matze

  1. Het traditionele recept; met (smeerbare) (room)boter bestrooid met suiker.
  2. (Smeerbare) (room)boter met kaas.
  3. (Smeerbare) (room)boter met pure hagelslag.
  4. Hummus en komkommer.
  5. Sandwichspread.
  6. Pindakaas met sambal.
  7. Roomkaas met flinterdunne achterham.
  8. Roomkaas met gerookte zalm.
  9. Filet americain met plakjes gekookt ei.
  10. Met vers geprakte aardbeien -kijk uit voor het breken van de matse- of aardbeienjam.

Zo, ben je weer wat wijzer geworden over de matse en heb je er ook nog 10 lekkere recepten voor op je matse bij.

Eet jij ook weleens matses? Of heb jij nog een ander lekker recept voor op een matse?

Laat het me weten bij de reacties!

Wil je toevallig nog meer weten over (de dagen voor) Pasen? Klik dan hier voor 5 x weetjes.

Ik zou het leuk vinden als je deze post zou willen delen. Voor jou een kleine moeite en mij doe je er een groot plezier mee.

Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge